Ste že jedli zeleni kruh? Foto: Dobro jutro
Ste že jedli zeleni kruh? Foto: Dobro jutro

mača, 25 g svežega kvasa.

Za nadev: kozarec pečene paprike, 1 dl smetane za kuhanje, trdi kozji sir ali po izbiri.
Kvas zdrobimo v toplo mleko, dodamo žličko sladkorja in dve žlički moke, premešamo ter pustimo na toplem, da kvas dvakratno vzhaja. V lončku premešamo mlačno vodo, preostanek mleka in sol.

Medtem v moko, pomešano z zelenim čajem in segreto na sobno temperaturo, naredimo vdolbino in vanjo zlijemo vzhajano mešanico kvasa in ob mešanju dodajamo mešanico vode in mleka. Začnemo gnesti in z rokami (ali mešalnikom) gnetemo vsaj 10 minut, dokler testo ne odstopa od stene in je voljno mehko z mehurčki. Dodamo moko, če je treba, saj se mora iz mešanice narediti kepa testa.

Testo pustimo vzhajati na toplem, dokler ne naraste na dvojno količino. Testo razvaljamo na centimeter debelo in premažemo s smetano za kuhanje ter obložimo s paprikami in sirom. Lahko dodamo še pršut. Testo tesno zvijemo in položimo v pomokan pekač ter še enkrat pustimo na kratko vzhajati. Spečemo v ogreti pečici na 200 stopinj do zelene barve.