Ste že poskusili presno torto? Foto: MMC RTV SLO
Ste že poskusili presno torto? Foto: MMC RTV SLO

Za presno kremo potrebujete: 550 ml namočenih indijskih oreščkov, 150 ml vode, 2 jž agavinega sirupa, ščepec soli, 1 ml burbonske vanilije, 1 jž limoninega soka, 125 ml utekočinjene kokosove maščobe.

Za kutinovo kremo potrebujete: 2 olupljeni, izkoščičeni in na koščke narezani kutini, toliko jabolčnega soka, da popolnoma prekrije kutinove koščke v kozici, 1 ml agar agarja.

Priprava: Začnemo s kutinovo kremo.

Kutine kuhamo v jabolčnem soku 20 minut oziroma dokler se ne zmehčajo. Delno ohladimo, nato jih še rahlo tople s sokom vred stresemo v posodo mešalnika, dodamo agar agar in gladko zmeljemo.

V multipraktiku grobo zmeljemo oreške za testo, dodamo suho sadje in mešamo toliko časa, da se testo zlepi, če ga stisnemo med prsti.

S testom obložimo tortni model s premerom 24 cm.

Za presno kremo v mešalniku gladko zdrobimo vse sestavine, razen kokosove maščobe, ki jo dodamo nazadnje in še enkrat na hitro premešamo.

Presno kremo prelijemo čez testo v modelu in postavimo za pol ure v zamrzovalnik, da se strdi, nato tortico obložimo še s kutinovo kremo. Pustimo čez noč v hladilniku, da se okusi prepojijo.