Najlepša med vsemi je letos postala 22-letna Južnoafričanka Rolene Strauss. Foto: Reuters
Najlepša med vsemi je letos postala 22-letna Južnoafričanka Rolene Strauss. Foto: Reuters
Julija Bizjak
Julija Bizjak se je po odru sklepne prireditve sprehodila v večerni obleki Jerneje Podbevšek Zhembrovskyy. Foto: Reuters
Izbor se je začel s plesno točko, v kateri je bila v ospredju predstavitev različnih svetovnih kultur. Foto: Reuters

Prva spremljevalka je postala mis Madžarske Edina Kulcsár, druga spremljevalka pa mis ZDA Elizabeth Safrit. Med pet najlepših Zemljank sta se uvrstili še mis Avstralije Courtney Thorpe in Anglije Carina Tyrrell.
Slovenijo je zastopala 20-letna Julija Bizjak iz Lesc, ki se ji ni uspelo uvrstiti med 25 najlepših Zemljank. Slovenka se ni pojavljala na seznamih favoritk za finale ali zmago, niti je ni bilo mogoče zaslediti med najboljšimi v posameznih "tematskih" tekmovanjih. Tudi na skupinskih fotografijah je ostala v ozadju.
Med deseterico, ki je lahko pred razglasitvijo peterice najlepših še upala na zmago, so se tako uvrstile mis Mehike, Kenije, Brazilije, Gvajane in Indije. Enajsto finalistko pa so izbrali oboževalci tekmovanja po vsem svetu, saj so lahko za svoje favoritke glasovali prek posebne spletne aplikacije - izbrali so mis Tajske.
Med 25 najlepših Zemljank pa so se poleg omenjenih uvrstile še mis Bolivije, Kitajske, Dominikanske republike, Mehike, Indonezije, Malezije, Južnega Sudana, Vietnama, Finske, Gane, Nizozemske, Filipinov, Avstralije, Rusije, Škotske, Švedske ter Trinidada in Tobaga.

Različni izzivi za lepotice
Tekmovanje je znova potekalo po sistemu seštevanja točk, ki so si jih dekleta "prisvojila" med opravljanjem različnih izzivov v mesecu dni, ko so se pripravljale na odločilni večer. Po prvih rezultatih, na katere je vplivala uspešnost deklet v intervjujih z žirijo, je prišla v vodstvo mis Francije. Za nov sklop točk, ki jih je prinesla uspešnost v umetniški nadarjenosti, sta se v petju - sredi sklepne prireditve - pomerili mis Škotske in mis Malezije, ki je tudi odnesla prestižni naziv. Mis multimedije je postala mis ZDA. Mis športa je postala predstavnica Finske, zmagovalka tekmovanja za top model je postala mis BiH-a, v kategoriji "Moda na plaži" pa je zmagala mis Švedske.

Izbor z dobrodelno noto
Tudi letos pa so izbrali zmagovalke v tekmovanju "lepota z namenom", zmago so slavile mis Indije, Kenije, Brazilije, Indonezije in Gvajane. Ob tem so se tudi poklonili začetnici dobrodelnega prizadevanja - hkrati tudi lastnici licence za Mis sveta - Julii Morley. Med izborom so ji lepotice zapele skladbo You Raise Me Up in ji podelile posebno priznanje.

Izbor za mis sveta se je vrnil v London - mesto, kjer se je vse začelo leta 1951. 121 lepotic se je na izbor pripravljalo v osrčju Londona, toda čeprav je uradno zima, je predstavnice večino časa spremljalo sonce. Na izboru tokrat ni sodeloval Honduras, saj so predstavnico le nekdaj dni, preden bi morala prispeti v London, našli mrtvo. Umora sumijo njenega fanta, v Hondurasu pa so se odločili, da v znak spoštovanja v London ne pošljejo prve spremljevalke.

Mesec dni priprav
Dekleta so se na sklepno prireditev pripravljale že od konca novembra - v tem času so bila številna tekmovanja (športno, pevsko, manekensko itd.), fotografiranja in poziranja, pa tudi dobrodelne dejavnosti. Prireditev na razstavišču ExCeL London je začel z glasbeno točko nekdanji član zasedbe LMFAO Sky Blu z novo skladbo We Love Girls. Glasbeni program pa so popestrili tudi člani skupine The Vamps. Posebni poklon pa je prejela najbolj uspešna mis sveta do zdaj - zmagovalka leta 1994 Aishwarya Rai.