Na Haitiju rojeni Wyclef Jean je takoj po potresu 12. januarja 2010 svoje sledilce na Twitterju pozval k darovanju njegovi dobrodelni organizaciji. Čeprav je bil najmanjši prispevek le 5 dolarjev, se je kmalu nabralo 16 milijonov. Foto: EPA
Na Haitiju rojeni Wyclef Jean je takoj po potresu 12. januarja 2010 svoje sledilce na Twitterju pozval k darovanju njegovi dobrodelni organizaciji. Čeprav je bil najmanjši prispevek le 5 dolarjev, se je kmalu nabralo 16 milijonov. Foto: EPA

Od 16 milijonov dolarjev, zbranih leta 2010, ko je Haiti, sicer Jeanovo domovino, prizadel grozovit potres, v katerem je umrlo več kot 310.000 ljudi, najmanj milijon pa jih je ostalo brez strehe nad glavo, so jih prebivalci Haitija (v obliki hrane, vode, začasnih prebivališč) dobili le malo več pet milijonov, je v nedeljo poročal ameriški časopis New York Post.

Po podatkih omenjenega časnika je dobrodelna organizacija Yele Haiti, ki jo je glasbenik ustanovil že pred leti, zacvetela pa je šele po potresu, ko so se ljudje množično odzvali njegovem pozivu na Twitterju, naj za pomoč Haitijcem darujejo po pet dolarjev, ogromno denarja prek sumljivih pogodb "pretočila" neznano kam.

En milijon neznanemu podjetju na Floridi ...
Več kot en milijon dolarjev naj bi tako organizacija nakazala družbi Amisphere Farm Labor Inc., podjetju s sedežem Floridi, ki pa ga novinarjem časnika ni uspelo najti. Ugotovili so le, da je bilo podjetje, ki naj bi "dobavljalo hrano", ustanovljeno leta 2008, lani pa je njegov predsednik Amsterly Pierre kupil štiri zemljišča in eno nadstandardno stanovanje.

... 350 tisočakov svojemu svaku
Sodeč po podatkih iz davčne napovedi za leto 2010, ki jo je pridobil NY Post, je Yele Haiti poleg tega družbi P & A Construction, ki je v lasti brata Wyclefove žene Claudinette Warnela Pierra, nakazala 353.983 ameriških dolarjev. Omenjena družba je sicer ena izmed petih, ki jih je dobrodelna organizacija najela za opravljanje gradbenih del, še piše časnik.

Dobrodelno organizacijo je Wyclef Jean ustanovil leta 2005 skupaj s svojim bratrancem Jerryjem Duplessisom, vendar so jo skoraj ves čas obstoja (do lanskega leta) pestile hude finančne težave - leta 2009 je namreč imela 244.000 dolarjev izgube. Vse se je spremenilo 12. januarja lani, ko so ljudje v želji, da bi pomagali porušenemu Haitiju, množično nakazovali denar, tako da se ga je do konca leta nabralo za več kot 16 milijonov dolarjev.

Enkrat se je že opravičeval za podobne "napake"
Prve obtožbe o nepravilnostih so se pojavile že nekaj tednov pozneje, ko so mediji odkrili, da je organizacija kar 250.000 dolarjev nakazala haitijski TV-postaji, ki jo vodita Jean in Duplessis. Glasbenik, ki se je medtem tudi neuspešno potegoval za položaj predsednika države (njegova kandidatura je bila razveljavljena, saj ni izpolnjeval enega izmed pogojev - zadnja leta bi namreč moral živeti na Haitiju, pa ni), je priznal, da se je zgodila napaka: "Ali smo v preteklosti delali napake? Da. Ali sem kdaj uporabil denar Yele za svoje osebne koristi? Absolutno ne. Poslovne knjige so na voljo vsem in transparentne," je januarja 2010 pojasnjeval na tiskovni konferenci.

Wyclef Jean ponosen na delo organizacije
Glasbenik se je na navedbe časnika odzval s kratko izjavo, v kateri je zatrdil, da je izjemno ponosen na delo, ki ga je njegova organizacija opravila po lanskem potresu in ob tem naštel, kaj vse so zgradili.