Poleti se prileže sladica, kot je tale melonina krostata. Foto: MMC RTV SLO
Poleti se prileže sladica, kot je tale melonina krostata. Foto: MMC RTV SLO
Hladna ribja solata
Osvežite se s hladno ribjo solato. Foto: MMC RTV SLO
Divja juha
Malo drugačna juha za poletne dni. Foto: MMC RTV SLO
Popečeni zrezki s pomarančnim žganjem z belo redkvijo
Popečeni zrezki s pomarančnim žganjem z belo redkvijo. Foto: MMC RTV SLO

Svoje goste in domače lahko presenetite z izvirno hladno ribjo solato s cvetovi borage in divjo juho iz boraginih listov in čemaža! Za glavno jed pa bomo danes pripravili goveje zrezke s pomarančnim žganjem na posteljici iz solate! Zanimivo in enostavno!

MELONINA KROSTATA
Sestavine za testo: 200 g mehke moke, 2 rumenjaka, 100 g sladkorja v prahu, 125 g masla.
Sestavine za nadev: 1 melona, 4 dl smetane, 100 g sladkorja, 250 g skute, 150 g kokosove moke, 4 jajca.

Za melonino krostato najprej zamesimo krhko testo iz mehke moke, rumenjakov, masla in sladkorja v prahu. Nato z maslom dobro namažemo pekač, testo enakomerno razporedimo in naredimo rob. Melono olupimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na ploščice, ki jih pahljačasto razporedimo po testu. Prelijemo z legirjem iz jajc, smetane, kokosove moke, skute in sladkorja. Pečemo na 180 stopinjah približno 40 minut. Sladico dobro ohladimo.

HLADNA RIBJA SOLATA
Sestavine za mariniran file: 400 g filejev orade, limona, sol.
Sestavine za posteljico: 50 g motovilca, sol, balzamični kis, 2 stebla zelene, 50 g feta sira, cvetovi borage.

Bodite previdni pri dodajanju feta sira, saj ima zelo močan okus. Za hladno ribjo solato najprej filiramo orado ali pa kupimo že pripravljene fileje. Fileje narežemo na tanke trakove, jih dobro pokapamo z limoninim sokom in solimo. Če niste prepričani, da je riba zares sveža ali pa vam ni všeč okus nekuhane ribe, lahko trakove popečete. Posteljico pripravimo iz motovilca, ki ga posolimo in pokapamo z balzamičnim kisom. Nato dodamo orado, ki jo popopramo, tanko narezano stebelno zeleno in feta sir. Na koncu posujemo še cvetove borage in jed je pripravljena!

»DIVJA« JUHA
Sestavine: 1 bela čebula, šop cvetov in listov borage, šop čemaža, 300 g stročjega fižola, sol, poper, olivno olje.

Za divjo juho najprej prepražimo na koščke narezano čebulo, ki ji dodamo na rezance narezane liste borage, polovico narezanega čemaža in narezan stročji fižol. Vse sestavine dobro prepražimo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Kuhamo približno 20 minut, nato pa dodamo še preostanek čemaža. Zdrava in vitaminov polna juha je pripravljena!

POPEČENI ZREZKI S POMARANČNIM ŽGANJEM Z BELO REDKVIJO
Sestavine za zrezke: 2 zrezka (roastbeaf) po 400 g, sol, poper, pomarančno žganje.
Sestavine za posteljico: 6 listov zelene solate, 1 manjša bela redkev, 2 žlici olivnega olja,
1 olupljena limona.

Za popečene zrezke s pomarančnim žganjem zrezke najprej srednje popečemo in dodamo pomarančno žganje. Če želimo, lahko zrezke tudi flambiramo. Solato medtem narežemo na ožje trakove, dodamo sol in olje. Nanjo položimo na zelo tanke rezine narezano olupljeno limono in na trakove narezane zrezke, ki jim dodamo naribano belo redkev in nasekljane liste zelene. Ne pozabite zrezkov preliti s sokom, ki so ga spustili med pečenjem!