Izbor zabava
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.0 od 6 glasov Ocenite to novico!
Za drugo sezono kritiki menijo, da ne dosega ravni prve, da pa vseeno obravnava pomembne, težke teme. Foto: IMDb
Prva sezona se konča s samomorom glavne junakinje, ki ne zdrži pritiskov vsakodnevnega zasmehovanja v šoli, ki kulminira s posilstvom. Foto: IMDb
Premisa serije so bile kasete, ki jih žrtev po samomoru pusti ljudem, ki so tako ali drugače pripomogli k njeni končni odločitvi. Foto: IMDb
Ustvarjalci serije se branijo, da se v srednjih šolah pogosto dogajajo tudi posilstva med fanti in da se prizor ne glede na svojo brutalnost ne more primerjati z resničnostjo. Foto: IMDb

Je šla kontroverzna mladinska serija s prizorom posilstva dokončno predaleč?

Vse glasnejši pozivi k ukinitvi serije
23. maj 2018 ob 20:12
Los Angeles - MMC RTV SLO

Priljubljena Netflixova mladinska serija "13 razlogov, zakaj" je zaradi kontroverzne tematike najstniškega samomora veliko prahu dvignila že s svojo prvo sezono.

Že takrat so bili nasprotniki serije zelo glasni, zdi pa se, da so jim ustvarjalci serije z drugo sezono stopili še bolj na žulj. Pozivi Netflixu, da nepreklicno ukine serijo, so tako vse glasnejši.

Izredno problematičen je namreč tokrat grozljivi in nazorni prizor posilstva, ki ga starši mladostnikov, ki so ciljna tarča serije, niso vajeni.

Ameriška organizacija za zaščito mladoletnih gledalcev The Parents Television Council (PTC) zato zdaj Netflix poziva, naj serijo ukine, češ da je "tempirana bomba za najstnike in otroke".

"Izdajamo opozorilo glede druge sezone serije 13 razlogov, zakaj in pozivamo Netflix, da zaradi potencialno škodljive vsebine serijo v celoti umakne," so zapisali v izjavi. Podobnih mnenj so bili tudi številni gledalci, ki so prizor označili za "gnusnega", "nepotrebnega" in prekomerno nasilnega.


Vajeni kritik

Ustvarjalci serije so tovrstnih pritožb že vajeni. Z lansko prvo sezono so potiskali meje, ko so najprej precej nazorno prikazali posilstvo glavne protagonistke, Hannah Baker (Katherine Langford), nato pa še njen samomor - posledica vsakodnevnega zasmehovanja v šoli, ki kulminira z njenim posilstvom.

Najmanj trije najstniki, za katere se ve, da so si serijo ogledali na mah, so storili samomor, njihovi starši pa za to krivijo prav ustvarjalce.

Netflix se sicer zaveda, da gre za skrajno občutljivo tematiko, še zlasti, ker gre za mladoletne osebe, zato so serijo opremili z opozorili, naj jo mlajši gledalci gledajo v spremstvu odraslih oseb, v odjavni špici pa so objavili tudi številke za klic v sili.

Premiera odpovedana
V drugi sezoni, ki jo je Netflix med svojimi videovsebinami na zahtevo objavil prejšnji teden, je najbolj problematični zadnji del sezone, v katerem smo gledalci priča znova zelo nazornemu analnemu posilstvu moškega lika (še enkrat naj spomnimo – gre za mladinsko serijo, ne za HBO-zaporniško produkcijo tipa Oz, kjer so bili taki prizori stalnica). Žrtev kasneje vidimo, kako se na srednješolski ples napoti s polavtomatsko puško.

Prav zaradi tega prizora je bila po strelskem pohodu na šoli v Teksasu, v katerem je bilo ubitih deset ljudi, slavnostna premiera serije odpovedana.

Realnost krutejša od fikcije
Ustvarjalci serije tovrstne prizore skušajo upravičiti, češ da so tematiko podrobno raziskali ter da so spolni napadi na srednješolce, samomori in strelski pohodi žal del ameriške stvarnosti.

"Dejstvo je, da najsi bo ta prizor še tako intenziven, odzivi nanj pa še tako ostri, se to niti približno ne more primerjati z bolečino, ki jo izkusijo ljudje, ki to dejansko doživijo," je za Vulture serijo branil njen avtor, Brian Yorkey.

"Ko govorimo, da je nekaj 'gnusno' ali težko gledati, to pogosto pomeni, da izkušnjo povezujemo z občutkom sramu. Raje se ne bi soočili s tem. Raje bi, da nam to ne pride v zavest. In prav zato žrtve tovrstnih napadov premalokrat prijavijo. Zato le stežka poiščejo pomoč. Mi menimo, da je neprimerno bolje, da se o teh stvareh pogovarjamo, kot pa, da še naprej molčimo."

Telefonski stiki za pomoč v stiski:


- 112 –
reševalna služba
- 01 520 99 00
klic v duševni stiski (med 19.00 in 7.00)
- 080 116 123
zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (24 h na dan)
- 116 111
TOM, telefon za otroke in mladostnike (med 12.00 in 22.00)

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Quinlan
# 23.05.2018 ob 20:32
Težkih tematik se torej ne sme več raziskovati? Še malo pa bo umetnost pod cenzuro. Potem pa lahko mirne volje prenehamo razmišljat.
Triglavski zmaj
# 23.05.2018 ob 20:43
Prva sezona se konča s samomorom glavne junakinje, ki ne zdrži pritiskov vsakodnevnega zasmehovanja v šoli,

Končno se odpira nekatere tabu teme. To je tudi resen problem pri nas, žal se vedno žrtev dela krivo.
gospod iskreni
# 23.05.2018 ob 20:51
Za tole serijo sva se z mojo parkrat skregala ce jo pustiva gledat najinima otrokoma. Sta sicer starejša pa vendar. Na koncu je prevagalo to, da se take stvari dogajajo in ne smemo bežati pred njimi. Smo si jo skupaj ogledali,težke zadeve vendar se kako resnicne. Vse pohvale ustvarjalcem
prim00z
# 23.05.2018 ob 21:23
Ravno o teh stvareh je treba govorit, ne pa o rdecih preprogah
SamoRes
# 23.05.2018 ob 20:34
spolni prizori so neprimerni, v parkih pa polno mulcev, ki še 14 niso in so pijani kot čepi, starše pa briga kje so, glavno da pridejo potem z odvetnikom v šolo če mulc dobi trojko
Tenochtitlan
# 23.05.2018 ob 20:38
Važno da ni problem, da je lažje kupit pištolo kot pa kilo krompirja.
ednina
# 23.05.2018 ob 23:43
Jaz bi samo spomnil vse, da so se prejšnje leto starši maturantov množično pritoževali, ker so v eseju morali pisati o tem, če je samomor izhod iz sistema. Tako da tudi pri nas imamo starše, ki očitno podcenjujejo zmožnosti svojih otrok, da razmišljajo o takšnih temah. Zato me tudi ne bi presenetilo, če bi nekateri starši tudi pri nas bili proti tej seriji.
ajvard
# 24.05.2018 ob 00:02
Je šla kontroverzna mladinska serija s prizorom posilstva dokončno predaleč?

ne
gospod iskreni
# 23.05.2018 ob 23:08
očitno veš o drugih več kot oni sami.. slovenci hvala stvarniku res še ne ustvarjamo takšne in podobnega bs-a, se pa žal vse bolj približujemo (ustvarjanje "strah" oddaj na pro plus (no, vemo čigavi) produkciji že nakazujejo to smer).

Ko ne maraš odlične serije samo zaradi države porekla veš da je s tabo nekaj hudo narobe. Minusi govorijo svoje
Ramus
# 23.05.2018 ob 22:00
"spolni prizori so neprimerni"

Ne gre mešati spolnosti s posilstvom,....
SsDrag
# 23.05.2018 ob 22:02
nasprotniki so pa verjetno bojevniki za družbeno pravico, ne? Raje si zatiskajo oči pred tem.
Arsenal_fan1
# 23.05.2018 ob 21:22
Hvala za spoilere!
spela55
# 24.05.2018 ob 08:55
SsDrag
# 23.05.2018 ob 22:02
Prijavi neprimerno vsebino
nasprotniki so pa verjetno bojevniki za družbeno pravico, ne? Raje si zatiskajo oči pred tem.


Aja? Zakaj verjetno? Če človek prebere članek, najde notri tole: "Ameriška organizacija za zaščito mladoletnih gledalcev The Parents Television Council (PTC) zato zdaj Netflix poziva, naj serijo ukine, češ da je "tempirana bomba za najstnike in otroke"." In če gre človek potem na gugl, najde pa še tole: "The Parents Television Council (PTC) is a United States-based censorship advocacy group founded by conservative Christian Republican Catholic activist L. Brent Bozell III in 1995. " In če po čem, ta človek ni znan po SJW.
Bivši uporabnik
# 24.05.2018 ob 07:41
@gospod iskreni
Pohvalno. Dejstvo je, da pozabljamo, da se je za vse težke tematike, ki jih lahko obravnavamo v filmih, serijah... pomembno vsest z otroki in se zraven pogovarjat. Pogovarjat pa se je z njimi potrebno tudi sicer. In teženje, da tako stvar prepovemo/ukinemo, ne bo spremenilo dejstva, da se to dogaja v resnici. Še 1000 huje kot je v fimslki fikciji..

Sicer pa je temo posilstva z zeelo nazornim prikazom prelomil že film Irrevirsible. Tako da, ne vem, kaj se zdaj ameriška puritanska javnost zgraža...
gregjuicey
# 24.05.2018 ob 07:25
Serija je res obcutljiva, vendar dobra. Seveda si je pa lazje zatiskati oci, kot pa priznati, da se nasilje, samomori, posilstva dogajajo.. In to v neposredni blizini!
vslivnje
# 24.05.2018 ob 18:24
A samo zaradi tematike se naj serije več ne ustvarja? Jaz pa serijo podpiram ravno zaradi tega, ker kaže in ponazarja dogodke, ki se v družbi žal dogajajo prepogosti in ki jih poskušamo imeti za tabu. Oziroma jih družba poskuša stepsti pod preprogo. Razna posilstva, norčevanja, mobing itd. Da lahkoljudje, posebej mladi, vidijo, kam lahko vodi mobing, zasmehovanje nekoga, norčevanje iz nekoga. Da vidijo, kaj s tem delajo svojim sošolcem. Morda razmišljam tako, ker sem sam bil večinoma bolj tihi, priden učenec, iz katerega so se večinoma v OŠ tisti "kul" sošolci in sosošolci norčevali. In ravno zato, da tisti "kul" mladi vidijo, kam to njihovo norčevanje lahko pelje druge ljudi, serijo več kot podpiram in sem že pri gledanjute druge sezone...
themetun
# 24.05.2018 ob 08:50
Problem ni obravnava samomora, ampak način obravnave. Pokazati bi morali druge rešitve, ne pa samomor prikazati kot dobro izbiro.
Zoro27
# 24.05.2018 ob 08:46
Hm, torej če gledajo vojne filme, postanejo mali Hitlerji?
vslivnje
# 24.05.2018 ob 18:26
"pa ti resni misliš, da je njim za kakršnokoli reševanje problema? lepo vas prosim.."

No ja, njim gre verjetno za dobiček. Kar pa ne spremeni dejstva, da se zaradi serije razmišljanje družbe na temo teh tabujev lahko blazno spremeni in s tem dejansko VPLIVA na družbo...
Emsho
# 24.05.2018 ob 11:30
Prav je da se o tem govori in da obstajajo tudi takšne serije. Ni prav, da so režiserji v želji po šokantnosti in zaslužku opustili prakso nenazornega prikazovanja tematik. Poglejte si nekatere "težke" filme npr. med leti 1950 in 2000. Strah, jeza, sram, bolečina, žalost in veselje se da prikazati in vzbuditi tudi na drugačen način...danez žanra psihološkega trilerja breg vizualnih efektov praktično ni, pa eni najbolj napetih še vedno tisti, kjer možnost dogodka visi v zraku cel film.
Problem danasnjega nacina filmske umetnosti je vedno dvorezni meč, da z nazornim prikazom širiš ustvarjalno obzorje tistim, ki so takšna dejanja pripravljeni storiti...
stewie
# 24.05.2018 ob 08:16
Pred dobrimi 30 leti, sredi 80-ih, so Srbi posneli izvrstno TV serijo Sivi dom, ki jo sestavlja 12 epizod, dolgih slabo uro.
Govori o življenju mladine v popravnem domu v Kruševcu, kjer so jo tudi snemali. Noter vidiš svašta - seks, posilstva, droge, samomore in smrti zaradi overdosa, nasilje, etc., pa je koga tedaj to motilo?
Baje da tudi Seinfeld noče več nastopati kot komik, ker se folk že pritožuje nad nesramnostjo njegovih šal, češ da se lahko vsakdo v njih prepozna in počuti užaljenega.
bruhnmici
# 24.05.2018 ob 07:23
To, da so zadeve eskalirale na vseh nivojih in segmentih družbe, je pa ja nekaj, kar bi moralo bit vsakomur jasno. In zakaj ne potem tega reflektirat? Je res potrebno v živo videti razpad sistema, ko ti sfuzlan prfoks na "gobec" z vso silo poči sošolko, da ji razkolje ustnico in da so potrebni trije šivi, da jo zakrpajo? Iz Loleka a Boleka in raznih mehiških soap oper, direktno v natur real live leak. Potem pa zruka. Otroke/žrtve, starše z "zalimanimi polkni", socialne svetovalke, sosede ... . Ja. Pravilno doziranje. Ampak mularija danes ne gleda samo netflixa, pač pa še kaj hujšega. Bomo ukinili internet? Se bodo krivice (tudi subtilne), ki se jim dogajajo vsak dan in ki so verjetno bolj boleče ker so resnične, zaradi tega nenadoma razblinile v nič? Ne. Zatiskanje oči pred resnico, laganje samim sebi in pasivizacija (neiskanje rešitev) je najslabše stanje. In ja. Spremembe se začnejo s komunikacijo. In ja. Zato potrebujemo iniciativo. In tovrstna nadaljevanka je iniciator debate in razpihovalec megle, ki si jo sami špricamo pred ksiht. Časi ,"ne joči Petra" so mimo.
Radenm
# 23.05.2018 ob 23:20
"Realnost krutejša od fikcije"

Res je. V realnosti ne rabiš 13 razlogov. Dovolj je le eden.
Mirko Tipka
# 24.05.2018 ob 11:23
Na oni strani luže ne moreje živeti boljši ljudje, če jih pa posiljujejo s takšnimi prizori.
Iz TV na ulico...
gospod iskreni
# 24.05.2018 ob 00:05
Razmišljanje na maturi, kjer ti percepcija črnih misli lahko prinese najvišjo oceno, ali obisk pri psihiatru je čisto nekaj drugega kot ogled takih nadaljevank.
izo
# 23.05.2018 ob 22:55
Ja ja seveda, nimaš otrok da bi vedel, obenem pa si omejen s tujci. Slovenci take serije nismo sposobni ustvarit.

očitno veš o drugih več kot oni sami.. slovenci hvala stvarniku res še ne ustvarjamo takšne in podobnega bs-a, se pa žal vse bolj približujemo (ustvarjanje "strah" oddaj na pro plus (no, vemo čigavi) produkciji že nakazujejo to smer).
Bivši uporabnik
# 24.05.2018 ob 01:26
A vi ta ameriška sranja gledate? Zakaj? Ali zato, ker v časopisu ali na internetu piše, da so to izjemne nadaljavanke, ki so dobile kup nagrad in imajo izjemno gledanost? Ker jih hvalijo in priporočajo lokalni opinion makerji?

Jaz se pri vsaki po petnajstih minutah vprašam kdo je tukaj nor in kdo ima koga za norca.
izo
# 23.05.2018 ob 21:47
Končno se odpira nekatere tabu teme. To je tudi resen problem pri nas, žal se vedno žrtev dela krivo.

pa ti resni misliš, da je njim za kakršnokoli reševanje problema? lepo vas prosim..
izo
# 23.05.2018 ob 21:45
Za tole serijo sva se z mojo parkrat skregala ce jo pustiva gledat najinima otrokoma. Sta sicer starejša pa vendar. Na koncu je prevagalo to, da se take stvari dogajajo in ne smemo bežati pred njimi. Smo si jo skupaj ogledali,težke zadeve vendar se kako resnicne. Vse pohvale ustvarjalcem

če bi bila slovenska, jo ne bi gledali in glasno kritizirali. tako pa.. bo ok, ker je tuje, oni že vedo, kaj dečajo. največji bs, ukrepajte o scoji vesti, ne pa iskat neke izgiovore, sej mogoče pa je ok ipd. ni ok, vse je šlo izpod vsako kontrole in mere okusa, ker ne morejo več služiz z filmi, snemajo seriije z zombiji ali pravljicami, kjer je jasno rdeča nit samo še napol pornografija, zdej so to premestili še na kvazi mladinski program.
kako boste sejali, tako boste želi press. razmišljajte s svojo glavo.
Kazalo