Je Lady Gaga pri Marini dobila idejo za svojo mesno opravo? Foto: Reuters
Je Lady Gaga pri Marini dobila idejo za svojo mesno opravo? Foto: Reuters

Umetnici sta v preteklosti že sodelovali, med drugim pri maratonskem branju romana Solaris, pevka pa je tudi preizkusila metodo Marine Abramović, ki učencem pomaga pri razvijanju veščin za dolge performanse, po kakršnih je znana sama, poroča Rolling Stone. Metoda je sestavljena iz serije vaj, te praktikantom povečajo mentalno in fizično vzdržljivost, kar jim omogoča prebujenje najglobljih občutij.

Gaga je nad Abramovićevo navdušena, zato ji je pomagala tudi pri promociji njenega inštituta, ki naj bi ga odprli konec leta 2014. Oglasni video prikazuje popolnoma golo pevko med izvajanjem različni dihalnih in meditacijskih vaj. Seveda pa je videoposnetek po drugi strani tudi promocija zvezdnice in njenega novega albuma Artpop, ki bo izšel 11. novembra.

Marina Abramović je sicer v Beogradu rojena umetnica, ki velja za babico performansa. Umetnica je znana po premikanju mej mentalne in fizične vzdržljivosti. Eno njenih najdlje trajajočih del, je bil 736 ur dolg performans, ko je sedela v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku in se iz oči v oči gledala s tisoči obiskovalcev.

V Hudsonu zdaj načrtuje gradnjo 15 milijonov dolarjev vrednega inštituta, ki ga je opredelila kot umetniški center in šolo za performativne umetnosti, ki z združevanjem videa, opere, filma, glasbe, gledališča in plesa briše meje med umetnikom in opazovalcem.

Spodaj si lahko ogledate oglasni spot, v katerem nastopa Lady Gaga.