Klop, ki so jo postavili blizu študentskega prireditvenega centra Štuk, je izdelana iz 600 kilogramov železa in lesa ter ponazarja oblake. Foto: RTV SLO
Klop, ki so jo postavili blizu študentskega prireditvenega centra Štuk, je izdelana iz 600 kilogramov železa in lesa ter ponazarja oblake. Foto: RTV SLO
Klop za zmenke je ustvaril prleški kipar Robert Jurak. Foto: Facebook Zgodba o klopeh in ljudeh
Prvo klop je oblikoval Nejc Brezovšek, postavili so jo spomladi pred Univerzitetno knjižnico Maribor in služi kot menjalnica knjig. Foto: Facebook Zgodba o klopeh in ljudeh

Tako imenovana Klop za zmenke je oblikoval prleški kipar Robert Jurak. Z njo želi mlade spodbuditi k solidarnosti in družbenemu angažiranju.

Klop, ki so jo postavili blizu študentskega prireditvenega centra Štuk, je izdelana iz 600 kilogramov železa in lesa ter ponazarja oblake. "Oblake solidarnosti, ki jo danes izredno potrebujemo, še posebej med mladimi," je pojasnil Jurak. Za naslon je uporabil rabljeno kovinsko ogrodje iz konstrukcije mostu, ki ga je umetniško prepletel. "Mladim želim sporočiti, naj se povežejo in naj bodo trdni v svojih prepričanjih in dejanjih," je pojasnil. Ker naslon ne deluje najbolj udobno, pa je pripomnil: "Nujno je sodelovati, če želiš, da se dobro sedi."

Klopi bodo povezale Mariborčane
Omenjena klop je tretja v okviru projekta Zgodba o klopeh in ljudeh, katerega namen je obogatiti Maribor z umetniškimi deli tako, da postanejo povezovalni del življenja mesta. "Te klopi ne bodo le polepšale mesta, ampak bodo tudi povezale ljudi, ki živijo v njem," pravi vodja projekta Liljana Jarh.

Vsaka klop ima svojo podobo in vsebino. Prvo, ki jo je oblikoval Nejc Brezovšek, so postavili spomladi pred Univerzitetno knjižnico Maribor in služi kot menjalnica knjig. Klop arhitektke Lane Topolovec so septembra postavili pred mariborsko OŠ Prežihovega Voranca in se imenuje Klop igre, smeha in povezovanja.

Še letos nameravajo postaviti klopi na Lentu pred Vodnim stolpom, s podpisom ptujske slikarske družine Forbici, ter Sodnim stolpom, ki jo bo izdelala kiparka Metka Kavčič. Pozneje želijo projekt, ki je v javnosti po besedah Jarhove naletel na izredno pozitivne odzive, širiti še na obrobje mesta in klopi povezati v tematsko umetniško pot, ki bi bila zanimiva tudi za turiste.