Jillian Mercado v Beyoncejinih oblačilih. Foto: Instagram Jillian Mercado
Jillian Mercado v Beyoncejinih oblačilih. Foto: Instagram Jillian Mercado
false
Jillian je v modo zaljubljena od malih nog, obiskovala je tudi newyorški kolidž za modo. Foto: AP

Pevka je za najnovejšo kolekcijo oblačil s svojim podpisom najela Jillian Mercado, manekenko modne agencije IMG Models, ki trpi za mišično distrofijo.

28-letna Američanka, ki je v invalidskem vozičku že od svojega tretjega leta, je ena izmed manekenk, ki nosijo majice, ki jih krasijo Beyoncejine podobe kot tudi verzi iz pevkinih skladb. Jillian je na svojem Instagramu delila veselje ob sklenjenem novem poslu.

Jillian se z manekenstvom ukvarja dve leti, pojavila se je v tako modnih kampanjah znamke Diesel kot ameriškega trgovskega velikana Nordstom, lani pa jo je pod okrilje vzela svetovno znana agencija IMG Models, katere zaščitni obrazi so slavne manekenke Gigi Hadid, Miranda Kerr in Kate Moss.

Jillian je lani v intervjuju za Dazed Digital povedala, da je njen izziv doseči to, da se ne preneha govoriti o potrebi dobrega oblikovanja za določene ciljne skupine, tudi za gibalno ovirane. "Številni so govorili o gibalno oviranih in modi, a so po določenem času s tem prenehali. A mi tega ne bomo dovolili." Za to je hvaležna tudi Beyonce, ki ji je ponudila možnost, da svet opozori na invalidne osebe. "Pomislim nase, če bi nekega dne želela obiskati podelitev nagrad Met - kako bi lahko sploh vstopila na prizorišče, če do tja vodi neskončno stopnišče." Dodala je, da se bo nekega dne udeležila omenjenega dogodka in podobnih in upa, da bo tam poskrbljeno tudi za dostopnost gibalno oviranim osebam.

Pozvala je tudi oblikovalce, naj pomislijo na različne ciljne skupine pri oblikovanju: "Obstajajo linije oblačil, ki bi jih zaradi svoje invalidnosti težko oblekla ... Kaj pa, če bi se oblikovalci pri delu zamislili, če bo kdo izmed invalidnih oseb želel nositi njihove izdelke: bi jih sploh lahko?"

Moda je njeno življenje, in kot pravi sama, ne misli zapustiti modnega sveta: "Nekateri še vedno dajejo sodbe in me zabodeno pogledajo, ampak če nastopiš odločno, bodo videli, kako si predan, in te bodo sprejeli takšnega, kot si. Če ne, pa naj zaprejo oči, saj ne grem nikamor."