Profil slovenskega predsednika Boruta Pahorja je med znanimi Slovenci zagotovo med zanimivejšimi. Foto: Zajem fotografije Instagram profil Borut Pahor
Profil slovenskega predsednika Boruta Pahorja je med znanimi Slovenci zagotovo med zanimivejšimi. Foto: Zajem fotografije Instagram profil Borut Pahor

Instagram ima v Sloveniji več dnevnih uporabnikov od Twitterja; čeprav po priljubljenosti prednjačijo lepa dekleta in športniki, smo naredili izbor zanimivih profilov, ki so vredni sledenja.

Z več kot 500 milijoni uporabnikov (80 odstotkov jih je zunaj ZDA) je Instagram ena večjih mobilnih aplikacij na svetu. Potencial omrežja, ki omogoča delitev fotografij in videosposnetkov, je leta 2012 zgrabil tudi Facebook, ki je Instagram kupil za milijardo dolarjev. Aplikacija je privlačna za vse, ki iščejo navdih v vizualnih podobah oziroma svet raziskujejo prek njih, pri objavi fotografij pa lahko tudi 'goljufajo' z različnimi filtri in priročnimi aplikacijami (Instagramov trojček: Boomerang, Hyperlapse, Layout).

Praznični koledar 2016 danes ne obdaruje, toda, zakaj ne bi koga razveselili vi - tule je naš predlog.

Leto novosti za Instagram

Ena večjih letošnjih novosti je bila uvedba t. i. kratkih zgodb (Instagram Stories), s katerim želi Instagram konkurirati Snapchatu (pa čeprav tega ne želi priznati); vse v zgodbah objavljene fotografije ali videoposnetki uporabnikov namreč po 24 urah izginejo. Ne pozabimo na spremembo logotipa in nov način prikazovanja zadnjih objav, ki ni več kronološki, temveč sledi Instagramovemu algoritmu – obe spremembi sta med uporabniki naleteli na veliko mero negodovanjam - ter nova orodja za podjetja. Med nedavno napovedanimi novostmi pa sta tudi prenos v živo (Live video on Instagram Stories) in pošiljanje neposrednih sporočil prijateljem, ki po določenem času izginejo (Disappearing Photos and videos in Instagram direct). Ni kaj, Snapchat je resen konkurent.

Instagramerka leta 2016: Selena Gomez
Kot je sporočil Instagram, je bila oseba, ki je letos dominirala na tem družbenem spletišču, ameriška pevka in igralka Selena Gomez (24) s kar 103 milijoni sledilcev. Njena najbolj všečkana fotografija s 5,9 milijona rdečih src, na kateri s spuščenimi lasmi in mačje dolgimi nohti po rdeče-beli slamici srka tisto brezalkoholno mehurčkasto pijačo, pa je bila celo oglasno sporočilo. Gomezovi po priljubljenosti sledijo Taylor Swift (94 milijonov sledilcev) in Beyonce (89,5 milijona sledilcev) ter Kylie in Kendall Jenner (80,4 in 69,7 milijona sledilcev). Edina dva moška, ki sta se uvrstila med Top 10 Instagramerjev v letu 2016, sta nogometaš Cristiano Ronaldo (83,3 milijona sledilcev) in igralec Dwayne Johnson - The Rock (71,8 milijona sledilcev).

Kakšno pa je stanje v Sloveniji?
Po ugotovitvah raziskave MEDIA+ ima največ Slovencev svoj profil na Facebooku (833.500), od česar je dnevnih uporabnikov skoraj 600.000. Po številu profilov Facebooku sicer sledi Twitter (206.500 profilov), a še zdaleč ne po številu dnevnih uporabnikov; tu prednjačita Instagram z 62.000 in Snapchat s 66.500 dnevnimi uporabniki, Twitter ima 'le' 33.000 dnevnih uporabnikov (Vir: Raziskava MEDIA+, Valicon, maj/junij 2016, n=9.798).

Ne glede na število sledilcev smo naredili MMC-jev izbor profilov slovenskih instagramerjev in instagramerk, ki nas navdušujejo predvsem s svojo vsebino in seveda tudi podobo (vrstni red objav je naključen):


1. BORUT PAHOR
Zagotovo eden zanimivejših profilov znanih Slovencev na Instagramu. Predsednik države Borut Pahor, tako kot že večkrat v svojem mandatu, ne razočara z ažurnimi utrinki, ki jih doživlja pri vodenju države. Poleg fotografij z opravljanja visokih državnih dolžnosti, kot je bila njegova bližnjevzhodna turneja, kjer je med drugim obiskal jordanskega kralja Abdulaha II. v Amanu in iranskega predsednika Hasana Rohanija v zasneženem Teheranu, ne pozabimo na eno zadnjih objav iz Egipta, ki ga je obiskal kot prvi slovenski predsednik: fotografiran je otožno sloneč na marmornem stopnišču s pripisom 'Domotožje v Kairu'. Razkriva pa tudi prijetnejšo stran svojega dela in zasebnosti, kot je recimo učenje rolkanja s sinom, njegovi športni podvigi in izgubljene stave, pa snidenje z igralcem Johnom Malkovichem ter objem navdiha z motivatorjem Nickom Vujičićem. Tu je še samoironična fotografija, na kateri se je kleče v športni opravi fotografiral pred gostilniško tablo 'miške' in zapisal "no comment" (ne komentiram). In hej, objavil je celo fotografijo zgoraj brez s temptujem in pojasnilom: "Delfinček, obliž na poškodovano ramo."


Domotožje v Kairu. #Pahor #president #Egypt #Slovenia #homesick #homesweethome #ljubodoma

A photo posted by Borut Pahor (@borutpahor) on Dec 6, 2016 at 11:27am PST

A photo posted by Borut Pahor (@borutpahor) on

2. CIRIL JAZBEC
Že kot otrok je sanjal, da bi bil fotograf National Geographica in mnogo let pozneje mu je to tudi uspelo. Pri ogledu objav njegovega fotoreporterskega dela potrebujete več kot le Instagramovo sekundo.

3. CINNAMONANDTHYME_ANA
Vizualno izredno dodelan profil, ki ga ustvarja Ana Bulat, sicer fotografinja, popotnica in ljubiteljica narave. Njene objave so predvsem utrinki iz narave, slovenskih gora in tudi kulinarike.




A photo posted by Ana (@cinnamonandthyme_ana) on Nov 12, 2016 at 12:45am PST

4. MALI_ZAKLADI (TINA)
Tako kot ima Twitter v Sloveniji svoj izbrani krog 'kričačev' mnenja, imajo tudi uporabniki Instagrama svoj začarani krog tem, ki se vrtijo okoli ličnih objav črno-belih motivov, geometrijskih linij, bujnega rastlinja in monster ter kolačkov in tortic. Med njimi izstopa profil mali_zakladi (Tina), ki je osvežilen tudi zato, ker so fotografije dokaj realen odraz stvarnosti. Ker je avtorica strastna popotnica, pogosto objavlja zanimive notranje interiere in arhitekturne detajle.


A photo posted by Tina (@mali_zakladi) on Oct 21, 2016 at 10:40am PDT


5. Igslovenia
Igslovenia je pravzaprav skupinski projekt vseh, ki objavljajo fotografije pri odkrivanju tudi manj znanih lepot Slovenije na Instagramu, Facebooku in Twitterju. Vsaj tako trdita moderatorja in pobudnika profila zakonca Sanja Leban Trojar in Zoran Leban Trojar.


A photo posted by Slovenia (@igslovenia) on Dec 4, 2016 at 10:43am PST

instagram.com/katjastok