Conrada Murraya so novembra obsodili na štiri leta zapora. Zdravnik se je na razsodbo pritožil in predlagal razveljavitev sojenja. Foto: EPA
Conrada Murraya so novembra obsodili na štiri leta zapora. Zdravnik se je na razsodbo pritožil in predlagal razveljavitev sojenja. Foto: EPA
Sojenje Conradu Murrayu
Murray je priznal, da je Jacksonu tistega jutra vbrizgal propofol, vendar vztraja, da doza ni bila smrtna. Tisto si je, pravi, vbrizgal Jackson sam. Foto: EPA

Zdravnik, ki je bil novembra za uboj iz malomarnosti obsojen na štiriletno zaporno kazen, se je pozneje na sodbo pritožil na vrhovno sodišče. V pritožbi vztraja, da ni bil on tisti, ki je Jacksonu vzbrizgal smrtno dozo uspavala propofol, ampak je to storil pevec sam. 59-letni zdravnik verjame, da je zvezdnika k temu privedel stres zaradi hudih finančnih težav, zaradi česar ni mogel več razmišljati trezno.

V pritožbi je celo "poglavje", naslovljeno Finančno stanje Michaela Jacksona, namenil ravno hitro rastočim dolgovom. "Gospod Jackson je dolgoval približno 440 milijonov dolarjev in obupno potreboval moč, da izpolni določbe pogodbe, ki ga je obvezovala za nastop v areni O2 v Londonu," po poročanju ameriškega tabloida TMZ piše v pritožbi.

"Pritisk je bil nevzdržen"
"Nevarno se je bližal tistemu robu, ko bi mu celotno premoženje zarubili. Pritisk, da bi premagal nespečnost, da bi lahko vadil in nastopal tako, kot je v svojih mlajših letih, je bil nevzdržen," so Murrayjevi odvetniki še zapisali v pritožbi in dodali: "Njegovi motivi in obupanost kažejo na precejšnjo verjetnost, da je ravnal v nasprotju s trezno presojo." Ob tem dodajajo še, da je sodnik, ki je vodil sojenje zaradi uboja iz malomarnosti, storil veliko napako, ko je izločil dokaze, ki so zadevali Jacksonov obup zaradi finančnih težav.

Sočasno je Murray sodišče zaprosil, naj mu dovoli na zaslišanje v zvezi s pritožbo počakati na prostosti (ob plačilu varščine). Zdravnika na obravnavi ni bilo, je pa prek svojih odvetnikov sporočil, da je pripravljen na zaslišanje počakati tudi v hišnem priporu, nositi nožno zapestnico, ki bi nadzorovala njegovo gibanje.

Nevaren je za okolico
Vendar je višji sodnik Michael Pastor njegovo prošnjo zavrnil, saj je prepričan, da je tveganje, da bi Murray pobegnil, preveliko. Poleg tega je ocenil, da je zdravnik, ki je na sojenju sicer priznal, da je zvezdniku tistega usodnega jutra, 25. junija 2009, vbrizgal propofol, vendar je vztrajal, da tista doza ni bila smrtna, nevaren za svojo okolico, svoje vpletenosti v smrt kralja popa pa ne obžaluje.