Otroci opravljajo različna dela; tokrat so želeli opozoriti na problem tekstilne industrije. Foto: EPA
Otroci opravljajo različna dela; tokrat so želeli opozoriti na problem tekstilne industrije. Foto: EPA

V sklopu pravične trgovine, ki poskuša zagotavljati pravice marginaliziranih proizvajalcev in delavcev, predvsem iz gospodarsko manj razvitih držav, so Kanadčani ustvarili serijo fotografij, na katerih so prikazana različna oblačila. Bistvo fotografij pa ni v oblačilih, ampak v etiketah na njih.

Etikete običajno vsebujejo informacije o sestavi blaga, proizvajalcu, velikosti in načinu vzdrževanja, tokrat pa so dodali še nekaj dodatnih informacij. "Naredil 9-letni Behnly v Kambodži. Vsako jutro se zbudi ob 5. uri in se odpravi v tovarno oblačil, kjer dela. Ko se odpravi na delo, je še tema, ko se vrača domov, je že tema. Prah v sobi ga duši. V enem dnevu bo zaslužil manj kot dolar, medtem ko se počasi duši. Maska bi podjetje stala deset centov. Etiketa ne pove vsega," se glasi eden izmed napisov na etiketi.

Fotografi kanadske organizacije za pravično trgovino so s tem želeli svetu razkriti tragične zgodbe otrok iz Bangladeša, Kambodže in Sierre Leone in kupce spodbuditi k razmišljanju o tem, kdo ustvarja izdelke, ki jih kupujejo, in od kod ti izdelki prihajajo. "Čas je za spremembo," so zapisali.

Mednarodna organizacija dela ocenjuje, da je v svetu 20,9 milijonov žrtev prisilnega dela, od tega 5,5 milijona otrok, ki so oropani normalnega razvoja in oskrbe ter podvrženi nasilju. Večina jih mora delati zaradi lastnega preživetja in preživetja svoje družine, prisilno delo pa je velikokrat skrito pred očmi javnosti.