Letošnjo polemiko okoli revije Victoria's Secret je začela 25-letna Dunnova. Foto: EPA
Letošnjo polemiko okoli revije Victoria's Secret je začela 25-letna Dunnova. Foto: EPA
4. Doutzen Kroes
Žal pa tokrat ne bo četrte najbolj plačane manekenke na svetu Doutzen Kroes. Foto: EPA
8. Candice Swanepoel
In tudi osma najbolje plačana manekenka na svetu Candice Swanepoel. Foto: EPA
2. Adriana Lima
Žal pa letos ne bo druge najbolje plačane manekenke na svetu Adriane Lime. Foto: EPA

Velikan v svetu spodnjega perila se je znašel pod plazom kritik. Te pa je sprožila prav Dunnova, ki je po razkritju, da ne bo sodelovala v eni izmed najbolj znanih modnih revij na svetu, še namignila, da je izpadla iz igre, ker je sodelovanje odpovedala Rihanna. Ta bi se morala na reviji pojaviti kot glasbena gostja, toda zapletlo se je pri usklajevanju urnikov, zato bo namesto nje vskočila Ellie Goulding.

"Veliko bolje se počutim, da ne bom sodelovala v tem s*** ... Se opravičujem, mislim na Victoria's Secret, zdaj ko je tudi Rihanna odpovedala," je po poročanju britanskega The Suna zapisala Dunnova. Sporni tvit je nato manekenka, ki je pretekla tri leta tvorila nepremagljivo "angelsko" ekipo, izbrisala.

Čeprav nobena stran ni komentirala ozadja, so se začeli mediji spraševati, kaj se dogaja v ozadju ene izmed najbolj odmevnih modnih revij spodnjega perila na svetu. Pojavljajo se govorice, da se je 25-letna Dunnova skregala s svojimi delodajalci, zato so namesto nje izbrali štiri leta starejšo Lily Aldridge.

Nekaj je neizpodbitno: pritisk je vedno večji. Stroški revije znašajo vrtoglavih devet milijonov evrov. Organizatorji pričakujejo, da si bo revijo samo v ZDA prek malih zaslonov ogledalo okoli 9,3 milijona gledalcev.

In ta pritisk vedno bolj čutijo tudi manekenke, katerih seznam so razkrili pred tremi dnevi. Med njimi so se letos znašle veteranke Adriana Lima, Alessandra Ambrosio, Behati Prinsloo, Candice Swanepoel in Lily Aldridge. Nove moči bodo prestavljale Elsa Hosk, Jac Jagaciak, Jasmine Tookes, Kate Grigorieva, Lais Ribeiro, Martha Hunt, Romee Strijd, Sara Sampaio, Stella Maxwell, Taylor Hill, Rachel Hilbert, Barbara Fialho, Bridget Malcolm, Cindy Bruna, Constance Jablonski, Daniela Braga, Devon Windsor, Gigi Hadid, Gracie Carvalho, Izabel Goulart, Jacquelyn Jablonski, Joan Smalls, Josephine Skriver, Kendall Jenner, Leila Nda, Leomie Anderson, Lily Donaldson, Magdalena Frackowiak, Maria Borges, Maud Welzen, Megan Puleri, Ming Xi, Pauline Hoarau, Sanne Vloet, Shanina Shaik, Sui He, Valery Kaufman, Vita Sidorkina in Yumi Lambert.

Lima je recimo po nosečnosti leta 2012 priznala, da je šla pred revijo na devetdnevno dieto, kjer je pila le tekočino. Pila je proteinske napitke in vodo. 12 ur pred revijo pa je tudi omejila vnos pijače: "Že s tem izgubiš tri kilograme," je trdila Lima takrat. V naprotju z njo gre brazilska lepotica Ambrosijeva vsako leto čez strog režim vadbe. "Treniram kot športnica. Vse moči in misli gredo v to," je dejala.

Stroge zahteve za manekenke
"Angelčki" namreč ne smejo imeti več kot 18 odstotkov telesne maščobe, zato morajo čez strog režim vadbe in diete. Toda njihovi napori ne bodo letos tako nagrajeni kot v preteklosti. Vedno glasnejše so govorice, da bodo manekenke letos zaslužile manj. Spletna stran Page Six se je tako razpisala, da najbolj izpostavljeni "angelčki" preteklih let zapuščajo podjetje.

Tako letos ne bo Karlie Kloss niti Doutzen Kroes. Tako naj bi angelska dekleta danes služila veliko manj, kot so pred njimi Gisele Bündchen, Heidi Klum in Tyra Banks. "Stare pogodbe, kot jo je imela Alessandra Ambrosio, so bile v milijonih, zdaj znašajo okoli 90 tisoč evrov," je dejal vir za Page Six.

Iz podjetja Victoria's Secret so sicer potrdili pred dnevi, da so prekinili pogodbo s Klossovo, ker se naj naj ne bi posvečala dovolj časa znamki. Vreča denarja se je namreč zmanjšala na račun števila "angelskih obrazov". Nekoč so hišo predstavljale štiri manekenke, danes jo osem. Dame se zavežejo, da 50 dni v letu predstavljajo Victorias's Secret, kar jim onemogoča, da se zavežejo drugim projektom.