Sedmo različico projekta shirting... bodo odprli nocoj ob 20. uri v kreativnem procesu Poligon. Srajce slovenskih oblikovalcev, ki so šli s trebuhom za kruhom v tujino, si boste lahko v odprtem ateljeju ogledali prihodnje tri tedne. Foto: Shirting
Sedmo različico projekta shirting... bodo odprli nocoj ob 20. uri v kreativnem procesu Poligon. Srajce slovenskih oblikovalcev, ki so šli s trebuhom za kruhom v tujino, si boste lahko v odprtem ateljeju ogledali prihodnje tri tedne. Foto: Shirting

Sedmo izvedbo projekta shirting si lahko ogledate med 15. septembrom in 7. oktobrom v Poligonu kreativnem centru v ljubljanski Tobačni.

Razstava shirting 07 predstavlja osebne zgodbe sedmih mladih modnih oblikovalcev, ki so se odločili, da možnosti kreativnega izražanja in preživetja poiščejo v tujini: Maja Mehle, Mateja Krofl, Anja Dragan, Iztok Hrga, Erna Ostanek, Urška Hvalica in Aleksandra Rakić. Vsak izmed njih je oblikoval in izdelal unikatno srajco, z njo tri tedne shirtal (nosil srajco) ter jo poslal v Slovenijo, kjer bo na otvoritvenem dogodku na voljo novim uporabnikom. Foto: Shirting

V tokratni izvedbi shirting… obravnava problematiko ekonomskih migracij nadarjenih Slovencev v tujino.

V dosedanjih izvedbah se je shirting... dotaknil različnih tem in odprl diskurz o različnih težavah, s katerimi se spopada današnja družba, prežeta s konzumerizmom in apatijo. Že sam projekt je zasnovan kot kritični razmislek o težavah svetovne modne industrije in nanje odgovarja z alternativnim modelom oblačenja in uporabe/produkcije oblačil. V tem kontekstu odpira prostor aktivne soudeležbe občinstva, ki mu je v običajni potrošniški praksi odmerjena le vloga nemega opazovalca in konzumerja. Foto: Shirting
Razstava, ki so jo idejno zasnovali Elena Fajt, Lucija Jankovec, Dejan Krajnik in Neja Kaligaro, tako ne pripoveduje zgodb o odhodu in razlogih zanj, temveč o ritmu vsakdanjika vsakega izmed oblikovalcev v novem okolju, ki mu zdaj pravijo dom. Foto: Shirting

S podporo Mestne občine Ljubljana je nastal tematsko obarvan projekt, ki ne le lansira nove unikatno oblikovane srajce v slovenski prostor, temveč odpira dialog, ki presega meje modnega in osvetljuje težave, s katerimi se spopadamo že nekaj časa - begom kreativnosti.

Shirting 07 je zasnovan kot interdisciplinarni kreativni projekt. Skozi kritično perspektivo raziskuje in razkriva protislovna družbena razmerja, ki se kažejo tudi v odhajanju mladih v tujino ter izpostavlja pomen ohranjanja vezi s slovenskimi oblikovalci, ki delujejo v tujih prostorih. Z vnosom rezultatov njihovega dela v slovenski prostor pa "vrača" kakovostno slovensko modno oblikovanje v domače okolje neposredno med posamezne uporabnike.

Sedem oblikovalcev, sedem zgodb
Razstava shirting 07, ki si jo boste prihodnje tri tedne ogledali v ustvarjalnem procesu Poligon, predstavlja osebne zgodbe sedmih mladih modnih oblikovalcev, ki so se odločili, da možnosti kreativnega izražanja in preživetja poiščejo v tujini: Maja Mehle, Mateja Krofl, Anja Dragan, Iztok Hrga, Erna Ostanek, Urška Hvalica in Aleksandra Rakić. Vsak izmed njih je oblikoval in izdelal unikatno srajco, z njo tri tedne shirtal (nosil srajco) ter jo poslal v Slovenijo, kjer bo na otvoritvenem dogodku na voljo novim uporabnikom.

Razstava, ki so jo idejno zasnovali Elena Fajt, Lucija Jankovec, Dejan Krajnik in Neja Kaligaro, tako ne pripoveduje zgodb o odhodu in razlogih zanj, temveč o ritmu vsakdanjika vsakega izmed oblikovalcev v novem okolju, ki mu zdaj pravijo dom. Zasnovana je kot odprti studio, v katerem se je navidezno pravkar končal proces oblikovanja srajc. Na ta način bodo obiskovalci imeli priložnost, da pobliže in podrobneje spoznajo oblikovalski proces, samo delo oblikovalcev in težave, s katerimi se ti srečujejo. Nehote (ali hote) pa shirting 07 prav s tem, da za domače oblikovalce delujoče v tujini ustvari začasni pop up studio, opozarja na čedalje bolj problematično stanje na področju oblikovanja pri nas in izpostavlja težek položaj modnega oblikovalca.

Zgodbe oblikovalcev sedme izvedbe so različne in vendarle so si podobne. Vsi so pridobili ustrezno izobrazbo, znanje in prve izkušnje doma. Vsi so uspešno končali šolanje na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani. Nekateri izmed njih so bili že v času študija na Erasmusovih izmenjavah v tujini, večina jih je tam tudi opravljala prakso. Nekateri so po uspešno opravljeni diplomi odšli na podiplomsko izobraževanje v tujino in pozneje prav tam začeli svojo karierno pot. Takih in podobnih zgodb bi našli še pri številnih drugih, ki so poiskali srečo zunaj. Predvsem sta aktualna London in Berlin, kamor v zadnjih letih ”pobegne” vse več ambicioznih mladih kreativcev. Kaj to dolgoročno pomeni za domače kulturno okolje in stroko, bo pokazal čas.

Shirting… v svojem delovanju tako presega meje oblikovanja in posega po vsebinah, ki se jih to področje dotika v najširšem smislu, od produkcije, distribucije, uporabe do navsezadnje odrabe oblačil. Projekt shirting… predstavlja sintezo oblikovanja, umetnosti in družbe skozi kritično refleksijo trenutnih relacij. Oblačilo uporablja kot medij za izobraževanje, preizpraševanje in soočenje s sistemi produkcije in uporabe vsakdanjih predmetov. Uporabnika srajc sooči z njimi in pod vprašaj postavi obče sprejete prakse, ob tem pa gradi svetovno skupnost in širi idejo o nemodnosti, okoljski odgovornosti in osvetljuje aktualne družbene izzive.

Nagrade za projekt
V tem poslanstvu projekt shirting… uspešno deluje že dve leti. Odkar se je domači javnosti in slovenski oblikovalski stroki predstavil januarja 2014 z lansiranjem prve izvedbe shirting 01, je prejel nagrado za najboljši projekt spremljevalnega programa BIO 50: ZDAJ in priznanje Društva oblikovalcev Slovenije (DOS) za oblikovalski presežek za leto 2015. Ker pa projekt živi ravno z aktivnim participiranjem uporabnikov srajc – shirterjev, v korist njegovi uspešnosti govori hitro rastoča skupnost, ki se manifestira v živo na spletu in ki - medtem ko se širi čez meje lokalnega - postaja vse bolj raznovrstna.

Sedmo izvedbo projekta shirting si lahko ogledate med 15. septembrom in 7. oktobrom v Poligonu kreativnem centru v ljubljanski Tobačni.

V tokratni izvedbi shirting… obravnava problematiko ekonomskih migracij nadarjenih Slovencev v tujino.