Videti je slastno. Foto: Dobro jutro
Videti je slastno. Foto: Dobro jutro

Sestavine za kuhano sadje: malo marelic, malo češenj, nekaj jedilnih žlic medu, nekaj jedilnih žlic, vode.

Kondenzirano mleko lahko kupimo, ker pa ga ne dobimo v vsaki trgovini, si ga lahko hitro pripravimo tudi sami doma. Potrebujemo 500 ml mleka, 100 g sladkorja in žličko masla. V posodo z debelejšim dnom vlijemo mleko s sladkorjem. Na najmočnejši temperaturi kuhamo 15-20 minut, pri tem pa stalno mešamo, da se mleko ne prime dna. Mleko je pripravljeno, ko rahlo potemni in se zgosti, to je znak, da je sladkor karameliziral. Dodamo maslo. Mleko vlijemo v posodico in pustimo, da se ohladi. Dobili bomo od 200 do 250 ml kondenziranega mleka.

KUHAJTE Z NAMI!
Vsako sredo v oddaji Dobro jutro.
Več receptov na: dobrojutro.rtvslo.si


Sadni pire pripravimo tako, da sveže marelice, ki smo jim odstranili koščice, kuhamo na zmerni temperaturi, dokler ne postanejo mehke in izločijo večino tekočine. Dodamo žlico sladkorja. Po želji lahko tudi več, a tako bomo izgubili svežino in kislost sadeža. Sadje nato pretlačimo skozi cedilo, da se znebimo odvečnih olupkov. Če je treba, maso še nekaj minut kuhamo, tako da dobimo gostoto, podobno marmeladi.

Za pripravo sladoleda najprej zmešamo skupaj ohlajeno kondenzirano mleko in sadni pire. V drugi posodi stepemo sladko smetano, nato pa vse skupaj zmešamo in postavimo v zamrzovalnik čez noč.

Za kuhano sadje med in vodo na zmernem ognju segrejemo, nato dodamo očiščeno sadje. Kuhamo nekaj minut, tako da sadje vsrka okus medu. Pazimo, da se nam sadje ne razkuha.