"Radikalno novi koncept" bivanja v naravi po japonsko: lesena koča, ki jo v teoriji lahko postavite tja, kamor vam poželi srce, v resnici pa se na svoji poti gotovo srečate z vsaj nekaj omejitvami. Kakor koli že, kakovosti oblikovanja resnično ne gre oporekati. Foto: Promocijsko gradivo
Razgled iz notranjosti se odpira skozi velikansko 'izložbeno' okno. Foto: Promocijsko gradivo

V sporočilu za javnost so svoj "radikalno novi koncept" pojasnili: "Le kdo ne sanja o tem, da bi živel nekje, kjer si resnično želi biti? Zdaj je na voljo orodje za uresničenje teh sanj. Ni tako dramatično kot imeti hišo ali počitniški dom, je pa manj osnovno kot iti na izlet. Postavite jo v gore, blizu oceana ali na vrt in nemudoma se bo zlila z okolico in vas povabila v novo življenje."

Koča, v kateri lahko po ocenah snovalcev na devetih kvadratnih metrih bivajo trije do štirje ljudje, je v celoti izdelana iz japonskega lesa, počrnjenega s pomočjo tradicionalne tehnike šou sugi ban, s katero podaljšajo življenjsko dobo tega naravnega materiala in povečajo njegovo odpornost, njeni dodatni kakovosti sta tri kvadratne metre velika pokrita loža in veliko okno, sprva zasnovano za trgovske prostore. Na zadnji strani koče je še manjše okno, ki vnaša nekaj naravne svetlobe in pripomore k boljšemu prezračevanju.

Vse lepo in prav, a kam na stranišče?
Koča stoji na betonskih temeljih, ki preprečujejo vdor vlage. Notranji zidovi so obloženi z vezano ploščo ciprese, v kombinaciji s podob iz cementa pa je zagotavljen minimalističen videz, v katerega lahko vsak lastnik vnese svoj značaj. Cena je v primerjavi s pravo hišo ali vikendico dokaj dostopna, vseeno pa ne ravno skromna: slabih 25.000 evrov. Sprva bodo koče na voljo le v domovini proizvajalca, na Japonskem, in sicer od avgusta letos. Seveda v omenjeni znesek niso vključena morebitna potrebna dovoljenja, ki si jih je treba zagotoviti, da bi jo lahko postavili tja, "kjer si resnično želite biti".

Kaj pa slabosti? Mnogi spletni komentatorji so se obregnili ob dejstvo, da v koči ni niti kuhinje niti kopalnice ali, še pomembneje, vsaj stranišča, tako da bi jo bilo najverjetneje treba opremiti s kakim prenosnim, ki pa bi gotovo skazil opevano "minimalistično eleganco" oblikovanja. Prav zato gre bolj za nekakšno privzdignjeno različico šotora ali prikolice kot resnično alternativo pravemu domovanju, so dodali, nekateri pa so se namuznili še, da Mujijeve koče po velikosti in funkcionalnosti niso bistveno drugačne od "mišjih lukenj" na Manhattnu, v Londonu ali San Franciscu, ki jih lastniki najemnikom oddajajo za velikanske zneske. So pa gotovo veliko lepše na pogled.