Dale Cooper - veliki ljubitelj kave - in fatalna srednješolka Audrey Horne. Foto: ABC
Dale Cooper - veliki ljubitelj kave - in fatalna srednješolka Audrey Horne. Foto: ABC
Twin Peaks je bil poln najbizarnejših likov - od srhljivega morilca BOB-a do gospe s polenom, od pritlikavca do velikana, od vaških posebnežev do koketnih srednješolk. Foto: Youtube
Za glasbo, ki je tako enkratno dopolnjevala serijo, je, kot vedno, poskrbel Angelo Badalamenti, dežurni Lynchev komponist. Foto: Youtube
Twin Peaks
Laura Palmer je bila večplasten lik in je odlično upodabljala vso patologijo ameriške družbe - na videz popolna najstnica, kraljica srednješolskega plesa, ki pa živi dvojno življenje in se za mamila prodaja. Foto: ABC
Laurina obljuba? Foto: Youtube

"Dragi prijatelji na Twitterju: tisti žvečilni, ki ga imate radi, se bo vrnil v slogu. #prekletodobrakava," sta zapisala avtorja Twin Peaksa. Kot se bodo spominjali vsi pravi oboževalci serije besed FBI-jevega agenta Dalea Cooperja (Kyle MacLachlan): ko se dva ločena dogodka zgodita simultano in se nanašata na isti predmet zanimanja, moramo vedno biti pozorni.

"Tisti žvečilni" je referenca na skrivnostni prizor v seriji, ko pritlikavec v rdeči sobi prav te besede izreče Cooperju, medtem ko je "prekleto dobra kava" seveda Cooperjeva priljubljena fraza.

Twin Peaks, katerega zlovešča zgodba se je vrtela okoli skrivnostnega umora srednješolske lepotne kraljice Laure Palmer (Sheryl Lee) v malem mestecu v zvezni državi Washington na meji s Kanado, je TV-hiša ABC vrtela dve sezoni - od leta 1990 do preuranjenega konca leta 1991.

serija
Mnogi so bili takrat mnenja, da je koncu botrovalo dejstvo, da je bila serija preprosto prerevolucionarna in pred svojim časom. Tisti praktični bodo za konec krivili premik termina predvajanja v drugi sezoni. Bolj kritični (in poučeni) pa bodo vedeli povedati, da sta Lynch in Frost zaradi ustvarjalnih nesoglasij pri drugi sezoni sklenila neki kilavi kompromis, ki mnoge - vključno s tistimi najbolj gorečimi oboževalci - preprosto ni zadovoljil.

Kakor koli že, Twin Peaks danes velja za eno tistih serij, ki se zdijo neponovljive. Mnogi so poskušali graditi na zapuščini Lyncheve mojstrovine (vključno z zadnjim poskusom Pravega detektiva), a jim nikdar ni zares uspelo zajeti tiste tesnobnosti, tistega krasnega prepleta klasične ameriške žajfnice, detektivke, komedije in nadnaravnega hkrati.

Vse od uverture, ko se pripelje Cooper skozi meglice in ob spremljavi zlovešče glasbene podlage Angela Badalamentija v fiktivno mestece ob vznožju pogorja Cascades, do mrtve Laure Palmer, "zavite v plastiko", od čudovito eteričnih plesov čutne Audrey Horne (Sherilyn Fenn) do sanjskih sekvenc, ki jih je Lynch posnel nazaj, predvajal pa naprej. In potem so tu še vsi čudaški stranski liki, ki so tvorili verjetno najbizarnejše malo mestece v televizijski Ameriki, pa enigmatični stavki, ki so jih izrekali in jih oboževalci še danes skušajo razvozlati na posebnih forumih.

Twin Peaks je bil instantna klasika in govorice o oživitvi serije krožijo že leta - navsezadnje nam duh Laure Palmer v zadnjem delu zašepeta, da se bomo videli spet čez 25 let.

Enigmatični odgovori
Lynch se po Twin Peaksu televizije ni lotil nikdar več in je vztrajno le zamahnil z roko na vprašanja o vrnitvi na male zaslone. A že januarja je podražil oboževalce skrivnostni oglas, v katerem so iskali "seksi belopolto dekle z izjemno postavo in velikim oprsjem" za vlogo natakarice v "oglasu za Twin Peaks". Oglas so kmalu za tem, ko je zbudil veliko pozornosti medijev, naglo umaknili, namesto novega Twin Peaksa pa so oboževalci poleti dobili (zgolj) dolgo pričakovano Blu-Ray izdajo Twin Peaksa s posebnimi, še nikdar poprej videnimi dodatki in izrezanimi prizori.

Če je kaj na tem, da se nekaj pripravlja, so takrat vprašali igralca Raya Wisa, ki je v seriji igral Laurinega očeta Lelanda. "Če bi že kaj posneli, bi bilo kvečjemu zgodba 25 let pozneje," je dejal za Examiner in s tem ni ravno utišal govoric. Lynch sam pa je Wisu na lanski galaprireditvi v muzeju moderne umetnosti okrožja Orange na to temo dejal: "No, Ray, saj veš, mesto je še vedno tam. In verjetno obstaja možnost, da bi ga ponovno obiskali. Seveda, ti si že mrtev, ampak dalo bi se speljati tudi okoli tega."

Vprašanje na temo morebitnega nadaljevanja Twin Peaksa je Lynch dobil tudi na nedavnem filmskem festivalu v Lucci, kjer je zbranim odgovoril: "Vedno govorim, da obožujem zgodbo v nadaljevanju. Imeti rad neki svet ter iti globlje in globlje v ta svet, tako da vedno obstaja ta možnost, ampak morali boste počakati in videti."