Lepota bivanja
Želja naročnika je bila čim boljši izkoristek prostora, ki bi vseboval tudi del za sprostitev zaposlenih. Foto: Miran Kambič
 PISARNIŠKI PROSTORI

– Naročnik: CS Consulting d. o. o.
– leto izvedbe: 2016
– avtor: ARHIMETRICS (Dare Vasiljević, Tanja Špan Vasiljević)
– sodelavci: Janez Vrhunc, Robert Gavrilović
– velikost: 90 m2.
Tloris. Foto: Miran Kambič
V del prostora, ki je namenjen sprostitvi za zaposlene, so arhitekti umestili udoben kavč in ga osvetlili z ambientalno svetlobo. Foto: Miran Kambič
Na videz hladne materiale so mehčali s toplimi barvami in delali poudarke v prostoru na nepričakovanih elementih, kot so vrata. Foto: Miran Kambič

Dodaj v

Netipična prenova pisarne s sproščujočim kotičkom za zaposlene

Arhitekti so poskusili uskladiti interier z dejavnostjo podjetja
27. september 2018 ob 06:51
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pisarne so lahko najbolj dolgočasen prostor na svetu, pa v njih preživimo dobršen del življenja. V biroju Arhimetrics arhitekti so prostore podjetja za finančno svetovanje oblikovali v uporabno in likovno zanimiv prostor.

Želja naročnika je bila, da arhitekti v devetdeset kvadratnih metrov velik prostor umestijo večjo sejno sobo, sprejemnico, prostor za od šest do deset zaposlenih in manjši arhiv. "Zaradi čim boljšega izkoristka površine smo prostornino prostora razdelili na tri funkcionalne sklope," razlaga Dare Vasiljevič iz biroja Arhimetrics arhitekti.

V osrednji del prostora so umestili stekleni kubus, ki je večji del dneva prehoden in omogoča hitre jutranje sestanke ob čajni kuhinji – ta je skrita v omari –, hkrati pa je lahko tudi sejna soba. Za večjo zasebnost so po stranici kubusa, ki meji na delovna mesta zaposlenih, namestili posebne rotirajoče vertikalne panele s pritrjenimi ogledali.

Večnamenska sejno-čajna soba ima preprosto po meri izdelano opremo, v kateri je sejna miza izčiščenih linij z videzom surovega betona, okoli nje pa so razporejeni stoli robustno napihnjenega videza.

Rotirajoči paneli za večjo zasebnost
Obe daljši stranici sejne sobe sta stekleni, kar so arhitekti izrabili za pronicanje svetloba v najtemnejši del prostora, v sprejemnico oziroma lounge. Ta je opremljen z mehkim žametnim kavčem, nad katerim je izobešena slika akademskega slikarja in člana skupine Irwin Romana Uranjeka. Barvno paleto slike so arhitekti dopolnili s temnomodro barvo samega kavča, rumenimi stoli in rumeno obarvanimi steklenimi vrati na sami sejni sobi.

Ambientalna osvetlitev
Za dodatno svetlobo v tem najtemnejšem delu prostora so uporabili dodatno ambientalno svetlobo, med drugim svetilo slovenskega oblikovalca Tilna Sepiča Eclipse, ki krasi tudi prostore kavarne Moderne v kleti ljubljanske Moderne galerije.

"Z izbiro materialov in izčiščenih linij v prostoru smo želeli doseči, da je interier skladen z dejavnostjo podjetja, da torej odraža resnost, integriteto in zaupanje. Hkrati pa smo želeli vpeljati drznejšo kombinacijo atipičnih barv in tekstur, vse od žameta, videza surovega betona, leksana," še pojasni sogovornik.

Namerna uporaba cenejših materialov
V biroju Arhimetrics arhitekti so javnost nase opozorili pred štirimi leti s prenovo frizerskega salona Art-N v Šentjurju, kjer so se prav tako poigravali z obliko kubusa in predvsem z materialom, saj so za izdelavo kubusa uporabili kar OSB-plošče.

Tudi pri prenovi pisarniškega prostora so se poigrali z uporabo cenovno ugodnejšega inoksa, ki so ga uporabili na perforiranih stenskih ploščah, in panelov iz leksana, iz katerega sicer izdelujejo nadstreške za avtomobile. Kot pojasnijo, so se za cenejšo izbiro materiala odločili predvsem zato, ker niso želeli narediti klasične prenove pisarne za klasično svetovanje.

Projekt tako redefinira pisarniško tipologijo z raziskavo različnih materialov, programske forme in prostorske geometrije.

Fotografije: Miran Kambič

Katja Štok
katja.stok@rtvslo.si


* Izbor prostorov je uredniški in ne gre za plačane oglase.

K. Št.
V osrednjem delu prostora je stekleni kubus, ki je hrati sejna ... Foto: Miran Kambič
... in čajna soba. Foto: Miran Kambič
Stena kubusa, ki meji na prostor zaposlenih, je zastrnjena s posebno rotirajočo žaluzijo, ki zagotavlja večjo zasebnost. Foto: Miran Kambič
Drznejša kombinacija netipničnih barv in tekstur odraža kreativno iskanje arhitektovih rešitev prostora. Foto: Miran Kambič
Delovna mesta so zasnovana fleksibilno. Foto: Miran Kambič
Mize, dolge štiri metre, brez vmesnih pregrad so dovolj prostorne za različno število uporabnikov. Foto: Miran Kambič
Arhitekti so želeli z izbiro materialov in izčiščenih linij v prostoru doseči skladnost interierja z dejavnostjo podjetja. Foto: Miran Kambič
Prijavi napako
Komentarji
čofotalček
# 27.09.2018 ob 07:27
V jamah je rastel vsaj stenski mah, ta pisarna pa je kot notranjost japinskega hladilnika.
malikaliber
# 27.09.2018 ob 07:24
Včasih smo živeli v jamah, sedaj pa v pisarnah. Opazi kdo razliko?
prstomet
# 27.09.2018 ob 07:28
ogabno,

kje je sonce, voda zrak svoboda
Hijena
# 27.09.2018 ob 07:54
"Pisarne so lahko najbolj dolgočasen prostor na svetu, pa v njih preživimo dobršen del življenja."
Kdo? Delavci že ne.
zapravico
# 27.09.2018 ob 07:59
Pri nas bi morali naredit raztegljive mize,ker jih je vsak dan več v pisarnah,samo še stole dodajajo
ginza
# 27.09.2018 ob 09:00
Tole pa še zdaleč ni sproščujoče. Sterilno in hladno.
ukrajin
# 27.09.2018 ob 08:18
Grozljivo
josh k.
# 27.09.2018 ob 08:24
Ja, kje je sonce, zrak, svoboda...zunaj, vprašajte kmete...
Ogabno ? Stvar okusa.
Pisarna kot pisarna, med štirimi stenami.
fionula11
# 27.09.2018 ob 08:38
V del prostora, ki je namenjen sprostitvi za zaposlene, so arhitekti umestili udoben kavč in ga osvetlili z ambientalno svetlobo
Spominja na Južno Korejo, Japonsko, kjer zaposleni praktično živijo na delovnem mestu.
Muza
# 27.09.2018 ob 09:23
Napadi panike na delovnem mestu zagotovljeni.
Lara Craft
# 27.09.2018 ob 08:16
Čajna soba s čisto pisarniško postavitvijo? Hmmm, čemu je torej namenjena? Nadaljevanju sestankov ali oddihu zaposlenemu?
zeleni08
# 27.09.2018 ob 08:47
Mizi na sliki 10 sta tako skupaj, da zaposlena, ki sedita s hrbtoma obrnjena eden proti drugemu, tudi teoretično ne moreta naenkrat vstati. Če bi dodal še več uporabnikov bi bil problem še večji.
SpicyWeiner
# 27.09.2018 ob 12:32
Te skupne pisarne so zadnja leta pravi hit, ne vem pa kdo je bil tisti prvi kreten, ki jih je privlekel ven iz naftalina. Nekoč, več kot 50 let nazaj, so takšni skupni prostori že bili v množični uporabi, vendar so jih še celo v ZDA spremenili do te mere, da so zaposlenim dodali vsaj malo zasebnosti z različnimi pregradami oziroma "Cubicals-i". S tem imajo zaposleni vsaj malo miru in zasebnosti, ter se lahko skoncentrirajo na delo, ker nimajo vsakih 5 minut neprijetnega občutka, da jim nekdo gleda v zaslon čez ramo.

To kar pa zadnja leta videvamo je pa psihično posiljevanje zaposlenih z nefunkcionalnim sranjem, zapakiranim v "moderno pisarno", ki jo promovirajo razni notranji oblikovalci, ki itak cel čas delajo od doma.

Recimo ravno v Applu imajo probleme z nezadovoljstvom zaposlenih, ker so v novih prostorih(vesoljska ladja) povsod nasrali te skupne pisarne, in kar naenkrat so ljudje, ki so imeli prej svoje pisarne, sedaj primorani sedeti za skupnimi mizami, brez kakršnekoli zasebnosti in miru.
Fatbuddha
# 27.09.2018 ob 09:13
Kot da se ima kdo čas it "sproščat" pri vedno višjih zahtevanih kvotah in obsegu dela, ki nam ga nalagajo >.< Pa še strateško tako postavljene, da ja cela pisarna opazi, če se slučajno greš "prevečkrat" sproščat :D
alcatraz
# 27.09.2018 ob 08:34
V teh prostorih bi se jaz strahotno slabo počutil.
1-2-3
# 27.09.2018 ob 12:08
Skupne pisarne so danes zelo moderne, ne vem kako je v SLO, ampak v tujini ima vsako malo bolj kao moderno podjetje te skupne pisarne. V veliki meri je edina pozitivna lastnost takšnih pisarn varčevanje z denarjem, vržeš notri eno večjo mizo, par stolov in je narejeno. Vendar pa je znanstveno dokazano, da so ljudje manj produktivni v takšni pisarni, kot pa če imaš ločene/zasebne pisarne. No ob tem je treba omenit, da je produktivnost podobna kot v ločenih v skupnih pisarnah, ki so narejene pravilnk, torej veliko prostora med posameznim delavcem ali pa ločena mesta s pregradami in ob tem tudi dovolj prostora. Vendar pa take skupne pisarne potem spet niso poceni.
bm1950
# 27.09.2018 ob 11:21
Stoli v prostoru za odmor sigurno niso udobni. Namerno?
Tudi v sejni sobi me ne prepričajo.
Vrhovni
# 27.09.2018 ob 09:58
Še ena v vrsti modernih arhitektur z obupnim vplivom na ljudi. Tu se zaposleni ne bodo počutili dobro.
earnhardt
# 27.09.2018 ob 09:13
Pregrad med delovnm prostorom ni. Za delavca je po navadi stresno, če mu v vsakem trenutku vsi gledajo na ekran. ne glede na to, ali dela svoje delo ali facebooka. Intima v delu tudi mora obstajati. In tudi razmejitev delovnega prostora, ki dovoljuje ureditev prostora po lastnih željah. Ravno ta intimna ureditev lahko pripomore k temu, da se delavec lahko v službi počuti domače. Fleksibilna delavna mesta, kolikor se sliši dobro, ne zaživijo v večini podjetij. To pa zato, ker določen delavec po navadi opravlja podobno delo
kovalenkov
# 27.09.2018 ob 10:44
Pa saj zadeva je zelo preprosta. Treba je delavcu ponuditi vsaj kanček zasebnosti. To, da imaš nekoga direktno zracen, ki ti cel dan bulji v monitor, ni ravno praksa dobrega delovnega okolja. Prej kaznovanja.

Je pa res, da potem bi teli naši okraševalci izumili cubicle, ki so pa itak spet problem.
MatjazP
# 27.09.2018 ob 13:13
Na teh kvadratih, ki jih ni malo, so uspeli najti delovna mesta za osem ljudi. In to taka, da ne moreta dva naenkrat vstati, če sta s hrbtom eden proti drugemu.
Naredi pa taka postavitev vtis na tistega, ki v prostor vstopi.

Torej vse za videz (lastnike in arhitekte same), nič za uporabnike - zaposlene.

Če bi jaz delal, bi naredil eno sobo, ki bi imela okrog in naokrog delovne mize, na sredini pa prostor za druženje/sestanke. In obvezno mizo za ročni nogomet.
In seveda nekje avtomat za kavo.

To pa je samo prodajanje videza arhitektov lastnikom firme, ki hočejo impresionirat s tem tudi svoje stranke.
prstomet
# 27.09.2018 ob 12:35
to so kletke za ljudi, v živalskem vrtu so kletke vsaj na odprtem
Deimos
# 27.09.2018 ob 10:43
Glede na število delavcev v pisarni le-ta ne ustreza zakonsko predpisani kvadraturi na delavca, ki znaša 8m^2. Ta tukaj ima na delavca manj kot 5m^2. Kaj bi na to porekla delovna inšpekcija?
vERA
# 27.09.2018 ob 10:25
zgleda sterilno in hladno, kot zapor ali bolnica... če bi mene vprašali, bi morali dati noter naravne elemente, kot je opeka, nič groznih slik z grdimi barvami in veliko, veliko rastlin z živobarvnimi cvetovi
firtoh
# 27.09.2018 ob 23:20
Vsak ima svoj okus,eni so pa brez njega
juventina10
# 27.09.2018 ob 11:10
najprej , si vsem na ogled in pod nadzorom, drugič pa tale slika je grozlija, prepad človek , na drugi strani ogromen črn križ.ne vem če tole kliče k depresiji ali samodestruktovnosti, pozitivna in sproščujoča vsekakor ni. ne me narobe razumet ,eno je ktiž v cerkvi en pa v tako imenovani sproščujoči pisarni.
punca08
# 27.09.2018 ob 08:26
pa spletne kamere za nadzor, kajne? Ni mi všeč , sploh.
delfino_
# 28.09.2018 ob 16:28
Zgleda bolj kot en modernistični zapor.
ti-ne
# 27.09.2018 ob 12:50
juventina10

# 27.09.2018 ob 11:10
Prijavi neprimerno vsebino najprej , si vsem na ogled in pod nadzorom

#####
Saj to je namen skupnih prostorov, vsi nadzorujejo vse
ti-ne
# 27.09.2018 ob 12:39
Povsod ogledala, refleksne površine. Odraz narcisistične kulture ali želja po nenehnem nadzoru?
Verjetno oboje.
Zakaj sprostitvena soba nima nič, še kavni avtomat je pod kontrolo v sejni sobi.
Sony girl
# 27.09.2018 ob 11:36
Niti fikusa nimajo... Grozno.
zapravico
# 27.09.2018 ob 07:22
Bolj bi bilo pametno razmislit kako avtobuse zamenjat za električne
čofotalček
# 27.09.2018 ob 12:56
Lahko, da so stoli komot sam šef si je očitno drugačnega omislil.

Glede na sliko, barve in armosfero bi si upal trditi, da je bila zadeva zasnovana kakih 5 let nazaj.

Pisarna ima nedvomno svoj namen, a sprostitev zagotovo to ni.
henodarling
# 27.09.2018 ob 10:24
Me zelo veselijo komentarji zgoraj, hvala bogu, smo še normalni!
aki919
# 27.09.2018 ob 08:47
Dejavnost naročnika je "finančno svetovanje"! Torej vse kar vidimo je preseravanje s tujim denarjem...Lahko je s tujim po koprivah mahat!
čofotalček
# 29.09.2018 ob 01:07
Če komu kaj ni všeč, je najbolje, da brez utemeljitve kritike označi za "ihto iz proletariata do strokovnjakov in profesionalcev".
Profesionalizem na vrhuncu... ni kaj dodati.
bm1950
# 27.09.2018 ob 18:05

MaBoZe1x
# 27.09.2018 ob 12:33
Slovenci-vseznalci! Ni važno kaj naredijo ljudje, ki se z arhitekturo in notranjim oblikovanjem ukvarjajo preofesionalno, ne MI vemo bolje!

Kako lahko sodiš stol, da je neudoben že iz same slike? Da je minimalističen, še zdaleč ne pomeni, da je neudoben. Pa ne rečt, da maš enega doma, ki si ga kupil v Momaxu. Točno takega!

Tudi rex je minimalističen in izredno udoben.
Ko pri tem vidim kakšen je hrbtni naklon, me že začne boleti križ ;-)
Kar nekaj stolov sem kupil in zamenjal. Ne v Momaxu ;-)
Zadnjega imam za odlaganje, sedim pa na stolu, ki sem ga kupil pred 30+ leti. Še vedno najboljši.
Kako pa arhitekti razmišljajo, pa vem, saj imam dva v hiši.
Eden bi se raje odpovedal komarniku, samo da bi lahko roleto montiral na notranji strani. Drugi je ignoriral vse naše dogovore in vgradil drugačna okna in nekakšna senčila namesto rolet. Kako gre že tisto: l'art pour l'art.
oziris.va
# 27.09.2018 ob 15:53
Hijena
# 27.09.2018 ob 07:54

"Pisarne so lahko najbolj dolgočasen prostor na svetu, pa v njih preživimo dobršen del življenja."
Kdo? Delavci že ne.


Kateri delavci?
henodarling
# 27.09.2018 ob 10:21
Vsekakor je pomembno, da se na delu čim bolje počutiš.
Ni pa mi všeč, da se počutiš "kot doma".To nikakor ni dobro!
To dvoje je treba zelo strogo ločit.

In prav to je prefinjeno prikrit namen kapitalizma, da iz svojega delavca še čim bolj in še več iztisne. Da je še bolj njegov in "pripaden".
To si v življenju lahko in moraš biti le svojim najbližjim. Seveda, če jih imaš.
Robida
# 27.09.2018 ob 08:32
Da bi razpravljali o okusih? Najbrž ne. Je pa svetloba spuščena noter vsekakor inovativno.
moonylink
# 27.09.2018 ob 16:02
Če bi jaz delal, bi naredil eno sobo, ki bi imela okrog in naokrog delovne mize, na sredini pa prostor za druženje/sestanke.

Hvala bogu, da nisi ti delal.

Vsaj konferencna soba je nuja za sestanke, sploh pa za pogostitev in sestanke s klienti. Po tvoje bi se lahko kar na tla v krogu vsi skupaj vsedli v tvoji "eni sobi", in imeli pow-wow kot v umpah-pahu, ali pa v kaksnem delavskem svetu l. 1975
PeVe
# 27.09.2018 ob 15:18
Pomembno je, da imajo steklen KUBUS in LOUNGE.
moonylink
# 27.09.2018 ob 15:50
haha kaksna ihta veji iz proletarjata do strokovnjakov in profesionalcev...

saj vas nihce ne sili v pisarne, no...kar drzite se skladisc, proizvodnih hal, kabin tovornjakov in kombijev, trafik in podobnega...to je pa res ergonomsko in udobno zivljenje napram nekim pisarnam:-))

tisti ki pa je nekaj fantaziral o soncu in svobodi pa naj se zacne ubadati s kmetijstvom ali z gozdarstvom, pa bomo videli kako hitro si bo zazelel "neudobnih" stolov v "groznih" pisarnah:-)

Dizajn je pa drgac lep, kaj pa bi vi, rezbarjene kredence pa begonije na oknih v velikih plasticnih koritih:-))
MaBoZe1x
# 27.09.2018 ob 12:33
Slovenci-vseznalci! Ni važno kaj naredijo ljudje, ki se z arhitekturo in notranjim oblikovanjem ukvarjajo preofesionalno, ne MI vemo bolje!

Kako lahko sodiš stol, da je neudoben že iz same slike? Da je minimalističen, še zdaleč ne pomeni, da je neudoben. Pa ne rečt, da maš enega doma, ki si ga kupil v Momaxu. Točno takega!
In kje bi lahko imeli sonce, zrak, svobodo, če je pa stavba očitno takšna, da imaš okna le na eni strani? Saj niso kmetje, ampak pisarniški delavci. S tako rešitvijo ima celoten poslovni prostor nekaj naravne svetlobe.

Ah ja...vseznalci. Zato pa imamo Živo rumene, zelene, vijolične, rdeče...in še kakšne fasade. Mi vemo in znamo vse!
Bivši uporabnik
# 27.09.2018 ob 12:28
Sami nevoščljivi jamrači ste. Ni vse furnir in rostfrej kot v lokalni gostilni.
Kazalo