Moda
(9)
Oblikovalec je salonarjem rdeč podplat dodal leta 1993. Foto: Wikipedia
Najcenejši par slovitih čevljev stane 400 evrov. Foto: Reuters

Dodaj v

Christian Louboutin uspešno zaščitil slovite čevlje z rdečim podplatom

Modna hiša se po dolgoletnem boju veseli zmage
12. junij 2018 ob 16:30
Paris - MMC RTV SLO, STA

Christian Louboutin, francoski oblikovalec pregrešno dragih čevljev z rdečim podplatom, je zmagal v dolgoletni sodni bitki za zaščito prepoznavnih čevljev, ki jih nosijo (ali pa samo občudujejo) modni navdušenci po vsem svetu.

Louboutin je leta 2012 na Nizozemskem vložil tožbo proti nizozemski trgovski verigi Van Haren, saj je ta v svojih poslovalnicah po ugodnih cenah prodajala čevlje, ki so bili zelo podobni ikoničnemu modnemu dognanju Christiana Louboutina.

Louboutin je ob začetku sodnega procesa trdil, da je omenjeni slog čevljev v Evropi zaščitil. Van Haren je ob tem zatrjeval, da je omenjena zaščitena znamka neveljavna, saj podjetje v skladu z evropsko zakonodajo ne more zaščititi oblike, ki daje blagu bistveno vrednost.

Pojavilo se je torej vprašanje, ali gre pri izrazu "oblika" zgolj za tridimenzionalno lastnost proizvoda ali pa ta določba obsega tudi druge lastnosti blaga, kot je na primer barva. Nizozemsko sodišče se je po nasvet obrnilo na sodišče EU-ja, ki je razsodilo v dobro Christiana Louboutina. Sporočili so, da se zaščita ne nanaša na posebno obliko podplata čevljev z visoko peto, temveč je namen zaščite linije izpostaviti umestitev rdeče barve na podplat čevlja.

Prepoznavni znak tako tudi uradno ni sestavljen izključno iz oblike, ampak je glavni predmet tega znaka barva, ki je tudi določena z mednarodno priznano identifikacijsko kodo.

Prelomno leto 1993 ...
Francoski oblikovalec je legendarni rdeči podplat čevljem dodal leta 1993, po tem, ko je navadne črne salonarje želel še dodatno obogatiti. Navdihnil ga je krvavo rdeč lak na nohtih njegove asistentke. Cena enega para louboutink se danes začne pri 400 evrih, cena para, narejenega po meri, pa pri štiri tisoč evrih.

K. Ši.
Prijavi napako
Komentarji
aka29
# 12.06.2018 ob 17:16
Se ta odtenek rdeče še lahko uporablja na drugih artiklih ali ne?
Reptilij
# 12.06.2018 ob 20:16
Pogrešam maloprodajno ceno za čevlje na sliki pri članku, če bi si jih hotel omisliti.
"Pregrešno drago" je dokaj nepopolna informacija.
gozdar1
# 13.06.2018 ob 06:59
Če je verjet internetu tam od 500-1000 evrov, bo pa kakšna pripadnica nežnejšega spola verjetno vedela več. Torej ni ravno poceni ni pa spet atronomsko veliko, je pa dejstvo, da preplačaš znamko.
Skippy
# 13.06.2018 ob 07:16
Pravilno, da so zaščitili. Luksuzna modna industrija je eden izmed temeljev evropskega gospodarstva, z eno najvišjih dodanih vrednosti.
spela55
# 12.06.2018 ob 22:16
Pogrešam maloprodajno ceno za čevlje na sliki pri članku, če bi si jih hotel omisliti.
"Pregrešno drago" je dokaj nepopolna informacija.


Poskusimo takole: če bi imel toliko denarja, da bi si jih lahko privoščil, ne bi spraševal, ker bi ti bilo za ceno vseeno ;)
kingeston
# 13.06.2018 ob 15:13
Pogrešam maloprodajno ceno za čevlje na sliki pri članku, če bi si jih hotel omisliti.
"Pregrešno drago" je dokaj nepopolna informacija.

Poskusimo takole: če bi imel toliko denarja, da bi si jih lahko privoščil, ne bi spraševal, ker bi ti bilo za ceno vseeno ;)


mislim da ne.
pregrešno drage lahko napišejo samo ljubitelji socializma in parol vsi enaki vsi revni.
če si bogat še ni nujno da ti je vseeno za ceno; bogataši tudi neradi preplačujejo za stvari ker se s tem drugi delajo norca iz njih, ter če bi vse tako preplačevali ne bi bili več bogati...
d(-_-)b
# 12.06.2018 ob 20:10
Pa druge barve? Vsaka ima svoj faktor pa to? :)
a-rod
# 12.06.2018 ob 18:23
smo ratal že k gringosi s temi nebulozami...
Roko_europe
# 13.06.2018 ob 00:29
Za Rusinje so "Labutenke" že več kot 20 let zavidanja vreden prestiž in tista, ki si jih privošči (takih sicer ni malo), ji v ženski družbi rating zelo zraste. Kdo bi razumel, saj zame pa so le običajni ženski čevlji z rdečim podplatom...
Kazalo