Možnost, da bi se Victoria Beckham še kdaj vrnila k skupini, je zelo majhna. Foto: Reuters
Možnost, da bi se Victoria Beckham še kdaj vrnila k skupini, je zelo majhna. Foto: Reuters
false
Tokratna vrnitev pa bo minila tudi brez Melanie Chisholm, ki je od vseh članic ustvarila najbolj odmevno samostojno kariero. Foto: Reuters
Spice Girls še danes veljajo za najbolj izpostavljen glasbeni izvozni artikel Otoka - takoj za Beatli. Foto: Reuters

Mineva 20 let od izdaje prvenca Spice Girls, ki je vplival na popkulturo približno toliko kot na življenja takratnih šolarjev po svetu. Ne samo, da so vpeljale termine, kot je "Zig-a-zig-ah", ampak so tudi začele celo gibanje o "moči žensk" (oz. po angleško Girl power). Postale so vzor dekletom, ki so sanjala, da bi nekega dne postala kot Baby, Scary, Sporty, Ginger ali Posh Spice.

Trgovci so bili navdušeni, saj so šle revije s posterji Spice Girls, zvezki z njihovimi motivi, razglednice, albumi, majice in še bi lahko naštevali, za med. Za veliko najstnikov v 90. letih so bile Spice Girls bolj kot skupina izpostavljene kot družbeni fenomen.

Ko je Ginger - oz. Geri Horner (nekoč Halliwell) zapustila skupino in naredila korak naprej, je to pomenilo konec za skupino. Čez dve leti so preostala štiri dekleta odšla na "odmor" za nedoločen čas in zatrjevale, da se ne razhajajo.

Sedem let za tem so se vrnile v velikem slogu s turnejo, ki so jo razprodale v pičlih 38 sekundah, a turnejo so končale predčasno, saj so nekatere datume preprosto odpovedale. Toda nove skladbe niso prišle do izraza, tako so se znova umaknile do spektakularne združitve na slovesnosti ob zaprtju olimpijskih iger v Londonu (in še prej promociji muzikala Viva Forever!).

Prav nastop na slovesnosti ob zaprtju olimpijskih iger je še enkrat potrdil, da so v času delovanja postale družbeni fenomen. Postale so ikone. Zato poznavalci glasbenega prizorišča vztrajajo, da je čas za zaključek. In ne za ponovno odpiranje poglavja - tega nameravajo zdaj spisati brez Mel C in Victorie Beckham.

Nič ne bo, kot je bilo
Oboževalci bodo tako na neki način uspešni v prizadevanjih zadnjih dveh desetletij, ko so želeli na vsak način pet žensk prisiliti, da se znova vživijo v vloge, ki so jih igrale v svojih zgodnjih 20. letih. A vsak njihov napor, da bi napredovale v svoji karieri (naj bo to kot samostojna izvajalka, kot sodnica v šovu X-Factor ali modna oblikovalka), je pospremilo vprašanje: "Kdaj se vrnete v Spice Girls?"

A želja ni bila nikoli povezana toliko z glasbo kot z željo oboževalcev, da podoživijo svojo mladost ob poslušanju skladb v živo (kar jim mogoče takrat ni uspelo). A jasno je, da Beckhamova ne želi imeti absolutno nič s ponovno združitvijo. Pod nobenim pogojem se tudi ni mogoče vrniti v leto 1997 in nič ni večno.

To je resnica, ki jo je težko sprejeti ob številnih ponovnih združitvah. Naj bo to združitev NKOTBSB, Destiny's Child na Super Bowlu ali All Saints. Popkultura je postala nasičena z obljubami o vrnitvah. A na koncu vse več ljudi pozablja, da ni nič narobe s slovesom.