Lepota bivanja
Smuči so namenjene predvsem mlajšim smučarjem, ki na smučišču radi izvajajo različne trike, poudarja njihov ustvarjalec Viktor Devečka. Foto: Zuzana Čaprnková / Régis Bouchu
Tehnični podatki:
 - dolžina: 178/187 cm
- teža/par: 1.800/1.900 g
- teža karbonske različice/par: 1.500/1.600 g
- radij: 17/18 m
- širina smuči pod pancerji: 105 mm
Smuči so izdelane iz naravnih materialov. Foto: Zuzana Čaprnková / Régis Bouchu

Dodaj v

Tega še niste poskusili: smučke z zamenljivo levo-desno smučko

Večkrat nagrajene smuči so prejele tudi nagrado za najboljše oblikovanje Slovaške
22. november 2018 ob 06:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovaško podjetje Forest Skis je razvilo asimetrične smuči Lotor z različno levo-desno smučko, ki pa sta zrcalni, zaradi česar ju lahko zamenjamo, kar omogoča različen slog turne vožnje.

"Ko imaš zjutraj veliko energije in hočeš smučati hitro in divje, smučke obrneš tako, da je na sprednjem delu koničasta oblika grafike zelene smrečice, ki ponazarja, da so smuči 'agresivne', primernejše za tekme, saj je težišče na notranji strani smuči. Ko pa si popoldne že nekoliko utrujen, zamenjaš levo in desno smučko, težišče je zdaj na zunanji strani nog, zaradi česar lažje smučaš," vzneseno razlaga Viktor Devečka, lastnik podjetja Forest Skis, ki je z rdečo piko nagrajeni model t. i. asimetričnih smuči Lotor, ki je prejel tudi nagrado za najboljše oblikovanje Slovaške, razstavljal na ljubljanskem Mesecu oblikovanja.

Asimetrične smuči na trgu niso nikakršna novost, nadaljuje sogovornik, "mi smo si prvi zamislili ta koncept dva v enem, da lahko z enimi smučmi voziš različne sloge vožnje. Bistvo asimetričnih smuči Lotor je, da imajo različno levo in desno smučko, ki pa sta zrcalni, zato ju lahko zamenjaš, kar omogoča različen slog smučanja, kot sta prosto smučanje (freeride) in smučanje backcountry."

Beseda 'lotor' v slovaščini pomeni, da so smuči hude, "bad ass", pove Viktor. Model asimetričnih smuči Lotor je namenjen predvsem "mlajšim smučarjem, ki želijo ves dan uživati na smučišču, biti svobodni in uživati po svoje. Klasične smuči za slalom imajo seveda svoje lastnosti, kako jih je treba voziti, te smuči, pa voziš po svoje." Ob tem doda, da se tudi model smuči Lotor lahko vozi "čisto klasično".

Različni, a zrcalni strani
Želja Viktorja Devečka, sicer velikega ljubitelja smučanja, po izdelavi asimetričnih smuči se je pojavila pred šestimi leti, ko je ustanovil podjetje Forest Skies, "a smo morali sprva izdelati druge modele smuči, da smo se na trgu izkazali". Pred dvema letoma je že lahko začel razvijati smuči z zamenjljivima smučkama, pri oblikovanju katerih je bil še posebej pozoren na linije in osnovne lastnosti, kot so: dolžina, širina in radij, ki določa zavoje (glej tehnične podatke ob strani).

Uporaba ekoloških materialov
Smučke so izdelane ročno na Češkem v Pragi, veliko pozornosti so namenili uporabi naravnih materialov. "Na površini nismo uporabili plastike, v notranjosti tudi ni aluminija, saj je škodljiv za okolje. Že s samim imenom Forest Skies (Gozdne smuči) smo želeli uporabnika vrniti k naravi," pa razloži grafična oblikovalka Bronislava Brtaňova, ki je podpisana pod vizualni nekoliko retrovidez smuči.

Smučke, ki so malo dražje od povprečne cene smuči, imajo na površini les, sicer lakiran z avtomobilskim lakom zaradi odpornosti, v notranjosti smuči pa so steklena vlakna, karbonska vlakna in kevlar, jedro je leseno. Pa se smuči lahko zlomijo? "Lesena plošča je debela 0,6 milimetra, pod njim pa je klasična trdna konstrukcija smuči, zato se ne zlomijo, le njihov videz je zaradi lesa zelo naraven," pove Viktor.

Preizkušnja na francoskih smučiščih
Nad smučmi so navdušeni predvsem mladi smučarji v Franciji, "ki z njimi skačejo in delajo trike," pravi Bronislava, sicer pa jih preizkušajo profesionalni smučarji, med njimi tudi nekdanji svetovni prvak v prostem slogu Kanadčan Ryan Oakden, pa Shane Carmichael in Dominic Melanson.

Fotografije: Zuzana Čaprnková, Régis Bouchu


* Članek je izbor uredništva in ni plačljiv oglas!


Katja Štok
Prijavi napako
Komentarji
exwannabe
# 22.11.2018 ob 06:40
Toliko nesmislov kot jih je pa tukaj pa že dolgo ne...že zjutraj bi skoraj padel s stola od smeha....ne vem pa, kako so si zaslužili članek na prvi strani državnega medija
Deep_G
# 22.11.2018 ob 07:49
Spet neko odkrivanje tople vode.
cvirn1
# 22.11.2018 ob 07:33
Amm, kaj pa Elan Amphibio, kjer isto lahko menjaš rocker in camber? Morda ni povsem isto, se pa res približa in to že veliko let nazaj...
lordslayer
# 22.11.2018 ob 07:57
Elan Amfibio je že 10 let na trgu, tko da ne odkrivat tople vode ... je pa res, da niso turne
eos
# 22.11.2018 ob 06:40
Super. Nekaj novega.

Vseeno pa kar nekaj zavajanja, ko trdijo, da je aluminij škodljiv za okolje. Po svoje je res zaradi proizvodnje, se ga pa zato da znova in znova reciklirati. Medtem ko steklenih in karbonskih vlaken ter kevlarja nikakor in postane hudo strupen odpadek.
bilzerian
# 22.11.2018 ob 09:55
pazi to:
0,6 mm lesa, pobarvanega z avtomobilskim lakom, potem pa 12 mm umetnih materialov in vi to smučko imenujejte iz naravnih materialov?
fiberglas, kevlar in karbon pa so res naravni ja.
SF0100
# 22.11.2018 ob 08:17
moje so itak skoz zamenljive... nkol ne vem kera naj bi bla desna in kera leva

sem iskal nalepko kralja živali (lev-a, ne pujs-a), da bi nalimal na levo pa nisem našel...
Jume
# 22.11.2018 ob 08:33
@lordslayer so tudi turne - Elan Ripstick, ena boljsih smuc na trziscu. Dobivajo nagrade povsod po svetu.
aaa
# 22.11.2018 ob 11:11

Quatebriga
ne vem pa, kako so si zaslužili članek na prvi strani državnega medija

Kar velja za praktično vso smučarijo.


Če bi pogledal malo čez svoj plot, bi mogoče videl, da je pri nas smučarija zelo popularna. Ampak, saj vem. Tebi bi se zdelo bolj smiselno na slovenskem portalu objavit članek o opremi za kriket. Koga briga, če ga pri nas nobeden ne igra. Važno, da je globalno popularen.
Sussudio
# 22.11.2018 ob 09:21
jaja Elan je že vse razvil, tudi tehnologijo za smučanje po marsu... le kaj bi svet brez naši neznanih slovenskih firm
piskotoksiq
# 23.11.2018 ob 15:48
@aaa ... ne 'beašamo' se zaradi novice same ... ampak zato ker je večina 'tehnologije' že elan pogruntu in tut spravu na trg, edin kar je kle novo je to da so doma dobili nagrado, vse ostalo pa je 'lanski sneg'!!!
x67
# 22.11.2018 ob 15:07
sigurno zelo dobre, ce jih imajo radi mulci, ki samo obracajo po luftu in grindajo raile.
hahahahaha

dost ceska fora! sam da je slovaska.
novi_xy
# 22.11.2018 ob 11:27
Kaj vse se spomnijo, da bi drago prodali. Sam marketing in nategovanje tistih, ki imajo preveč denarja. Kar je po svoje tudi prav, zakaj pa ne.
Quatebriga
# 22.11.2018 ob 09:35
ne vem pa, kako so si zaslužili članek na prvi strani državnega medija

Kar velja za praktično vso smučarijo.
d_a_r_k_o
# 23.11.2018 ob 23:46
kaj ti bodo dve levi nogi
EMU
# 23.11.2018 ob 20:35
Elan amphibio dela isto.. ni sicer tako oglaševano, ampak nekateri, ki jih vozimo vemo, kako različno se obnašajo v obeh konfiguracijah in kakšne prednosti ima vsaka. Govorim pa za freeride/turni model Ripstick.
Banban
# 22.11.2018 ob 09:56
Kako pa varnostna vez reagira na obracanje?
Kazalo