Nikki Reed je ostala v spominu oboževalcem Somraka predvsem po svoji vlogi Rosalie. Foto: Reuters
Nikki Reed je ostala v spominu oboževalcem Somraka predvsem po svoji vlogi Rosalie. Foto: Reuters
Nikki Reed
Nikki Reed se je širši javnosti predstavila s filmom Trinajst, kjer je zaigrala ob boku Rachel Evan Wood. Foto: Reuters
Catherine Hardwicke, Holly Hunter and Nikki Reed
Za njen preboj v svet Hollywooda je zaslužna predvsem Catherine Hardwicke (na fotografiji levo). Foto: Reuters
Nikki Reed in Paul McDonald
S Paulom McDonaldom sta, dokler je zakon trajal, veljala za vroči par Hollywooda. Foto: Reuters
Nikki Reed in Jackson Rathbone
Postala je redna obiskovalka rdečih preprog - predvsem po zaslugi uspeha sage Somrak. Foto: Reuters
Nikki Reed
Nikki Reed Foto: Reuters
Nikki Reed in Ian Somerhalder
Njeno življenje se je spremenilo, ko je vanj vkorakal Ian Somerhalder. Foto: Reuters

Reedova je v svet zabave zakorakala na lastno pest - potem, ko je pri petnajstih letih pomagala napisati scenarij za polavtobiografski indiefilm Trinajst (ki je prišel na velika platna leta 2003). Takrat se je začelo tudi njeno prijateljevanje z režiserko, scenaristko, producentko (skratka, damo Hollywooda) Catherine Hardwicke. Ta ji je tudi pomagala pri pisanju scenarija in pri tem, da je prišla do prve večje vloge.

Hardwickova je v nekem intervjuju za BBC dejala, da je Nikki Reed poznala od malega - prvič pa jo je spoznala, ko je bila stara pet let. Ko je prišla v najstniška leta, pa je potrebovala malce pomoči pri prilagajanju odraslemu življenju. "Včasih je bila tisto zabavno, 'kul', čudovito dekle, potem pa se je zapletala v težave in začela sovražiti vse. Zbujala se je ob pol petih zjutraj, da se je dve uri urejala za odhod v šolo," se je takrat spominjala Hardwickova.

Poskusila ji je pomagati tako, da je najela učitelja igre. "Povedala sem ji, da dobri igralci pišejo svoj material in potem sva napisali skupaj scenarij. Odločili sva se, da piševa o pravih dogodivščinah, ki so se dogajale njej in njenim prijateljem. Brez olepšav," je takrat priznala Hardwickova.

Najprej sta načrtovali, da bi Reedova zaigrala glavno vlogo in se vživela v lik Tracy (upodobila jo je danes zvezdnica serije Westworld Rachel Evan Wood): "Toda nihče ni bil tako prefinjen in seksi, kot je bila Nikki, zato smo jo vzeli za vlogo Evie." Film je pomagal obema - tako Hardwickovi kot Reedovi, da sta se utrdili v Hollywoodu. Toda po njem Reedova scenarijev ni več pisala.

Začasni odhod iz Hollyooda
Toda na krilih uspeha filma Trinajst je Reedova dobila pozornost Hollywooda. "Nisem bila pripravljena. Nisem razumela, kaj se dogaja. Nisem imela nobene učne ure, kako se obnašati v javnosti - ostala sem sama," je povedala v intervjuju za revijo Nylon. Umaknila se je in nadaljevala šolanje.

A brez kamer ni zdržala dolgo. Že leta 2005 je zaigrala v novem filmu, ki ga je režirala Hardwickova. Pojavila se je v priljubljeni najstniški seriji O.C. Toda takšne naklonjenosti kritikov, kot si jo je pridobila z vlogo v Trinajst, ni bila več deležna. Kljub vlogam v filmih, kot sta Mini's First Time in Cherry Crush.

Prekletstvo Somraka
Po zaslugi prijateljevanja s Hardwickovo je prišla do nove večje vloge - in sicer v najstniški sagi Somrak. Vživela se je v vlogo Rosalie Hale, neverjetno lepe polsestre Edwarda Cullna. In z uspehom sage se je Reedova vrnila na zemljevid. Toda vloga v Somraku je prinesla tudi temno plat. Nekateri oboževalci knjig, po katerih so posneli filme, so menili, da bi bila za vlogo primernejša Olivia Wilde. Kar je Reedovi močno zbilo samozavest. "Ta vloga naj bi prikazovala 'najlepšo žensko na svetu'. In ko dobiš takšno vlogo, naletiš na kritike z vseh strani. Kar naenkrat se sprašuješ, ali si primeren, da zaigraš takšno vlogo," je razlagala Reedova v pogovoru za Yahoo!.

In kar je stvari za Wildovo še poslabšalo, je dejstvo, da je bil njen lik v filmih včasih kar malce krut, kar je zameglilo mejo med igralkino filmsko podobo in podobo v resničnem življenju. Po koncu sage Reedova ni odkorakala kot zmagovalka. Sledile so manjše vloge in slabe kritike za filme, kot so Chain Letter (2010), Catch 44 (2011), in polom v kinematografih Empire State s The Rock (2013).

Pobeg h glasbi
Reedova se je zatekla h glasbi. Združila je moči z nekdanjim tekmovalcem v resničnostnem šovu Ameriški idol Paulom McDonaldom ... s katerim se je poročila in po dveh letih in pol ločila. Kljub temu sta pred poroko posnela EP-album, na katerem je pristala njuna največja uspešnica Now That I've Found You. Prav tako pa sta prispevala skladbo za zadnji del sage Somrak All I've Ever Wanted.

Reedova pa je svoje ambicije v glasbi uresničevala tudi kot režiserka - podpisala sej je pod videospot Get the Girl Back skupine Hanson. Prav tako je po ločitvi od McDonalda še naprej zasledovala kariero v glasbi in z njim izdala še en album, I'm Not Falling. Leta 2015 pa je stopila na samostojno pot s skladbo Fly With You.

Usodno srečanje s Somerhalderjem
Vmes se je preizkusila tudi kot modna oblikovalka. Nato pa jo je ljubezen do živali pripeljala do fundacije še enega zvezdnika vampirskih serij, Iana Somerhalderja. Priključila se je njegovi ustanovi, ki se zavzema za boljše razmere v zavetiščih. Poznanstvo s Somerhalderjem se je razvilo v ljubezen, ki sta jo potrdila s poroko.

Toda zveza s Somerhalderjem ji ni pretirano vrnila ugleda v javnosti. Že iz časov snemanja Somraka so rumeni mediji namigovali, da je prav ona zamajala razmerje glavnih igralcev Kristen Stewart in Roberta Pattinsona, kar je močno jezilo ljubitelje Somraka. Ko pa je prišlo v javnost dejstvo, da se sestaja s Somerhalderjem, so ponoreli oboževalci Vampirskih dnevnikov, saj so jo okrivili za razpad Somerhalderjeve zveze s soigralko Nino Dobrev.

A kmalu po poroki s Somerhalderjem se je Reedova umaknila za kamero. Skupaj sta ustanovila podjetje Rare Bird Films in se posvetila produkciji. Trenutno sodelujeta s studiom Warner Bros., kar jima omogoča, da uresničujeta manjše projekte.