Pop-up dom je prezimil v Benetkah. Foto: Studio Fludd
Pop-up dom je prezimil v Benetkah. Foto: Studio Fludd
Večina izdelkov nastaja na domačih tleh v sodelovanju z domačimi obrtniki. Foto: Studio Fludd
Projekt se je rodil kot odziv na slabo gospodarsko situacijo, zaradi katere so se mladi oblikovalci odločili 'stvari vzeti v svoje roke'. Foto: Ada Hamza

Tokrat se je v slogovno dovršeni "dom" spremenil Klub slovenskih študentk in študentov, ki že osemdeset let zastopa slovensko manjšino na avstrijskih tleh.

Pop-up dom že drugo leto skrbi za predstavitev oblikovalskih kosov mladih slovenskih oblikovalcev, bolj ali manj izdelanih v Sloveniji in v sodelovanju s slovenskimi obrtniki. Z oblikovanjem prostora, v katerem potekajo kulturni dogodki, namenjen pa je tudi sproščenemu druženju, nevsiljivo izobražuje javnost o dodani vrednosti oblikovanja, hkrati pa avtorjem izdelkov skupaj s širšo skupnostjo omogoča neposreden vstop na trg.

Tokrat je prostor sestavljen iz več kot 240 del 40 različnih avtorjev iz Slovenije in Avstrije. V desetih dneh bodo tudi trije dogodki. V sredo, 1. oktobra, bo širši dunajski javnosti postreženo z značilno slovensko hrano in pijačo, vizualna umetnica Mina Fina in didžej Mir bosta poskrbela za ustvarjanje ambienta, pridružil se bo tudi veleposlanik Andrej Rahten. V soboto, 4. oktobra, je načrtovana delavnica izdelovanja luči po principu 'naredi si sam'. V nedeljo, 5. oktobra, pa se bo zgodil jutranji 'brunch' s slovenskimi študentkami in študenti, ki delujejo v klubu.

Ljubljana-Benetke-Milano-Piran-Dunaj-?
Gre za šesto izvedbo projekta po dveh uspešnih ponovitvah v Ljubljani v letih 2012 in 2013, pozimi v Benetkah, spomladi v Milanu in letovanju v Piranu se je Pop-up dom jeseni preselil v prestolnico sosednje države.

Pobudnik in izvajalec projekta je Zavod Rompom, ki s skupnimi vrednotami, kot so sodelovanje, povezovanje in deljenje znanja, povezuje mlade slovenske oblikovalce, arhitekte, ilustratorje, fotografe, programerje in ekonomiste. Na različnih lokacijah delo prevzamejo različne ekipe kolektiva, organizacijo dunajskega projekta so prevzele oblikovalke Mina Arko, Nina Mršnik in Nuša Jelenc ter arhitektka Maša Ogrin, s podporo širše ekipe razstavljajočih avtorjev in z namenom, da bi kar najbolje predstavili mlado slovensko oblikovanje. Projekt so izvedli s podporo Skice, veleposlaništva Republike Slovenije na Dunaju, ministrstva za kulturo, ministrstva za zunanje zadeve in Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju.

Če živite na Dunaju ali se trenutno mudite v avstrijski prestolnici, bi vam utegnil koristiti podatek, da Pop-up dom še do konca tedna najdete na naslovu Mondscheingasse 11.