60-letno Fisherjevo je januarja na poletu iz Londona v Los Angeles malo pred pristankom na cilju zadela srčna kap, zato je bila takoj po pristanku odpeljana v bolnišnico, kjer je umrla. Foto: Reuters
60-letno Fisherjevo je januarja na poletu iz Londona v Los Angeles malo pred pristankom na cilju zadela srčna kap, zato je bila takoj po pristanku odpeljana v bolnišnico, kjer je umrla. Foto: Reuters
Njena mama, hollywoodska legenda Debbie Reynolds, je umrla dan za njo. Foto: Reuters

igralko Carrie Fisher, ki je zaslovela kot princesa Leia v kultni originalni trilogiji Vojna zvezd, usoden koktajl mamil, ki je povzročil zastoj srca.

Toksikološko poročilo je pokazalo, da so v telesu pokojne igralke našli sledi kokaina, metadona, ekstazija, alkohola in opiatov, ko so jo pripeljali v bolnišnico Ronalda Regana UCLA 23. decembra lani. Rezultati so pokazali tudi sledi heroina. "Toda mere in časa izpostavitve heroinu ne moremo določiti in zato ne moremo zatrditi, da je bil usoden za njeno smrt," so še zapisali v poročilu po poročanju Los Angeles Timesa.

Fisherjeva je po ugotovitvah poročila kokain zaužila v zadnjih 72 urah pred prihodom v bolnišnico. Le štiri dni pozneje je odpovedalo njeno srce. Po 90 minutah oživljanja so jo zdravniki razglasili za mrtvo. Kot vzrok smrti pa so navedli spalno apnejo in "druge dejavnike". Prav mamila lahko povzročijo nastanek spalne apneje, toda v poročilu mrliškega oglednika ni navedeno, ali je Fisherjeva na dan, ko je doživela srčni zastoj, užila mamila.

Njena pomočnica je po smrti povedala policistom, da je Fisherjeva skoraj celoten polet prespala in da je doživela nekaj apnej med potovanjem. Proti koncu poleta Fisherjeve niso mogli prebuditi, le nekaj minut pred koncem pa je začela bruhati in se zgrudila.

"Moja mama se je vse življenje bojevala z odvisnostjo od mamil in z duševnimi težavami. Posledično je zaradi tega umrla," je po poročilu mrliškega oglednika sporočila njena hčerka Lourd.

Oglasil pa se je tudi njen brat Todd, ki je poudaril, da je sestrin boj z odvisnostjo od mamil in z bipolarno motnjo "počasi, ampak zanesljivo ogrožal njeno življenje". "Iskreno sem upal, da se bova skupaj postarala, toda po njeni smrti ni bil nihče šokiran," je še dodal igralkin brat.