Lepota bivanja
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 13 glasov Ocenite to novico!
Konstrukcija je lesena, masivna, vidna z notranje strani. Fasadni plašč se, kadar ni nikogar doma, povsem zapre. Odprto ostaja le izrinjeno okno - oko hiše, ki se ozira po okolici. Foto: Rok Hočevar

Video: Sodobna zidanica, ki spoštuje krajino in tradicijo

Spodaj zidana klet, zgoraj lesen objekt
25. julij 2017 ob 11:30
Podčetrtek - MMC RTV SLO

Pogled na gričevje v okolici Podčetrtka se zdi idiličen, a številne zidanice močno odstopajo od pokrajine: pri tem ni problematično zgolj njihovo število, temveč pogosto tudi njihova podoba.

Takšna je bila tudi zidanica, ki so jo v prenovo zaupali arhitekturnemu biroju Kombinat: večkrat prezidano in dozidano stavbo je naročnik, ki jo je podedoval, želel spremeniti v sodoben objekt, ki bo skladen z okolico. "Skupaj smo se odločili, da je treba objekt izčistiti in zmanjšati, ne pa razširiti ali celo dodajati prostore. Izhajali smo iz tega, kakršne so zidanice nekoč bile: zidana klet za mehanizacijo in vino, zgoraj pa lesen objekt," pojasni arhitektka Alenka Korenjak.

Zgornje, bivalno nadstropje, je izdelano iz montažnih masivnih lesenih pločš, ključna pri njegovi zasnovi pa je bila usmeritev pogledov na čudovito pokrajino in s tem tudi optična razširitev prostora navzven. Ker gre za občasno naseljen objekt, ima pomembno vlogo tudi fasadni plašč, ki se popolnoma zapre in omogoča veliko odprtih steklenih površin, hkrati pa tudi senčenje, ko je to zaželeno.

Gre za objekt, ki je spoštljiv ne le do občutljive krajine, v kateri je, ampak tudi do tradicije, v tem smislu pa predstavlja zgled za tovrstno gradnjo pri nas.

Vabljeni k ogledu prispevka Julije Vardjan.

VIDEO
Kultura bivanja: zidanice
A. K.
Prijavi napako
Komentarji
enix
# 26.07.2017 ob 07:17
tako izgleda zidanica, če je krajinski aritekt iz Ljubljane, kje živimo..
samogledam
# 26.07.2017 ob 07:48
Ocitno nekdo, ki v svojem otrostvu ni delal v zidanici...ali jo pa tako zelo sovrazi, da je nanjo poveznil klobuk.
nikoli
# 24.08.2017 ob 07:36
Se vidi, da se projektivni biro imenuje Kombinat.
Altair
# 10.08.2017 ob 20:49
fina kučica.
sodnik62
# 25.07.2017 ob 15:58
Arhitektka se je slabo pozanimala, kakšne so bile zidanice včasih. V kleti "mehanizacija" in vino, to je res, vendar je ta mehanizacija bila kosa, motika, lopata, škropilnica in samokolnica. Kdor se danes samo ljubiteljsko ukvarja z vinogradom potrebuje več prave mehanizacije, ker nima časa ročno obdelovati vinograd. Pa še kakšen vrtiček, sadovnjak je običajno zraven.
Zato prostora primanjkuje, predpisi o velikosti objekta pa so še vedno isti. Sicer pa je resno vinogradništvo čista izguba, stroški so veliki, končna cena pa je katastrofalna. Na Dolenjskem se dobi kvalitetno vino za 1 euro/l, na večjo količino pa še bistveno manj.
kingestone
# 28.07.2017 ob 12:25
iz dežja pod kap...
pozitivc
# 30.07.2017 ob 20:59
lepa
Bloodline
# 25.07.2017 ob 14:52
a številne zidanice močno odstopajo od pokrajine

A tale "moderna" spakedranščina s 5-metrskimi okni pa ne izstopa al kako?
Kazalo