Audrey Hepburn, brezčasna modna ikona, je v vlogi Holly Golightly v Zajtrku pri Tiffanyju (1961) utelesila Chanelov ideal male črne oblekice v kombinaciji z biseri. Sledile so ji mnoge ženske po vsem svetu. Foto:
Audrey Hepburn, brezčasna modna ikona, je v vlogi Holly Golightly v Zajtrku pri Tiffanyju (1961) utelesila Chanelov ideal male črne oblekice v kombinaciji z biseri. Sledile so ji mnoge ženske po vsem svetu. Foto:

Modni strokovnjaki in modno ozaveščene ženske po vsem svetu se strinjajo, da bi morala imeti vsaka ženska v omari vsaj eno preprosto elegantno črno obleko, ki jo lahko s pomočjo modnih dodatkov preobrazi iz resnejše dnevne oprave v glamurozno večerno toaleto. Ker naj bi bila takšna obleka brezčasna, mora biti ukrojena preprosto, idealno naj se konča malce nad koleni.

Na kratko kar LBD
Nekako tako si jo je v 20. letih zamislila modna oblikovalka Coco Chanel, ki si je želela ustvariti kos oblačila z dolgim rokom trajanja, ki bi bil raznolik in cenovno dostopen najširši skupini žensk. V dolgih desetletjih obstoja je ta modni temelj postal prepoznaven tudi pod kratico LBD (izhaja iz angleškega izraza "little black dress").

"Chanelov ford"
Zgodovinski trenutek se je zgodil leta 1926, ko je Coco Chanel v reviji Vogue objavila fotografijo kratke črne obleke preprostega kroja, ki jo je krasilo le nekaj diagonalnih linij. Pri Vogueu so obleko označili za "Chanelov ford", saj je bila obleka, kot Fordov avtomobilski model T, preprosta in dostopna ženskam iz vseh družbenih razredov. Napovedali so tudi, da bo LBD postala "nekakšna uniforma za vse ženske z okusom". In niso se zmotili.

Coco - utelešenje sodobne ženske
V kinematografe ravno te dni prihaja težko pričakovani film Coco Avant Chanel (v slovenščini je naslovljen Coco Chanel in bo na ogled od konca avgusta), v katerem slovito modno oblikovalko upodablja priljubljena francoska igralka Audrey Tautou. Film pripoveduje zgodbo o odločni siroti Gabrielle - Coco - in njenem izjemnem vzponu do legendarne modne oblikovalke, ki je postala utelešenje sodobne ženske in brezčasen simbol uspeha, svobode in sloga.

Kultno malo črno oblekico, ki jo je leta 1961 v filmu Zajtrk pri Tiffanyju nosila Audrey Hepburn, so v londonski dražbeni hiši Christie's leta 2006 prodali za vrtoglavih 811.390 dolarjev. Denar je šel v dobrodelne namene. Foto: EPA
Risani lik seksi starlete Betty Boop, ki naj bi nastal po podobi zvezdnice nemega filma in sekssimbola iz 20. let Clare Bow, so v prvih animiranih filmih risali v mali črni oblekici, ki pa je s prihodom barvne tehnike postala rdeča.
Razvpita windorska vojvodinja Wallis Warfield Simpson, dvakrat ločena Američanka, zaradi poroke, s katero je valižanski princ Edvard ostal brez kraljevskega naziva in so jo pozneje obtoževali simpatiziranja, je bila tudi modna ikona. V svoji razkošni garderobi je imela več malih črnih oblekic in je zelo cenila te kose oblačil. Kot je nekoč povedala: 'Ko imaš pravo malo črno oblekico, je ne more nič nadomestiti.'
Slavna francoska šansonjerka Edith Piaf je vso svojo kariero nastopala v cevasti črni obleki, zaradi katere je dobila tudi vzdevek 'črni vrabček'. Za takšno opravo naj bi se odločila, ker ni odvračala pozornosti občinstva od njenega petja. Na fotografiji je Marion Cotillard v biografskem filmu o Piafovi Življenje v rožnatem. Za mojstrsko upodobitev Edith Piaf je dobila oskarja. Foto: EPA
Nekdanja ameriška prva dama Jacqueline Kennedy je med predsedovanjem soproga Johna F. Kennedyja, ki je umrl pod streli atentatorja, postala večna modna ikona. Čeprav je bil njen 'osebni' modi oblikovalec Oleg Cassini, je nosila tudi kreacije evropskih modnih hiš, kot so Chanel, Givenchy in Dior. V letih po bivanju v Beli hiši je radikalno spremenila slog in začela se je oblačiti bolj sproščeno. Jackie je poleg Chanelovih kostimov med modne klasike ponesla tudi velika okrogla sončna očala.
Najbolj občudovani prvi dami na svetu ta hip, ki slovita tudi kot modni ikoni: Michelle Obama in Carla Bruni v elegantni črnini. Foto: EPA
Tudi britanska modna ikona Victoria Beckham prisega na male črne oblekice v več različicah. Foto: EPA
Audrey Tautou, priljubljena francoska igralka, ki na velikem platnu upodablja Coco Chanel, v 'mali črni'. Foto: EPA
Coco Chanel: legenda, simbol uspešne ženske in pojem večne elegance, ki je za vedno zaznamovala (modni) svet.