Lauren Morelli in Samira Wiley sta v zvezi od leta 2014, ko se je Morellijeva tudi ločila od svojega soproga. Foto: AP
Lauren Morelli in Samira Wiley sta v zvezi od leta 2014, ko se je Morellijeva tudi ločila od svojega soproga. Foto: AP
Lik Poussey Washington je bil eden bolj priljubljenih v seriji. Foto: Netflix

Wileyjeva je na svojem Instagramu objavila fotografijo zaročnega prstana s pripisom "da".

Na elitnem Julliardu šolana igralka je zaslovela leta 2013 prav z vlogo Poussey Washington, lezbične hčerke strogega vojaškega poročnika, ki je v zaporu Litchfield pristala zaradi manjšega prekrška, prekupčevanja z marihuano. Lik je bil med gledalci zelo priljubljen, zadnja, četrta sezona, pa ga je postavila še bolj v ospredje, preden so ljubiteljem serije zadali šok in Poussey ubili med uporom v zaporu, s tem pa izpostavili v ZDA pereč problem prekomernega policijskega nasilja nad temnopoltimi.

Srce parajočo epizodo je napisala prav Morellijeva, ki je z Wileyjevo v zvezi od leta 2014. Morellijeva se je seriji pridružila le nekaj mesecev po poroki s svojim zdaj že nekdanjim soprogom, a je med pisanjem scenarija odkrila, da ima tudi sama raje ženske. Z možem sta se razšla, Morellijeva pa je leta 2014 razkrila, da je lezbijka in začela zvezo z Wileyjevo.

"Sta tako ljubek par, iskren, resničen in zaljubljen. Kar slišite lahko razbijanje njunih src. Tako lepo je to opazovati. Bila sem priča njuni zgodbi. Priča zapeljevanju, ki je bilo v bistvu zelo skrito očem," je za Page Six povedala Lin Tucci, ki v seriji igra Anito DeMarco.

Iskreno o spolnosti v eseju
"Da sem lezbijka, sem se zavedela jeseni leta 2012, na enem svojih prvih dni na snemanju. Ni šlo toliko za eno samo stvar, ampak za skupek številnih manjših podrobnosti - kako neprijetno sem se počutila v skupinah lezbijk ali kako sem samo sebe dojemala kot 'ne preveč spolno bitje'. Ko si vzel te stvari ločeno, so se zdele zgolj majhne posebnosti, ki so delale mene - mene. Da bi raje prebral knjigo kot seksal, je popolnoma razumna izbira, mar ne?" je zapisala Morellijeva v eseju za liberalni portal Mic.

Ob tem je podrobno razložila, kako je osrednja ljubezenska zgodba v seriji, tista med Piper in Alex, postala "kanal lastnih hrepenenj in preblisk, kako bi moja prihodnost lahko izgledala".

"Zdaj sem deklarirana lezbijka pri svoji družini, svojih prijateljih in večini svojih sodelavcev pri Oranžna je nova črna (in zdaj še pri tebi, dragi bralec). Zdaj se na snemanju ali v sobi s scenaristi ne počutim več, kot da sem obtičala med dvema resnicama. Sodim tja, ker se moja lastna zgodba lepo ujema s fiktivnimi zgodbami, ki jih pripovedujemo v seriji: zgodbami ljudi, ki se iščejo in najdejo, zgodbami težkih poti in odrešitve."

Wileyjeva bo po koncu svoje kariere pri Oranžni poklicno pot nadaljevala v seriji The Handmaid’s Tale, distopični drami o totalitaristični družbi, kjer držijo plodne ženske pod ključem, njihova vrednost pa temelji zgolj na njihovi sposobnosti razploda.

Yes.

A photo posted by Samira Wiley (@whododatlikedat) on Oct 4, 2016 at 9:08am PDT