Slovenski paviljon danes doživlja svoj vrhunec na svetovni razstavi. Foto: Expo
Slovenski paviljon danes doživlja svoj vrhunec na svetovni razstavi. Foto: Expo
Zmajček je že na mestu. Foto: Val 202

V Milanu se ob tej priložnosti med drugimi mudita tudi slovenski premier Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, verjetno največ pozornosti pa bo deležna naša najboljša smučarka Tina Maze kot "aktivna ambasadorka". Njen obisk so organizatorji skrivali do zadnjega.

Nacionalni dan je osrednji dan šestmesečne predstavitve naše države na Expu. Že zjutraj so na pozdravni slovesnosti ob vhodu na razstavni prostor ob državnih himnah dvignili zastavi Slovenije in Italije, sledil bo pozdravni nagovor premierja Cerarja.

Delegacija si bo nato ogledala najprej slovenski, nato pa še italijanski paviljon, kjer bo med drugim podpisana Listina iz Milana. Gre za manifest, ki združuje vse državljane v boju proti podhranjenosti in v prizadevanjih za zagotavljanje pravice do hrane.

Popoldne pa se bo središče dogajanja preneslo pred slovenski paviljon, kjer bo uradni sprejem z nagovori Cerarja in Počivalška ter kulturnim programom.

Finale s Perpetuum Jazzile
Tudi sicer bo dogajanje ves dan pestro. Pred slovenskim paviljonom bodo plesni, pevski in akrobatski nastopi, predstavile se bodo folklorne skupine in harmonikarji. Odvil se bo kuharski šov z enim naših najboljših kuharskih mojstrov, Janezom Bratovžem iz restavracije JB, osrednji večerni dogodek pa bo koncert zasedbe Perpetuum Jazzile.

Na svetovni razstavi Expo v Milanu se predstavlja več kot 140 držav. Osrednja tema je hrana, nosilno geslo pa Hrana za planet, energija za življenje. Organizatorji v šestih mesecih trajanja razstave pričakujejo 20 milijonov obiskovalcev, od tega 14 milijonov Italijanov.

Slovenija se na Expu predstavlja z lastnim paviljonom, naša predstavitev pa državo prikazuje kot zeleno, aktivno in zdravo. Pomemben del nastopa je tudi promocija gospodarstva v poslovnem centru v našem paviljonu.