Ivanka in Chelsea v bolj sproščenih časih - na podelitvi Glamourjevih nagrad ženskam leta 2014. Foto: AP
Ivanka in Chelsea v bolj sproščenih časih - na podelitvi Glamourjevih nagrad ženskam leta 2014. Foto: AP
Visoko noseča Ivanka Trump na eni izmed kampanjskih postaj svojega očeta. Ivanka je na tovrstnih dogodkih stalnica, manjkrat na njih vidimo Melanijo (na fotografiji desno). Foto: Reuters
Ivanka in Chelsea sta vajeni rdečih preprog. Na fotografiji z igralko Keri Russell (Felicity, The Americans). Foto: AP
Chelsea in Bill Clinton izkazujeta podporo Hillary na enem izmed dogodkov za zbiranje sredstev. Glasbeno podporo je demokratski kandidatki dajala Katy Perry. Foto: Reuters

Kot poroča Politico, naj bi se ti močno ohlajeni odnosi prenesli tudi na naslednjo generacijo - Trumpova hčerka Ivanka in Hillaryjina Chelsea sta bili včasih zelo tesni prijateljici, kaj pa danes? "Obe sta se odločili, da se med volilno sezono ne pojavljata več skupaj v javnosti. Glede na osebne žaljivke in strupenost te kampanje že zdaj pa si morda njun odnos ne bo nikdar več opomogel," je povedal neimenovani vir. Neki skupni prijatelj sicer ob tem trdi, da Chelsea ne misli, da Ivanka nadzira svojega očeta, po njegovem mnenju ne krivi nje za Trumpove besede.

"Donald je vedno bil in še vedno je izvrsten oče. Vem, da je zelo ponosna nanj in na vse, kar je dosegel," je za Politico povedala Ivankina prijateljica Georgina Bloomberg, hčerka nekdanjega newyorškega župana Michaela Bloomberga, ki je še pred nekaj tedni resno razmišljal o predsedniški kandidaturi. "To pa ne pomeni, da se mora strinjati z vsem, kar zagovarja njen oče - sama se prav gotovo nisem strinjala z vsem, kar je počel moj oče, sva samosvoji osebi."

Veliko skupnega
34-letna Ivanka in 36-letna Chelsea sta se spoznali prek svojih možev, dveh premožnih judovskih dedičev Jareda Kushnerja in Marca Mezvinskega, in se takoj ujeli - čeprav je Clintonova bolj zadržana in resna, Trumpova pa bolj naravno družabna. Udeleževali sta se istih zabav na Manhattnu, pozirali in se objemali na rdečih preprogah družabnih dogodkov, kot je bila podelitev Glamourjevih nagrad za ženske leta. Zdelo se je, da iskreno uživata v skupnem druženju.

Poleg tega imata veliko skupnega - obe sta dedinji, ki s poslovno žilico nadaljujeta imperija svojih staršev (Ivanka je v odboru Trumpove organizacije, Chelsea v odboru Clintonove fundacije), obe popolni ženi in materi, obema je poročno obleko kreirala Vera Wang. Obe sta se morali tudi že precej zgodaj spopasti s takimi in drugačnimi (spolnimi) spodrsljaji svojih slavnih očetov, vse skupaj pa prenesli zrelo in dostojanstveno.

Kljub njunima zelo javnima vlogama v kampanjah Trumpa oz. Clintonove, na rdečih preprogah, na televiziji in v govorniških vodah, sta svoje prijateljstvo raje razvijali v intimnejših krogih. Ivanka je tako za Vogue lani povedala, da ima raje "prave odnose" in druženje v ožjih krogih kot pa razkošno, pompozno družabno sceno, ki sta ji vladala njena starša. In v ta ožji krog sodita tudi Chelsea in Marc.

"Vedno je pozorna na vsakogar, vedno skrbi, da se vsi zabavamo. V tem me malo spominja na mojega očeta in njegovo sposobnost spravljanja sobe pokonci," je povedala omenjeni reviji o Ivanki Chelsea. "Na Ivanki ni ničesar površinskega. In mislim, da to res veliko pove o njej, ker prav gotovo bi vsak, ki je tako osupljivo lep, kot je ona, prišel zelo daleč tudi s površinskostjo."

Nikdar prav tesni prijateljici?
Po pisanju Politica sicer videz vara in dekleti nikdar nista bili super tesni prijateljici - bolj "taki prijateljici, ki se vidita na večerjah nekajkrat na leto, ne pa taki, ki bi si ves dan pošiljali sporočila". A tudi tega je zdaj konec, piše spletna stran.

V teh dneh sta obe noseči - Ivanka pričakuje tretjega otroka, Chelsea drugega -, a še vedno tekata od ene do druge kampanjske postaje in bolj kot ne nadomeščata "problematična" zakonska partnerja kandidatov. Melania Trump je namreč nevešča političnih voda - za nameček pa ji dela težave še angleščina, sicer še vedno karizmatični, a polarizirajoč Bill Clinton pa zna svojo ženo spraviti v težave z nepremišljenimi izjavami. Še Trump ne pusti, da bi ameriška javnost pozabila na Billove pregrehe iz 90. let. "V njeni hiši sedi in čaka, da pride domov na večerjo eden največjih izkoriščevalcev žensk vseh časov," je dejal ob neki priložnosti Trump, ki ob tem opozarja, da s Hillary "sploh še začel ni".

Navsezadnje smo le šele v procesu preliminarnih volitev in glavna tarča Trumpa so Marc Rubio, Ted Cruz in drugi republikanci, Clintonove pa Bernie Sanders. A tabor nekdanje prve dame ZDA je z mislimi že pri glavnih volitvah in se pripravlja na boj z nepremičninskim magnatom. Clintonova je sicer za Trumpa dejala, da so "njegov fanatizem, gobezdanje in ustrahovanje postali njegova kampanja".

Kdo bi si mislil, da sta bila zakonca Clinton še leta 2006 med povabljenci na Trumpovi poroki z Melanijo Knavs. Bill in Donald sta delila strast do golfa, Ivanka pa je celo donirala sredstva za prejšnjo predsedniško kampanjo Hillary Clinton leta 2008. A, kot je zapisala v svoji knjigi za samopomoč The Trump Card (Trumpova karta): "Mi, Trumpi, ne igramo za percepcije. Igramo za zmago."