Charlotte je na svet prijokala pred mesecem dni. Foto: EPA
Charlotte je na svet prijokala pred mesecem dni. Foto: EPA
Krst princa Georgea
Tudi Charlotte bo na dan "vstopa" v anglikansko versko družino oblečena v družinsko dediščino, repliko obleke iz čipke in satena, ki jo je pri krstu leta 1841 nosila najstarejša hči kraljice Viktorije. Foto: Reuters

Obred se bo zgodil dobesedno na domačem pragu, v cerkvi Marije Magdalene na kraljičinem prostranem posestvu Sandringham, kjer sta si svoj novi dom z desetimi spalnicami Anmer Hall ustvarila tudi William in Kate.

Pred 25 leti so sicer tam krstili tudi princeso Eugenie, Charlotte pa bo torej prišla na vrsto prihodnji mesec, krstil pa jo bo anglikanski nadškof iz Canterburyja Justin Welby – tako kot leta 2013 njenega starejšega bratca, princa Georgea.

Drugih podrobnostih o krstnem obredu za zdaj še ni znanih, če pa bo tako kot pred dobrim letom in pol, se bosta William in Kate odločila za skromnost.

Malo gostov, veliko botrov
Na njuno izrecno željo so njunega prvorojenca, tretjega v vrsti za britanski prestol, krstili v najožjem družinskem krogu. Vabila tako takrat niso dobili niti vsi člani kraljeve družine – vojvoda in vojvodinja Cambriška sta povabila le njene starše, Michaela in Carole Middleton, njeno sestro Pippo in brata Jamesa, pa Williamovega očeta Charlesa z ženo Camillo in brata Harryja ter dedka in babico, kraljico Elizabeto in princa Filipa. Iz kroga izbrancev, ki so prisostvovali obredu, sta mlada starša izvzela vse "daljne" sorodnike – npr. Williamova strica, princa Andrewa in Edwarda z družinama, in teto Anne.

Po obredu, ki je trajal 45 minut, so se povabljenci odpravili na čaj v Clarence House, kjer so jim postregli s t. i. krstno torto, zgornjim nadstropjem Williamove in Katine poročne torte, ki sta jo po slavju konec aprila 2011 dala zamrzniti prav za to priložnost.

Skupaj je bilo na slovesnosti sicer 23 ljudi, namreč tudi možje in žene šestih izmed sedmih botrov, ki sta jih izbrala za svojega sina. Odločila sta se za skupnega prijatelja Oliverja Bakerja, Katino prijateljico s kolidža Marlborough, Emilio Jardine-Paterson, earla Hugha Grosvenorja, nekdanjega Williamovega osebnega tajnika Jamieja Lowtherja -Pinkertona, prijateljico Williamove matere Diane Julio Samuel, Williamovo sestrično Zaro Tindall ter tesnega prijatelja zakoncev Cambridge in Williamovega prijatelja iz otroštva Williama Van Cutsema.

Princ William je imel ob svojem krstu enega botra manj, so bili pa vsi modre krvi.