Izvirna Jessica Fletcher se ne strinja z izbiro svoje
Izvirna Jessica Fletcher se ne strinja z izbiro svoje "naslednice". Foto: EPA

Lasburyjeva je v seriji kar 12 let upodabljala pisateljico kriminalk Jessico Fletcher, ki se na vsakem koraku spotika ob čisto prava trupla in s pomočjo svojega bistrega uma za zapahe spravlja morilca za morilcem (mimogrede pa pogosto osmeši lokalne, ne preveč bistre može postave). Za vlogo v seriji, ki jo je na vrhuncu priljubljenosti gledalo okoli 23 milijonov ljudi (predvajali so jo med letoma 1984 in 1996), je bila kar 12-krat zapored nominirana za emmyja (štiri je tudi osvojila), dobila pa je tudi štiri zlate globuse.

Namesto Lansburyjeve Octavia Spencer
Na televizijski mreži NBC so se verjetno tudi zaradi tega odločili, da serijo znova obudijo, a v malce drugačni obliki: osrednji lik serije bo upravnica bolnišnice, ki se ljubiteljsko ukvarja tudi z detektivskim delom, upodobila pa jo bo oskarjeva nagrajenka Octavia Spencer, ki je zaslovela z vlogo v filmu Služkinje (The Help), posnetem po istoimenski knjižnji predlogi Kathryn Stockett.

Za zdaj so posneli le pilotno epizodo, če bo gledanost zadovoljiva, pa jo bodo začeli predvajati v bližnji prihodnosti. Serijo bo produciral David Janollari, ki je sodeloval pri seriji Pod rušo (Six Feet Under), za scenarij pa bo poskrbela Alexandra Cunningham, nekdanja izvršna producentka pri seriji Razočarane gospodinje (Desperate Housewives).

"To je napaka"
A Lansburyjeva, sinonim za Umor, je napisala, nad izbiro NBC-ja za osrednjo vlogo ni navdušena. "To je napaka," je odločena danes 88-letna igralka. Ob tem je dodala, da je velika oboževalka Octavie Spencer in da ji želi le najboljše, "a da le ne bi igrala v Umor, je napisala".

NBC sicer načrtuje obuditev še dveh televizijskih uspešnic iz 80. oz. 90. let - kmalu bomo tako lahko gledali novodobnega Remingtona Steela in filmsko uspešnico Reality Bites.