Tonya Harding (levo) in Nancy Kerrigan sta bili v začetku 90. let hudi konkurentki v svetu ameriškega umetnostnega drsanja. Tako hudi, da je Tonyin takratni mož načrtoval napad na Nancy, ki pa ni šel ravno po načrtih ... Pozneje so ameriški mediji o drsalkah pisali kot o 'lepotici in zveri' (manj laskava oznaka je pripadla Hardingovi). Foto:
Tonya Harding (levo) in Nancy Kerrigan sta bili v začetku 90. let hudi konkurentki v svetu ameriškega umetnostnega drsanja. Tako hudi, da je Tonyin takratni mož načrtoval napad na Nancy, ki pa ni šel ravno po načrtih ... Pozneje so ameriški mediji o drsalkah pisali kot o 'lepotici in zveri' (manj laskava oznaka je pripadla Hardingovi). Foto:
Tonya Harding je bila nekaj let tudi poklicna boksarka, na fotografiji iz leta 2003 po zmagi objema nasprotnico Emily Gosa. Foto: EPA
Čeprav je od napada na Nancy Kerrigan minilo že 17 let, ime Tonye Harding nikakor ni pozabljeno. Tudi v popularni kulturi je njeno ime pogosto 'na tapeti'.

Kot je za revijo People povedala Linda Lewis, odvetnica Hardingove, je nekdanja drsalka danes srečno poročena z Josephom Priceom, s katerim zdaj pričakujeta sina, ki naj bi se rodil že zelo kmalu.

Hardingova, ki je v ZDA zaslovela leta 1991, ko je zmagala na ameriškem prvenstvu v umetnostnem drsanju, je postala po vsem svetu znana leta 1994, ko je njen takratni mož Jeff Gillooly skupaj s telesnim stražarjem Shawnom Eckardtom najel Shanea Stanta, da bi na treningu v Detroitu napadel in onemogočil njeno konkurentko Nancy Kerrigan. Čeprav ji Stant ni uspel zlomiti noge, kot je bilo načrtovano, Kerriganova vseeno ni mogla nastopiti na prvenstvu tisto leto.

Hardingova je ob odsotnosti Kerriganove na domačem prvenstvu zmagala, obe s Kerriganovo pa sta bili izbrani v ameriško olimpijsko moštvo. Čeprav je Hardingova zanikala vpletenost v napad, so jo pri ameriški umetnostnodrsalni zvezi in olimpijskem komiteju poskušali izključiti iz olimpijskega moštva, a se je Hardingovi uspelo v njem obdržati z grožnjo tožbe. Na olimpijskih igrah v Lillehammerju je nato končala na osmem mestu, Kerriganova, ki je takrat že popolnoma okrevala, pa je bila druga.

Olimpijske igre kot "tabloidna senzacija"
Napad na Kerriganovo in poročila o domnevni vpletenosti Hardingove so povzročili pravo medijsko gonjo, Hardingova se je znašla na naslovnicah revij Time in Newsweek, novinarji so ji sledili na vsakem koraku in olimpijske igre so, vsaj kar se ameriških medijev tiče, postale "tabloidna senzacija". Nastopa tekmovalk, vpletenih v škandal, sta bila med najbolj gledanimi dogodki v ameriški televizijski zgodovini, afera Harding-Kerrigan pa je prispevala k izjemnemu porastu priljubljenosti umetnostnega drsanja v ZDA.

Pozneje, ko so se začele razkrivati podrobnosti napada, je Hardingova priznala vpletenost v zaroto in se tako izognila zaporni kazni. Dobila je tri leta pogojne kazni, naložili so ji tudi 500 ur opravljanja družbenokoristnih del ter 160.000-dolarsko kazen. Ni smela nastopiti na svetovnem prvenstvu tisto leto in za vse življenje je bila izključena iz ameriške umetnostnodrsalne zveze, tako da ni smela na tekmovanjih sodelovati nikoli več, ne kot drsalka ne kot trenerka.

Tonya Harding pa prahu ni dvigala samo v povezavi z napadom na Nancy Kerrigan, leta 1994 je v javnost prišel tudi videoposnetek seksa s takratnim možem Gilloolyjem, ki se je po aferi preimenoval v Jeffa Stona in si je očitno želel ostati "obraz z naslovnic tabloidov", saj je posnetek sam prodal nekemu časopisu. Kadri iz njunega "domačega erotičnega filma" so bili objavljeni v septembrski številki revije Penthouse leta 1994.

Hardingova je bila nato dejavna v svetu profesionalne rokoborbe, pozneje pa tudi boksa. S svojo glasbeno skupino Golden Blades je nastopila v domačem Portlandu, a občinstvo ni bilo navdušeno. Igrala je tudi dekle kriminalca v filmu Breakaway. Večkrat se je znašla na napačni strani zakona, trdila je, da jo nekdanji mož zalezuje, kar pa ni bilo dokazano. Imela je tudi težave z alkoholom, pijana se je nekajkrat znašla za volanom in se redno zapletala v fizične obračune s svojimi spremljevalci.

Tarča posmeha v popularni kulturi
Tonya Harding je pogosto omenjano ime v popularni kulturi: po dogodkih okrog napada na Kerriganovo je bil napisan roman, po katerem so uprizorili opero, ameriški folkglasbenih Loudon Wainwright III pa je o Hardingovi napisal pesem Tonya's Twirls. Leta 1994 je bil posnet satirični film Attack of the 5 Ft. 2 In. Women (Napad 155-centimetrskih žensk), v katerem je Tonyo igrala Julie Brown. Morda se spomnite tudi prizora iz filma Greva narazen, v katerem lik Vincea Vaughna lik Jennifer Aniston primerja s Tonyo Harding, potem ko ga "napade" njen brat. Hardingova in njena vloga v napadu na Kerriganovo sta bili pogosto omenjani v humorističnih nanizankah in našli mesto celo v enem izmed govorov Baracka Obame.

Hardingova še danes vztraja, da ni želela biti vpletena v napad na Kerriganovo, po napadu pa si je dala izdelati tetovažo angela, ki naj bi namigoval na njeno nedolžnost. V svoji knjižni avtobiografiji The Tonya Tapes (2008) je zapisala, da je želela FBI-ju razkriti, kar je vedela, a ji je Gillooly grozil s smrtjo, potem ko jo je skupaj z več moškimi posilil, medtem pa ji grozil s pištolo. Nekdanji mož njene navedbe zavrača kot "resnično smešne".