Slasten grižljaj brez belega sladkorja in brez slabe vesti. Foto: Dobro jutro
Slasten grižljaj brez belega sladkorja in brez slabe vesti. Foto: Dobro jutro

Za krhko testo v manjši posodici zmešamo skupaj jajce, ledeno vodo in vaniljev izvleček. Premešamo, da dobimo homogeno zmes. V večjo posodo vsujemo moko, stevio, sol in premešamo, nato dodamo na koščke zrezano maslo. Maslo mora biti hladno in trdno, zato je najbolje, da si ga predčasno narežemo na manjše koščke in pustimo, da nas pripravljeno počaka v hladilniku. Maslo nato z rokami vmešamo med suhe sestavine. Med prsti čim hitreje nadrobimo maslo, tako da dobimo maso podobno krušnim drobtinam. Maso nato stisnemo v kepo in jo ovijemo v prozorno folijo za živila. Testo nato postavimo v hladilnik in pustimo počivati najmanj 30 minut, da se maslo spet strdi. Paziti moramo, da testa ne gnetemo in mešamo preveč, ker bo to aktiviralo gluten v moki, kar pomeni, da testo ne bo rahlo, temveč elastično, česar pa pri krhkem testu ne želimo.

Medtem ko testo počiva, si pripravimo nadev. V manjši posodici zmešamo skupaj rumenjak, stevio in rikoto. Dve hruški narežemo na tanjše rezine in operemo borovnice.

Testo na peki papirju razvaljamo na debelino približno 3 milimetrov. Obrežemo, tako da dobimo približno okroglo obliko. Testo nato rahlo pomokamo, ga prekrijemo z drugim kosom peki papirja in obrnemo. S tem preprečimo, da bi se nam testo prijelo na peki papir in nam tako otežilo pripravo pite. Razvaljano testo nato najprej premažemo z rikoto. Rikoto razmažemo tako, da pustimo okrog približno 5 cm čistega testa. Na rikoto nato razporedimo hruške, ki jih postavimo dobra 2 cm od roba, na sredino pa natresemo borovnice. Rob pite nato prepognemo čez hruške. Z beljakom robove premažemo in jih po želji potrosimo s stevio za peko. Pito prestavimo v pekač in pri 200 °C pečemo 50 minut ali dokler pita ni lepe zlate barve.