Osnovno barvno paleto v sivih tonih dopolnjujejo podrobnosti v živahnih barvah. Foto: Anže Vrabl
Osnovno barvno paleto v sivih tonih dopolnjujejo podrobnosti v živahnih barvah. Foto: Anže Vrabl
Tloris stanovanja.
Ščepec skandinavskega sloga sredi socialističnega naselja Čičare

Pogumna lastnika sta v njem videla potencial in ga s pomočjo arhitektke Nine Štajner spremenila v pisan počitniški apartma s skandinavskim pridihom.

Nakup stanovanja v starem bloku v socialističnem naselju daleč od smučišč, opremljenem še z originalno opremo iz 80. let, bi se najbrž marsikomu zdelo zgrešena naložba. Sprva niti investitorja, Anja in Tine Logonder, nista videla potenciala v tem temačnem, dotrajanem stanovanju, a sta zbrala pogum in ga z obilico domišljije prenovila v udoben drugi dom, kamor z družino rada zahajata na dopust in kamor z veseljem povabita tudi prijatelje.

Družina se zbere ob kaminu
Stanovanje sta sprva popolnoma izpraznila, položila talno gretje in vgradila kamin. Prav naložba v dober ogrevalni sistem, ki ga lahko regulirata od doma, jima je bila najpomembnejša. Sodoben kamin poleg celodnevnega oddajanja toplotne energije prispeva še k ustvarjanju domačnosti in osredinja bivanje družine.

Po nasvetih arhitektke sta izbrala nove zaključne sloje in pohištvo. Celostna podoba stanovanja je zasnovana okoli igrive barvne palete in številnih grafičnih poudarkov, ki jih umirja izbrano pohištvo v skandinavskem slogu. Osnovna barvna paleta je v sivih tonih, ki jo zastopajo večji kosi pohištva - sedežna garnitura, kuhinja in kamin, - dopolnjujejo pa jo grafične tapete, živopisani jedilniški stoli in posamezni dekorativni poudarki v močnih barvah.

Nekaj pohištvenih kosov sta se lastnika odločila obdržati in s preprostimi posegi posodobiti: omari v predsobi in spalnici sta prebarvala in deloma oblekla v grafično tapeto; starejši naslanjač s sentimentalno vrednostjo pa je tapetnik preoblekel v živooranžen tekstil, ki sovpada z igrivim pohištvom v igrivi jedilnici.

Alja Košir, Ambienti; fotografije: Anže Vrabl

Ščepec skandinavskega sloga sredi socialističnega naselja Čičare