Lepota bivanja
Če vas mačji radovednež na jedilni mizi moti, potem Cat Caffe ni idealna kavarna za vas. Foto: BoBo
Kadar mačkam ni do druženja, se lahko umaknejo na viadukt stezic nad našimi glavami. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Ne boste se mogli delati, da pravil obnašanja niste poznali: pričakajo vas že takoj ob vhodu. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Na vsaki mizi vas poleg cenika pričaka še prospekt s kratkimi predstavitvami mačjih rezidentk kavarne. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Točilni pult oz. prostor za pripravo hrane in pijač je od preostalega lokala ločen s steklom. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Samička Chilli je tista, ki najbolj uživa v crkljanju pri svojih obiskovalcih. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
V dobi družabnih omrežij, kjer so mačke nesporne kraljice interneta, Cat Caffe ponuja neskončen repertoar motivov. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić

Dodaj v

Cat Caffe: (ne ravno) mirna oaza v mačji družbi

Slovenci smo se pridružili svetovnemu trendu
27. februar 2015 ob 09:07,
zadnji poseg: 27. februar 2015 ob 09:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Če so stari Egipčani mislili, da mačke postavljajo na piedestal, ni bilo to še nič. Grumpy Cat, Lil' Bub in njuni štirinožni kolegi, ki so zavzeli YouTube, pričajo o vsesplošni mačji monomaniji 21. stoletja. Zdaj, ko so osvojili medmrežje, dlakavi maliki prihajajo še - v lokale.

Informaciji se v zadnjih dneh skoraj niste mogli izogniti: na Prulah v Ljubljani je vrata odprl prvi pravi "cat café", lokal, ki poleg kave ponuja še obet mačje družbe. Ideja je sicer uvožena in že dodobra preizkušena: če se je prva mačja kavarna odprla v Tajvanu daljnega leta 1998, pa se je trend zares prijel pred kakimi desetimi leti na Japonskem; samo v Tokiu je danes na stotine mačjih lokalov. Po azijskem bumu je donosni poslovni model na posluh naletel tudi v Evropi: trenutno lahko čaj v mačji družbi med drugim srebate v Londonu, Parizu, Berlinu in na Dunaju, kjer sta v kavarni Neko navdih dobila tudi vodji ljubljanskega projekta, Robert Sankovič in Tina Piskač Sedej.

A vrnimo se za hip še na Japonsko. Nečloveško dolgi delovni dnevi, velemestna džungla in hišni redi, ki prepovedujejo domače živali, so večini urbanih Japoncev preprečili, da bi si omislili mačjega sostanovalca. Čohljanje dlakavega prijatelja ne pomeni le prepotrebnega, endorfine sproščujočega odklopa od vsakodnevnega stresa, ampak tudi nekakšen "socialni pripomoček", ki narodu introvertiranih, sramežljivih in pogosto osamljenih posameznikov daje toplino in priložnost za druženje z drugimi ljubitelji mačk. Predstavljajte si mirno oazo, morda naslanjač in skodelico čaja, kjer branje knjige prekine le predenje perzijke, ki drema v vašem naročju. Stalne japonske stranke v takem prostoru preživijo tudi po šest (terapevtskih) ur na dan.

Obisk ljubljanskega Cat Caffeja tak idilični pejsaž človeku kaj hitro izbije iz glave. Najbližja primerjava bi bila tista z ogrado za božanje malih živali, ki jo imajo tudi v ljubljanskem živalskem vrtu - vsaj klientela je okrog enih popoldne približno enaka. Gotovo lokalu delamo krivico: obiskali smo ga točno en dan po uradnem odprtju, ko se je v ne ravno ogromnem prostoru drenjala še ena izmed televizijskih ekip, za piko na i pa še med šolskimi počitnicami. A zdi se, da je trenutno vsaj podnevi Cat Caffe prej igralnica kot oaza sprostitve: čeprav so malčki brez izjeme dobronamerni, si ne morejo kaj, da muc ne bi zasledovali na vsakem koraku, jim pod nos tiščali pernatih igračk in, v enem primeru, od mame zahtevali avdience s puhasto belo birmanko, ki je imela vsega dovolj in se zavlekla pod strop.

Štiri dive in en mačkon
A če smo bili sami po pol ure z živci že precej na koncu, je pet mačjih prebivalk kavarne vse skupaj prenašalo zelo stoično. Birmanka Diva in Nina, mačka pasme maine coon, sta ostali varno skriti na lesenih podestih, ki, dvignjeni nad glave obiskovalcev, mačkam nudijo sprehajališče in nadzor nad dogajanjem. Črni mačkon Jonas - edini, ki sta ga lastnika prinesla iz zavetišča in ne od profesionalnega vzreditelja - se je potrpežljivo umikal izlivom naklonjenosti dolgolase punčke, druga maine coon lepotica, Meri, pa je v izložbi pozirala za neskončen sprevod instagramiranih portretov. Najbolj navdušena nad množičnim obiskom je eksotična Chilli, oranžna mačka pasme devon rex z velikimi ušesi in kodrasto dlako, ki sama od sebe skače na mize in ljudem v naročje, ob tem pa očitno uživa v pozornosti. Tudi Tini Piskač Sedej, ki je s partnerjem vse mačke izbrala, jih navadila na družbo kolegic in nato še lokala, se zdi, da mačke naval otvoritvenih dni prenašajo "še bolje od pričakovanj". "Saj vidite, da je Jonas kar zaspal, druge pa se umaknejo, če so utrujene, kot je bilo predvideno. Res pa je, da take pozornosti in obiska medijev nismo pričakovali."

Služba za družabno mačko
Za pasemske mačke, ki sta jih dobila od kvalificiranih vzrediteljev, sta se Tina in Robert odločila zato, ker tako zagotavljata, da so živali res zdrave, obenem pa imajo posamezne pasme tudi veliko manj nepredvidljiv značaj kot mešančki: siamke bi bile na primer za tak način življenja preveč temperamentne in muhaste, bengalske mačke preživahne, ruske modre mačke pa preveč plašne. "Popolnoma nič nimam proti mucam iz zavetišča, tudi sama imam doma tako, vendar pa nam lahko vzreditelj mačk zagotovi, kakšen značaj bo žival imela, ko bo odrasla. Iskali smo družabne mačke, pa malce posebne, kakršnih ljudje praviloma nimajo doma in jih zato z veseljem pridejo pogledat."

Širitve mačje družine ne načrtujeta. "Muce so z nama preživele šest mesecev in so druga na drugo že zelo navajene. Vsakič, ko sva dodala kakšno novo, se je morala dinamika skupine prilagoditi."

Če mačji lokali v svetu pogosto ponujajo možnost posvojitev svojih kosmatih rezidentov, ljubljanski ne ubira takega pristopa - kljub temu pa so za sodelovanje z zavetišči odprti. "Nekaj negativnih komentarjev na temo mučenja živali smo že prejeli, a smo predstavnico enega od zavetišč, ki nas je klicala črnogledo razpoložena, povabili, naj pripravi predavanje na temo problematike zapuščenih muc. Sodelujemo tudi z Gmajnicami in ljudem ponujamo njihove letake, zavzemamo se tudi za to, da so muce kastrirane oz. sterilizirane. Sama nisva strokovnjaka, zato sva zelo vesela, če bo kdo, ki je, prišel in ljudem nudil informacije."

Maksime mačjega bontona
Pravila obnašanja - "Mačji bonton" - sta lastnika izobesila na vidno mesto tik pri vhodu (lokal ima tudi predprostor, ki bi morebitnim mačjim avanturistom otežil pobeg na ulico). Mačk ne dvigujemo, če ti same ne skočijo v naročje, opozarjata, prav tako se jih ne sme hraniti, lahko pa jih po mili volji fotografirajo. Lastnih domačih ljubljenčkov na te igralne ure seveda ne smete pripeljati, človeški mladiči pa so, vsaj za zdaj, dobrodošli. "Trenutno se mi zdi, da otroci ne vpijejo, pa tudi starše vidim, da jih opozarjajo, naj živali ne vlačijo za rep. Če bomo lahko položaj ohranjali pod nadzorom, bo v redu, sicer bomo morali obisk zamejevati."

Časa ne zaračunavajo
Zanimivo je, da številni tovrstni lokali v svetu gostom zaračunavajo vstopnino ali pa čas, prebit v kavarni, in ne (samo) naročene pijače; tako se seveda izognejo navdušencem, ki bi ob eni kavi tri ure zalezovali mačke in tako upočasnjevali rotacijo strank. Cat Caffe tega modela ni posvojil: plačali boste le, kar spijete, in to po običajnih ljubljanskih cenah. (V prihodnosti bo lokal ponujal tudi slaščice, a je točilni pult oz. območje za pripravo hrane od preostalega prostora - po navodilih sanitarne inšpekcije - že zdaj ločen s steklom; mačje dlake v kavo tako ne boste dobili, če se vam katera od njih ravno ne usede na mizo.) Lastnika sta našim razmeram prilagodila še nekaj drugih postavk: "K vratom sva postavila razkužilo za roke, česar na Dunaju nisva videla, pa tudi pravila sva izobesila tako, da jih nihče ne more spregledati," pravi Piskač Sedejeva. "Prav tako imava več prostora, kjer mačke niso na dosegu rok, kot je to v navadi v tujini."

Na duševno zdravje oz. počutje vseh petih živali bosta pozorna, obljublja lastnica. Če bo katera od njih videti pod stalnim stresom in ji umik v zavetje pod stropom ne bo zadoščal, jo bosta seveda vzela iz "obtoka". "Te muce so najine, in če katera od njih vendarle ne bi bila srečna, bi jo vzela nazaj domov."

Izjemen naval
Čeprav bo treba počakati, da se poleže prah začetnega navdušenja, preden o prvi slovenski mačji kavarni podamo dokončno mnenje, pa je njen osnovni koncept v svoji enostavnosti briljanten: "Po navadi v lokalih 'visimo' na telefonu oz. na spletu, tukaj pa imajo ljudje priložnost, da se sprostijo in umirijo, namesto s telefonom pa se igrajo z živim bitjem."

*Izbor prostorov v rubriki Prostor in pol je uredniški in ne gre za plačane oglase. Namen objave tovrstnih člankov je zavedanje, da imajo prostori, v katerih bivamo, premišljeno vsebino, ki lahko sloni na inovativni ideji, strasti do oblikovanja in arhitekture ali spoštovanju kulturne dediščine.

Ana Jurc, Foto: Miloš Ojdanić (in BoBo)
Prijavi napako
Komentarji
ZeK
# 27.02.2015 ob 11:18
raje še sto člankov o mačkah, kot še enega o janši.
ALLOVE
# 27.02.2015 ob 09:16
Z veseljem bom ob naslednjem obisku v Lj zavila na kavico :)
Turboboost
# 27.02.2015 ob 09:24
To pa moram videti, sigurno se kdaj oglasim :).
Daedalus
# 27.02.2015 ob 11:20
@Zagor te Nej
Naredi anketo. Vprašaj mačke, če jim je težko, ko dobijo za jest, lahko lezejo kjer hočejo, nimajo plenilcev in če želijo se lahko odmaknejo na samo (imajo primerna mesta za to). Ne boš verjel ampak mačka je zelo samovoljna žival in če ne želi stika s človekom ga tudi ne bo imela. Torej nevem kje je tu zloraba mačk? A poniji in konji v Lipici so tudi zlorabljeni? Pa nasploh vse domače živali, a ne? Saj se gre bolj ali manj povsod ali za neko navezanost (torej čustvena korist od živali) ali materialno korist. Nihče nima živali zaradi tega, ker je prišla do njega in vprašala, če bi lahko živela pri njemu v zameno za cartanje/mleko in meso itd.

@st.ranger
Pa še ti zmozgaj nekaj tako zanimivega, sem ziher, da boš tudi ti imel medijsko podporo.
Kdo te sploh sili to brat in zakaj to tebe moti? A 1000 in ena novica od enega in istega sranja glede politike in Janše in njegovih ritnih dlak je pa čist super? 100x raje berem takšne "reklame" ki so v osnovi pozitivno naravnane. Zbriši se s portala, če ti je tako težko.
Racionalist
# 27.02.2015 ob 12:15
Dnevni lokal za božanje muc torej, ker nočni lokali za božanje drugih vrst muc že obstajajo.
So pa nočni lokali precej dražji.
ginza
# 27.02.2015 ob 11:54
Torej so med naštetimi alergeni na menuju tudi mačje dlake :) Lušne so te mucke.
st.ranger
# 27.02.2015 ob 10:22
Kolk ene reklame je zdaj že ta kafič doživel, je pa mal tu mač že. Pač en plac k se ti motajo mačke med nogam in kaj zdaj. Včasih bi temu rekl pajzl, zdaj je pa to kao totalno napredno in moderno. Pač tisti ki hočejo mačke božat bodo tja šli in so že zvedel za to, ni pa treba že en teden posiljevat s tem na vseh portalih in tevejih.
ZeK
# 27.02.2015 ob 11:38
st.ranger

kako je glavna novica cel teden, če je to na tem portalu prva novica o tem?
pred tem so pač imeli članek o tem tudi v drugih medijih. kje ti vidiš problem?
ALLOVE
# 27.02.2015 ob 15:52
@vsi, ki imate fobije pred mačjimi "bacili" in pomisleki glede higiene

1. Mačke so bistveno bolj čiste živali od psov. Ste videli kdaj mačko, ki se valja po blatu in spi na umazaniji (če ima možnost spati še na čistem)? seveda da NE! Moje mačke spijo na preprogah samo nekaj dni po tem ko jih očistim. Ko so umazane; pa ni šans. Mačka je zmeraj vsaj tako čista kot njeno okolje.

2. Te mačke bodo po vsej verjetnosti imele stalno veterinarsko oskrbo proti zajedalcem in vsem možnim boleznim. Pa še stika z zunanjim svetom ne bodo imele; tako da je možnost stakniti kakršnokoli okužbo odveč.

3. Vsaka mačka gubi nekaj dlake. Obstajajo paste za preventivo; ampak izpadanje dlake je normalni proces. Res nikoli niste našli svojih las v stanovanju? Ne slišim, da se tu kdo pritožuje.....

4. Skrb za zlorabo mačk je odveč. Mačke so samostojne in svojevoljne živali. Kadarkoli jim kaj ni všeč, se umaknejo na svoje. In verjemite mi, te mačke bodo imele tukaj kraljevo življenje. Boljše od večine mačk.
izo
# 27.02.2015 ob 12:20
Kar se tiče sanitarne se strinjam in tudi mene zanima, kako to pasa skozi - se pa očitno da, ker imajo tudi v tujini, celo na zelo rigorozni Japonski. Kjer so glede zdravja baje kar precej paranoični.

japonci jih prinesejo v steklenicah ;) (če se kdo spomen tistega heca). po mojem se izgovarja na razkuževanje rok ipd (kolikor vidim, je na slikiha precej umibalnikov ipd), ampak potem imap recimo pl metra stran mačje stranišče ipd, med tem ko ti veselo piješ ali se hraniš s kakšnim piškotom, ki ga prej poliže mačja gospodičan ali gospod. plus kelnerji ki, vseleo čahjo mačka, potem ti pa strežejo hrnai in pijačo ipd.
me prav zanima poročilo inšpekcij ob tehničnem pregledu, na primer.
Zagor te Nej
# 27.02.2015 ob 11:46
To je itak začetni hype, čez 3 mesce bo lokal prazen.
Narodniheroj
# 27.02.2015 ob 14:13
Mačke niso igračke!
vsx1016
# 27.02.2015 ob 11:59
Ala mu vera korenjaku, ki mirno sreba kavico ob zvokih bljuvanja mačje dlakaste kepe.
Geres*
# 27.02.2015 ob 11:14
Grem jutri pogledat, upam, da bo kakšna na volji za crkljanje :-)
ettelewen
# 27.02.2015 ob 11:09
posrečeno :) st.ranger, jaz o tem lokalu prvič slišim in verjetno še marsikdo..
se pa bojim, da prav veliko od klepeta ne bi imela, ker bi mi te kjut zverince kradle preveč pozornosti :)
espero
# 27.02.2015 ob 23:00
Me ne zanima. Ko grem k teti na kavico lahko božam vseh 10 mačk , ki jih premore.!
Balaš Junior
# 27.02.2015 ob 20:58
Glede na komentarje vidim, da bodo mačke poskrbele vsaj za to, da največjih kretenov ne bo med strankami.

To je že veliko, ker v Ljubljani jih je polno povsod. Komaj čakam da grem na kavo tja.
Štrumfek
# 27.02.2015 ob 20:42
O, bog, patetični ste s tem pretiravanjem. Pa se zaprite v kak laboratorij, no, da ja ne boste česa staknili.
Bivši uporabnik
# 27.02.2015 ob 20:41
Iz sanitarnega vidika je očitno,da inšpekcija ni delovala po predpisih.Če šiptarju zaprejo pekarno zaradi mišk,je logično,da tut tale kafetarija ne more obratovat zarad mačk,saj so enako nevarne prenašalke bolezni,kot pa podgančice in miške,kanede!
Daedalus
# 27.02.2015 ob 16:14
Nekateri zgleda mislijo, da je ISIS posegel po biološkem orožju - mačkam z bacili. :)))
Narodniheroj
# 27.02.2015 ob 14:13
Naj bodo še tako simpatične, žival ni za v prostor kjer se strežejo živila. Preden rečete kar hočete pa pomislite... 10 mačk je ok, ena miš je pa cel halo... pa tudi miš ali bog ne daj podgana je sicer čista žival se ravno tako pol dneva liže kot mačka. Pač... dvoličnost.
Daedalus
# 27.02.2015 ob 12:14
@izo

Kar se tiče sanitarne se strinjam in tudi mene zanima, kako to pasa skozi - se pa očitno da, ker imajo tudi v tujini, celo na zelo rigorozni Japonski. Kjer so glede zdravja baje kar precej paranoični.

Kar se tiče mačk, zaprtih med 4 stene pa je delno res. Definitivno je najboljše, če se mačka lahko prosto giblje po okolju, ampak če boš to odrekel lokalu, moraš odreči tudi 10.000 gospodinjstvom v Sloveniji (groba ocena), ki imajo striktno hišne mačke. Če boš to storil boš moral uspavati 15.000 mačk ali pa jim nekako zagotoviti domove, kjer se lahko prosto gibljejo. Srečno.
Ideal je eno, realnost je drugo. Realnost je to, da ta lokal nudi dom še petim mačkam, ki bi drugače rovarile po urbanih okoljih, se množile in potencialno lahko raznašale kakšno bolezen.
st.ranger
# 27.02.2015 ob 11:31
Daedalus: Ljudje so zmozgali že marsikaj zanimivega, pa nikoli niso imeli take reklame, lokal z mačkami se mi pa tudi ne zdi neka super genialna ideja, da potem dobi toliko medijskega prostora.
In ja, tudi mene motijo članki o politiki...ampak poleg toliko zgodb, ki se vsak dan zgodijo, mi je mal čudno da je to glavna novica že cel teden...
Pa dopusti drugim tudi drugačno mnenje, jaz ga...
G.Bruno
# 27.02.2015 ob 16:43
Racionalist
Dnevni lokal za božanje muc torej, ker nočni lokali za božanje drugih vrst muc že obstajajo.
So pa nočni lokali precej dražji.

To pa zato, ker tam nastopajo muce brez dlak. Te pa so dražje.

moonylink
# 27.02.2015 ob 14:35
pa še ideja za kontro. recimo kakšen rat caffe za kakšne metalce ipd. sej podgane tudi imamao za domače živali, se jih pregleda ipd, ne?

ja no sej to bi blo verjetno ob dolocenih zahtevah upostevanih cisto legalno...problem je edin k verjetn ne bos mel lih dovolj kupcev za laufat vse skup, pa tudi vsi "metalci" po vrsti niso ljubitelji podgan kr po pravilu:-)
izo
# 27.02.2015 ob 12:07
kot prvo: imam rad živali, mačke so recimo pri naših doma stalnica, so več ali manj vse posvojeno oz jih rešimo pred stradanjem, se jih kastrira (pri večini gre samo za denar, da potem mladiče mečejo v reke, na ceste, jih dušijo na auspuhih itd itd, vrjamite vse poznam) ipd.
ampak dejstvo je, da družba postaja malce shozofrena oz gre v napačno smer, sploh ko pridemo na področje "hišnih" ljubljenčkov ipd. razumem, človek se lahko orenk naveže na žival, samo pri nekaterih gre to že v skrajnosti. te skoraj zakolje, če grdo mačko pogledaš, po dugis trani pa ne gane, če to človek crkuje zraven, ali pa kaj dpodobnega, da o kakšnih čudnih epizodah na razlagam..
kar se tičen tega bara: nimam nič proti, ampak me pa zanima, kakor je recimo lokal prestal sanitarni dovoljenje oz pregled recimo? ko imaš enkrat mačke na kupu, postane problem, takšen ali drugačen, tukaj je mikrosporija itd itd (kdo ti garantira, da so vse živali brez takšni in drugačnih obolenje, sploh recimo iz raznih zavetišč (sem že videl nekaj primerov, ko so garantirali eno, praksa je bilo drugo)
in glavne, če se mene vpraša: če joče imeti srečno žival, jo ne zapiraj med 4 stene, tudi za mačke to še kako velja.
izo
# 02.03.2015 ob 10:32
da ta lokal lahko obratuje, je možna samo ali kuverta ali pa žlahta na pravem stolčku (ali kakšna podobna kombinacija), ker sem prepričan, da tole po trenutnih zakonih pač ne more dobit uporabnega oz obratovalnega dovoljenja. mačke gor ali dol.
in prosim vas, ne mi o tem, kako se mačke pregledane ipd, poznam kr nekaj primerov iz prve oz druge roke, ko temu ni bilo tako (kljub seveda zagotovilom, da je), ko v veliko primerih, ko se ima doma mačke ipd, se dostikrat stakne mikrosporijo ipd, ki potem veliko problem, ker je prenosljiva (sploh recimo pri otrocih), zdravljenje je dolgotrajno in precej neugodno, sploh če fašeš kje po obrazu zadevo, po možnosti (marsikdo spi z mačkami tako, da jim lezejo po glavah ipd).
tako da lepo prosim, ne vedno samo o pravicah, ampak tudi o dolžnostih lastnikov živali, lokalov ipd. danes si očitno največji naci, če kdaj opozoriš tudi na to. obnašajte se odgovorno!
sej zato pa imamo takšno stanje v družbi, občutek odgovornosti je pokojen že lep čas, imama občutek..
alenko.ms
# 27.02.2015 ob 17:33
Končno nekaj "novega, svežega" v Ljubljani. Se spodobi za prestolnico. Še takih lokalov!
izo
# 27.02.2015 ob 12:58
1. slika pa je zmagovita. catwalk, zraven pa šalca kave, da se mačko lahko malo okrepi ali pa šicne kaj notri. ker predvidevam da nasploh lastnikom mačko hodijo po kuhinjskih mizah med obroki ipd..
bee
# 04.03.2015 ob 16:46
Jaz sem šla danes in sem bila precej razočarana. Imajo samo 5 mačk, ljudi pa je v lokalu okrog 25. Potem pa vsaj še 5 ljudi noter stoji in čaka na mizo. V glavnem, ful je vse skupaj nagneteno in je čisto možno, da se mačke sploh ne boste dotaknili v lokalu. Razen če boste skakali naokoli, kar pa je spet precej nadležno, ker eni to dejansko delajo. Hodijo naokoli in slikajo mačke....
Danes so pa bile v lokalu bile še kamere in kamermani....v glavne: GUŽVA
šnavcer
# 27.02.2015 ob 17:33
Dedalus in podobni samo malo bolj poznamo stvari
Selines1
# 27.02.2015 ob 16:26
Allove - Kdo pa je izpostavljal pse? Če so bistveno bolj čiste kot psi, to tu nima nobenega pomena. Psi so v glavnem prepovedani po lokalih, tako da ne vidim tule čisto poante.

Sicer pa če želiš primerjat, so mačke pogostoejši prenašalci zoonoz kot psi. Pa naj bodo blatne ali "čiste" živali.
Daedalus
# 27.02.2015 ob 15:05
rat caffe bi bil super. Podgane so pač izvrstne socialne živali. :)
Wasabi
# 27.02.2015 ob 14:08
Vseeno imam raje v kafiču tiste mačke v človeški podobi. S kelnarco na čelu;)
izo
# 27.02.2015 ob 12:25
Kar se tiče mačk, zaprtih med 4 stene pa je delno res. Definitivno je najboljše, če se mačka lahko prosto giblje po okolju, ampak če boš to odrekel lokalu, moraš odreči tudi 10.000 gospodinjstvom v Sloveniji (groba ocena), ki imajo striktno hišne mačke. Če boš to storil boš moral uspavati 15.000 mačk ali pa jim nekako zagotoviti domove, kjer se lahko prosto gibljejo. Srečno.

sej nisem misli, da bi jih treba zdej vse pobit ali kaj takšnega. govorim samo o tem, da se lahko malo premisli tudi o tem, preden se veselo daomo prinese kakšno mačko (ponavadi hitro za tem sledi še enih 4, sploh pri kakšni "samostojnih" gospodičnah. žival mora imet svobodo oz dovolj teritorija za gibanje, takrat ni nobenih problemov. je pa seveda praksa žal takšne, da se jih nabavlja namesto puštra včasih.
Daedalus
# 27.02.2015 ob 12:08
@st.ranger
Novica to ni že cel teden, ampak počasi kaplja po naših medijih. Sploh nevem kje je tu problem. Ljudem je to zanimivo, torej bi bili neumni, če o tem sploh ne bi poročali.

Absolutno imaš pravico do svojega mnenja, želel sem ti samo svetovati kaj bi bilo zate najboljše. :) Ker ko nekdo zliva žolč pod takšno novico namesto o vseh drugih politične narave potem je zelo očitno, da dosti koristi od tega portala nimaš. :)

@Majora
Seveda, tako kot so uvožena ideja pizzerije, pubi oz. nasploh večina kafičev, takšnih in drugačnih. Pa da ne govorimo o ostalih panogah. Demokracija je tudi uvožena ideja, pa socializem ni bil rojen pri nas, tako kot tudi kapitalizem ni. Ti absolutno preveč pričakuješ od 2-miljonske države.

Meni osebno grejo bolj na živce tisti, ki se v ospredje tiščijo z nekimi novostmi, ki so same sebi namen in so v osnovi zanič oz. neuporabne. In želijo uspeti samo zaradi tega, ker so nekaj prvi naumili. Dobra ideja je dobra ideja, ne vidim razloga zakaj bi čakali, da pride tujec s to idejo in odpre kafič namesto naše mladine. Boljš bi blo, da bi ta dva bila doma pri mamu in ati in se furala hotel, a ne?
Jurčič
# 27.02.2015 ob 12:05
zanimivo bi bilo iti narediti psihološko raziskavo ljudi, ki bodo prihajali sem na kavo
izo
# 27.02.2015 ob 12:14
pa še ideja za kontro. recimo kakšen rat caffe za kakšne metalce ipd. sej podgane tudi imamao za domače živali, se jih pregleda ipd, ne?
Narodniheroj
# 27.02.2015 ob 14:11
...a sanitarnega so že mel?
šnavcer
# 27.02.2015 ob 15:40
Samička Chili mi izgleda prav posebno zdrava. Posebej mi je všeč tisti primanjklaj kože na desni taci.
šnavcer
# 27.02.2015 ob 15:36
Prvič zbrisan. Bom še enkrat poskusil. A so mačke zdrave? Ali ste že slišali za toxoplazmo, mikrosporijo , bolezen mačje opraskanine...
Ali lahko v lokal prinesem svojo mačko? Ali jo lahko tam tudi pustim?
violencia
# 27.02.2015 ob 13:25
vsekakor zanimiva ideja, morda res malo preveč medijske pozornosti. edino, kar mi ni všeč je, da so mačke na pultu, na mizah... sicer se bolje razumem s psi kot z mačkami, ampak tudi psi na kavčih, na/v posteljah... se mi ne zdi ok.
Majora
# 27.02.2015 ob 11:48
Uvožena ideja, res je. Na cenen način poskušajo priti do strank in reklame. Nevredno omembe.
boli.te
# 27.02.2015 ob 10:18
Zdaj pa še kdo z mladimi psi naj naredi to.
uiui
# 27.02.2015 ob 10:25
boge živali
Zagor te Nej
# 27.02.2015 ob 09:31
Gre za zlorabo mačk.
Prostor in pol
link
Panorama Stara pošta - urbana džungla nad strehami Kranja
15
10. avgust 2017 ob 17:05 Ena najzanimivejših zgradb v Kranju, ki jo je večkrat obiskal tudi France Prešeren, piše novo zgodbo z lokalom Panorama Stara pošta, ki je na samem vrhu štirinadstropne stavbe.
Več novic ...
Kazalo