Na repnik položimo pečene repe in postrežemo. Foto: TV Slovenija
Na repnik položimo pečene repe in postrežemo. Foto: TV Slovenija

Repi odrežemo liste, lepe liste operemo in sesekljamo. Repo olupimo, operemo, jo damo v osoljeno vrelo vodo in jo pokrito na zmernem ognju kuhamo približno 40 minut. Medtem namastimo globlji pekač in vklopimo pečico na 180 stopinj Celzija. Posebej v skledi zmešamo nadrobljen sir s smetano, drobtinami, kajenskim poprom in sesekljanim repnim listjem.

Medtem, ko se repe pečejo, pripravimo repnik in na hitro popečemo šest rezin na tanko narezane slanine.

Ko je repa kuhana, jo odcedimo, počakamo, da se malo ohladi in z ostrim nožem izrežemo 2/3 sredice. Polovico izrezane sredice drobno sesekljamo in primešamo siru in smetani. Izdolbene repe postavimo v namaščen pekač in napolnimo z nadevom tako, da nekaj nadeva gleda ven. Na vrh nadeva položimo košček masla in potresemo z mleto papriko. Pekač damo v ogreto pečico in pečemo 10-12 minut.

Sestavine za repnik: velika pest sesekljanih repnih listov, 2 stroka česna, 2 žlici masla, kajenski poper, sol in 2 dcl sladke smetane za kuhanje.

Repne liste očistimo, operemo in izrežemo veliko žilo. Dodamo česen in vse skupaj na drobno sesekljamo. V ponvi razpustimo maslo, dodamo sesekljane repne liste, posolimo, popopramo in na hitro prepražimo. Na koncu dodamo še sladko smetano.

Na krožnik prelijemo repnik in nanj položimo pečene, polnjene repe in dodamo koščke popečene slanine.