Prvozgrajeni Halodome, ki meri 140 kvadratnih metrov, daje vtis povsem odprtega monoprostora. Foto: MMC RTV SLO
Prvozgrajeni Halodome, ki meri 140 kvadratnih metrov, daje vtis povsem odprtega monoprostora. Foto: MMC RTV SLO
Z vodo, ki se ob deževju zbira ob robnih žlebovih, se zaliva okoliški vrt. Foto: MMC RTV SLO
Kuhinja je središče doma tudi v Halodomu. Foto: MMC RTV SLO
Ključni elementi konstrukcije so v sredici dobro izolirani leseni paneli. Foto: MMC RTV SLO
Prostor se ponaša z že kar idilično akustiko. Foto: MMC RTV SLO

Hiša s površino 140 kvadratnih metrov, ki jo je zasnoval avstralski arhitekt Simon Laws, je že pridobila tudi nemški certifikat pasivne hiše, najstrožji izkaz o energijskovarčni odličnosti.

Halodome, kot se imenuje hiša, ki sem jo obiskal, je vzorčen primer. Zato ta, tako kot predvideva zasnova enodružinske vile, ne vključuje ene ali dveh ločenih spalnic. Sobi sta predvideni ob edini steni v hiši, ki v spodnji etaži zdaj razmejuje odprto kuhinjo in sosednji klubski kot ter v zgornji zdaj dva podobna. Seveda pravih kotov v Halodomu ni, prav tako pa omenjena razmejitvena stena ni nosilna. Kupolska stavba te pač ne potrebuje. Tla so kamnita, vmesne nosilne brvi so jeklene, okna so trojno zastekljena.

Hiša uporablja aktivno in pasivno obliko ogrevanja ali prezračevanja. Z vodo, ki se ob deževju zbira ob robnih žlebovih, se zaliva okoliški vrt. Kakovost akustike je v Halodomu pričakovano idilična, prostoru zadostuje že skrajno varčno osvetljevanje.

"Hišna" notranja oprema
Prvozgrajeni Halodome, ki meri 140 kvadratnih metrov, daje vtis povsem odprtega monoprostora. Tak služi hkrati kot družabni prostor, kuhinja in jedilnica za naselje sedmih dvonadstropnih, prav tako okroglih bungalovov. V teh ob obiskih proizvodnih pogonov biva mednarodno ustvarjalno moštvo prestižne hongkonške znamke za življenjski slog Timothy Oulton. Ta ima svoje prodajalne tudi v Londonu, Lozani, Amsterdamu, Antwerpnu, New Yorku, Los Angelesu, Sydneyju in Bejrutu. Notranja oprema Halodoma je torej prav "hišna".

Navdih za zasnovo kupolske stanovanjske hiše, kot pravi Simon Laws, izhaja iz oblik, povzetih iz narave, prav tako pa iz raznoterih oblik pohištvenih in dekorativnih ter tudi modnih izdelkov, ki jih izdeluje znamka Timothy Oulton, zdaj že slavna po nizu dobrin, ki zajemajo celoten življenjski slog.

Korporacija Timothy Oulton je bila nekoč najbolj znana po masivnih usnjenih kavčih in foteljih. Usnje, ki ga uporablja tovarna, je značilno obdelano in daje vtis starega. Med takšnimi izdelki pa se najde tudi vrsta ultrasodobnih pohištvenih kosov (masivna jedilna miza iz tračniških pragov, oblitih s pleksisteklom, in podobne).

Zdaj se znamka širi tudi na druga industrijska področja. Ustanovitelj podjetja, 49-letni britanski pohištveni mogul Timothy Oulton, je bil pred desetletji trgovec s starinami. Zanimivo je tudi to, da je imela njegova tovarna z imenom Halo še pred osmimi leti del proizvodnje tudi na Ptuju. Oulton se Slovenije spominja z navdušenjem.

Latvijska okna
Halodome ima poleg nenavadne zasnove tudi zelo posebno konstrukcijo. Ključni elementi te so v sredici dobro izolirani leseni paneli. Osnovne montažne elemente, teh je natančno 80, izdelujejo na Kitajskem, in sicer iz najbolj kakovostnega finskega smrekovega lesa, pri čemer notranje površine prefabriciranih gradnih plošč sestojijo iz ostankov borovih desk. Okna, vgrajena v Halodome, pa so latvijskega porekla. Zadnji ali najbolj sveži dve gradbišči tipski hiš Halodome sta ta čas na Danskem, v katkem pa naj bi jih v Evropi in drugod po svetu zraslo še ducat.

Zato tržniki pri Timothy Oultonu malo za šalo, malo pa tudi zares ne pozabljajo pripomniti, da ob nakupu Halodoma ne kupite le ovalne hiše, pač pa hišo, katere gradniki so že prepotovali malodane celotno (zemeljsko) kroglo.

THE LYCHEE GARDEN from Alex Chomicz on Vimeo.