Lepota bivanja
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 35 glasov Ocenite to novico!
Vodilna nit pri opremi igralnice je čarobni svet lizik. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
 Leto nastanka: 2014
Avtorji: Marija Laketa d.i.a., Abbott Enterijeri
Projektanti: Marija Laketa d.i.a.
Površina (m2): 250
Diplomirana profesorica likovne pedagogike Nina Simonovič je v svojo poslikavo vključila elemente iz igralnice. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Prostor je zaradi preglednosti urejen v eni ravni, zato je tudi stena ob vhodu preluknjana. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Na eni strani pregrade je kuhinja s tržnico, da drugi pa igralni elementi. Skrajno desno je zaščiteni ribnik z umetnimi ribicami. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Dodaj v

Foto: LolliLand, arhitekturni koncept pravljične dežele lizik

Prostor in pol: MMC po poteh zanimivih interierjev
10. december 2015 ob 06:28,
zadnji poseg: 10. december 2015 ob 07:27
Ljubljana - MMC RTV SLO


Vrtljive lizike, pisani bomboni in čokoladne tablice so elementi otroške igralnice LolliLand, pravljične dežele lizik, v kateri so želeli arhitekti poudariti razvoj otroške domišljije in motorike.

"Dobra igralnica mora imeti vse elemente, s katerimi lahko otrok razvija svoje motorične sposobnosti, da pleza, skače in da je hkrati igra ustvarjalna. Pomembno je tudi, da so igralni elementi različnih oblik in različnih ravni," razloži arhitektka Marija Laketa (Abbott Enterijeri) in doda, da morajo biti vse površine iz varnostnih razlogov zaščitene.

Talne pravokotne plošče so oblazinjene in prevlečene s ponjavo v beli, rumeni, modri, zeleni, oranžni in rožnati barvi, pisani pravokotniki na steni, ki po obliki spominjajo na čokoladne tablice, pa so zaščita pred morebitnim udarcem v steno.


Povezava na izbor zanimivih prostorov PROSTOR IN POL 2015, med katerimi boste bralci MMC-ja izbirali, kateri vas je najbolj prepričal. Glasovanje se začne 17. decembra!


Na okoli 180 kvadratnih metrih (drugi del je namenjen točilnemu pultu in prostoru za postrežbo) se vsa igrala razprostirajo v enem zato, da lahko odrasli otroka spremljajo pri igri. V prostoru je zato le ena pregradna stena (druga je sicer še na delu pri toaletnih prostorih), ki ločuje točilni pult od igralne površine in je zaradi boljše preglednosti perforirana z različno velikimi krogi - nekateri imajo funkcijo odlagalnih površin, tisti največji, ki je po celotnem notranjem delu obložen s pisano penasto oblogo, pa kratkemu posedku.

Poslikava dežele lizik
Arhitektka kot zanimiva elementa poudari pregrado v igralnici, ki ima na eni strani otroško kuhinjo in tržnico s ponjavo, na drugi pa viseče ovire, ter tisto v obliki belega oblaka s stiliziranimi barvitimi bomboni (te se pojavijo tudi na plezalnem elementu v labirint), ki ločuje "del za odrasle" od "dela za otroke". Pogled čez ta nizek predelni element je usmerjen na stensko poslikavo Nine Simonovič. Diplomirana profesorica likovne pedagogike je pri kompoziciji izhajala iz imena igralnice, ki implicira na pravljični svet lizik, končna podoba, ki jo je izrisovala dva tedna po šest ur na dan, pa je nastala po posvetovanju z naročniki.

"Da otroci ne bi imeli občutka, da je poslikava ločena od njihovega prostora, sem naslikala stvari iz igralnice, kot so palma z visečimi lizikami, oblazinjena ograja in bazenček. Namesto otrok sem upodobila razigrane afriške živalce. S tem sem želela ohraniti nevtralnost spola za vse dejavnosti v igralnici."

Tudi pri izbiri igral so naročniki sledili temi - vrtiljak v obliki palme in z rumeno-belo-zelenimi lizikami, steklena krogla, ki v soju luči odseva zvezdne žarke, zaščiteni ribnik, v katerem "plavajo" (sicer umetne) ribe in rastlinje.

Fotografije: Katja Štok

*Izbor prostorov v rubriki Prostor in pol je uredniški in ne gre za plačane oglase. Namen objave tovrstnih člankov je zavedanje, da imajo prostori, v katerih bivamo, premišljeno vsebino, ki lahko sloni na inovativni ideji, strasti do oblikovanja in arhitekture ali spoštovanju kulturne dediščine.

Katja Štok
Prijavi napako
Komentarji
bulba222
# 10.12.2015 ob 09:58
Ni mi jasno, ali se zgoraj objavljeni komentarji nanašajo na bivalni prostor ali na igralnico za otroke. Zase vem, da bi svoje otroke težko prepričal, da je čas za odhod domov, menim da je za otroke zelo privlačen prostor za igro.

Za obremenjevanje s tem, ali ima avtorica kaj od te objave ali ne, moraš imeti pa tudi preveč časa...
svobodnjakar
# 10.12.2015 ob 18:03
vsak gram rafineriranega sladkorja v človeškem telesu je odveč
riss
# 10.12.2015 ob 11:18
Jaz tudi ne razumem vseh teh negativnih komentarjev. Hčero sem peljal na en rojstni dan, takrat sem prvič videl igralnico. Uživala je in nisem je mogel spraviti domov. Vata ali ne, zavijaš v vato lahko tudi na igrišču, ko pretirano paziš otroka ko en psiho. Ali pa ko ga daš doma pred risanke in bereš časopis. Tu sem z veseljem spil kavo in gledal kako je moja triletnica uživala.
Spuzva
# 10.12.2015 ob 08:33
Končno neki takega tudi pri nas!

:)
DrekNaPalci
# 10.12.2015 ob 07:34
Kero grozno ime, totalno neokusno.
por
# 10.12.2015 ob 13:27
@Sstarababa

Lej, človek pogleda ta barviti PVC prostor, enemu je vščeč, drugemu ne. :) Ne vem zakaj sicer to imenuješ foušija... Mogoče lahko to imenuješ ''pedagoško neznanje'', ''nevajenost intenzivno-obarvanih-prostorov'', ''pesimizem''... '''foušija'' je nova beseda za diskreditacijo, kot sedaj popularna ''ksenofobija'', in ne vodi v konstruktivno debato. Uf kolk sm zagulen! :D
smajček
# 10.12.2015 ob 13:21
Ne razumem težkih komentarjev odraslih.. za otroke pa je tole čudovito! Ko vidiš vrtiljak, plezalno steno in bazen z žogicami v enem prostoru.. ne moreš kiksnat pri otrocih. Lepe barve, otroški svet. Sem ne sodimo odrasli, zato ne težite.. krasno je, saj je za njih in ne za nas! :)
starababa
# 10.12.2015 ob 13:18
"riss"

seveda imaš prav...samo moraš vedeti da te negativni komentarji prihajajo več ali manj od tistih, ki še niso starši in zato, ker je to nacionalni šport pri nas...folšija..

tisti, ki pa mislijo, da se otroke s pičlo uro zavije v vato..pa naj izvolijo..vrata do vrat z igralnico je BJJ-jiujitsu, kjer imate odličen program že za tri leta stare otoke...pa še staršem, ki pljuvajo čez to igralnico predlagam da se začnejo ukvarjat z jiu jistsom, da lahko vso to negativno energijo preusmerite v pozitivno...
por
# 10.12.2015 ob 13:19
Jaz prihajam iz vasi (10 let pred internetom) , večino igranja in raziskovanja sem od 4. leta naprej doživel v vrtcu ob ustvarjanju s papirjem na 1001 način ter na travnikih in v gozdu, pa si ne predstavljam odraščanja/igranja v taki umetnini. Pogrešam pa podatek za koliko stare otroke je prostor namenjen. Za dvoletnike razumem. Pa za tiste, ki živijo v ''velemestu'' ali nimajo dostopa do ''zelenjave''. Pa za tiste z alergijami :P
Dancoman
# 10.12.2015 ob 08:43
lala land :D
Javorovina
# 10.12.2015 ob 22:37
Dolgčas, ne vem, kam bi se sploh dala tule, umetnih rib ne rabim, ocvreti jih na onem štedilniku verjetno itak ne bi mogla, barve - no comment, celoten prostor deluje neresno in antipatično.

Hitra rešitev bi bila, da bi po tleh razstresli malo žebljičkov in bucik ... potem vsaj ne bi delovalo tako pomehkuženo.
josh k.
# 10.12.2015 ob 14:20
Nekdo se je obregnil ob negativne komentarje. Tudi moj je "negativen", res mi ni všeč. Vseeno pa mislim, da lahko izrazim svoje osebno mnenje. Otroške oči zagotovo vidijo drugače...
josh k.
# 10.12.2015 ob 07:46
Ne vem, ampak meni deluje vse tako plastično, sintetično. Res mi ni všeč, pa ribnik z umetnimi ribami ???
dory
# 10.12.2015 ob 14:42
Jaz prihajam iz vasi (10 let pred internetom) , večino igranja in raziskovanja sem od 4. leta naprej doživel v vrtcu ob ustvarjanju s papirjem na 1001 način ter na travnikih in v gozdu, pa si ne predstavljam odraščanja/igranja v taki umetnini.
pa ti še vedno ne bi pomagalo, da ne bi pristal kot diskutant na RTVSLO :))

sicer pa totalna asociacija: https://www.youtube.com/watch?v=F57P9C4SAW4
Če je otrokom privlačno, ne pomeni, da je dobro. Pogled na ta kričeč prostor me dela nemirno. Sem že videla veliko super igralnic, v katerem se počutimo dobro tako starši kot otroci. To ni ena izmed njih. Žal.
matejaajetam
# 10.12.2015 ob 10:34
otrokom je to morda všeč,...da jih starši zavijajo v vato :(
rooster
# 10.12.2015 ob 09:10
strašno
seven7
# 10.12.2015 ob 08:39
Prosim kliknite plus v kolikor vam je všeč tip igralnice na moji fotki in minus v kolikor iz članka. https://bulgariatomaineadoption.files.wordpress.com/2013/04/waldorf-playroom.jpg
Prostor in pol
link
Panorama Stara pošta - urbana džungla nad strehami Kranja
15
10. avgust 2017 ob 17:05 Ena najzanimivejših zgradb v Kranju, ki jo je večkrat obiskal tudi France Prešeren, piše novo zgodbo z lokalom Panorama Stara pošta, ki je na samem vrhu štirinadstropne stavbe.
Več novic ...
Kazalo