Manekenki z avstrijskega tedna mode septembra leta 2010. Foto: EPA
Manekenki z avstrijskega tedna mode septembra leta 2010. Foto: EPA

Ukrep je v četrtek napovedala tamkajšnja ministrica za ženske Gabriele Heinisch-Hosek. Gre za ukrep ob naraščajočih motnjah hranjenja med mladimi ženskami, na kar po mnenju ministrice vplivajo mediji in oglasi.

Ministrica se namerava pri pripravi zakona zgledovati po Izraelu, ki že ima t. i. "zakon photoshop", imenovan po programski opremi, s katero uredniki modnih revij ali oglaševalci izboljšujejo videz modelov.

Cilj Heinisch-Hosekove je z novim zakonom spremenjene fotografije v medijih oz. oglasih glede na stopnjo retuširanja označiti z zeleno, rumeno oz. rdečo piko.

Zelena bi pri tem pomenila manjši poseg, kot je glajenje kože, rdeča pa na drugi strani obsežne spremembe, kot je zamenjava delov teles z drugih fotografij. "To bi bil način, kako ustaviti norost spreminjanja," je dejala ministrica.

Prav tako želi ministrica prepovedati modele, kateri indeks telesne teže bi bil nižji od 18,5, pri čemer ji je za zgled prav tako Izrael. To pomeni, da bi morala manekenka, visoka 1,70 metra, tehtati najmanj 53 kilogramov.