Od 'birkink' se le redko loči Victoria Beckham. Ima jih v več barvah in materialih, tudi nežno rožnato. Foto: EPA
Od 'birkink' se le redko loči Victoria Beckham. Ima jih v več barvah in materialih, tudi nežno rožnato. Foto: EPA
Modni strokovnjak Michael Tonello se je pred nekaj leti odločil porušiti mit o čakalnih listah za 'birkinke': v petih letih jih je kupil več sto in jih nato preprodajal bogatim ženskam po svetu, ki jim ni bilo do čakanja. Tonello trdi, da je razvpita čakalna lista le spreten marketinški trik, o svojih dogodivščinah je napisal knjigo Bringing Home the Birkin. Foto: Reuters

Pevka in igralka Jane Birkin, ki je bila navdih za ta ikonični model torbice, je za britanski Vogue pojasnila, kako se bodo "birkinke" za vedno zapisale v zgodovino tudi, ko gre za dober namen. Prestižno modno hišo Hermes je Birkinova, znana po svojih človekoljubnih prizadevanjih, namreč pripravila do tega, da vsako leto nakažejo nekaj denarja njeni dobrodelni organizaciji in tako bo ostalo tudi po njeni smrti.

Za nekatere "nepomembni kos prtljage" ...
Eno izmed svojih "birkink" (ugibamo, da je njena zbirka zavidanja vredna) je prodala za 120.000 evrov, izkupiček pa namenila japonskemu Rdečemu križu. "Ta nepomembni kos prtljage je na svetu naredil že veliko dobrega," je še dodala Birkinova, sicer mama pevke in igralke Charlotte Gainsbourg, ki jo je rodila v razmerju z zdaj pokojnim francoskim glasbenikom Sergeem Gainsbourgom (Birkinova je z njim posnela slavni komad Je t'aime ... moi non plus), in igralke Lou Doillon iz zakona z režiserjem Jacquesom Doillonom.

Kako naj bi se zgodba začela, pojasnjuje Wikipedia. Leta 1981 je direktor Hermesa Jean-Louis Dumas na poletu iz Pariza v London sedel ob Jane Birkin. V predal nad sedežem je dala cekar, iz katerega so se usule vse stvari in jih je morala zbirati po tleh. Birkinova je Dumasu potarnala, da nikakor ne more najti ustrezne "vikend torbe" zase.

Leta 1984 je ustvaril črno torbo posebej zanjo, navdih je črpal iz modela neke torbice iz leta 1892. Čeprav jo je Birkinova uporabljala le nekaj časa, se je ime modela prijelo, torba pa je postala ikona. Danes "birkinke" izdelujejo v različnih velikostih, največje, 50- in 55-centimetrske, so potovalne torbe.

... za druge statusni simbol
"Birkinke" že skoraj 30 let veljajo za statusni simbol, saj so izjemno drage in se je treba zanje postaviti v dolgo vrsto slavnih in bogatih žensk, ki si jo zaželijo. Najcenejšo dobite za okrog 7.000 evrov, cene pa nato naraščajo skladno s ceno materiala (za takšno iz krokodilje kože je treba odšteti okrog 25.000 evrov). Vse torbice modela birkin - kot se za takšno ceno tudi spodobi - izdelujejo ročno.