Nekateri kitajski navdušenci nad Versacejem so si najeli nakupovalce, ki so namesto njih čakali v dolgih vrstah pred H & M-ovimi trgovinami. Foto: EPA
Nekateri kitajski navdušenci nad Versacejem so si najeli nakupovalce, ki so namesto njih čakali v dolgih vrstah pred H & M-ovimi trgovinami. Foto: EPA

Težko pričakovani kosi iz naveze prestižne modne hiše in velikana ulične mode so v četrtek prispeli v trgovine v Evropi in Aziji (v ZDA bo Versacejeva kolekcija za H & M na voljo 19. novembra), po poročanju WWD-ja so se nekateri nakupovalci na šanghajski nakupovalni ulici Huai Hai Lu celo zravsali, da bi si zagotovili tako zaželene kose.

Nekateri so najeli poklicne nakupovalce
Po pisanju WWD-ja se je tik pred odprtjem trgovine med skupino moških, najetih, da so čakali v vrsti v imenu tistih, ki jim je drenjanje pod častjo (ali si pač lahko privoščijo najeti pomočnike za nakupovanje), izbruhnil pretep, nekateri med udeleženci ravsa so povedali, da nameravajo kupiti kar največ kosov iz kolekcije, da bi jih nato lahko prodali na spletu. (Kitajska spletna trgovina Germany Street je sicer že pred dnevi ponujala ponaredke kosov iz kolekcije Versace za H & M.) V Pekingu je bilo v nasprotju s Šanghajem bolj umirjeno, so se pa nekateri navdušenci začeli zbirati pred trgovino že na predvečer začetka prodaje.

V Londonu je bilo bolj "po britansko" disciplinirano, nakupovalci so se vzorno držali pravil in med kosi po skupinah brskali le po deset minut. Tudi v Milanu in Berlinu je šlo gladko, iz Ljubljane, kjer so med nakupovalci opazili tudi igralko Ivo Krajnc, prav tako niso poročali o kakem pretiranem komolčenju. Na spletu pa je bilo nekaj težav, saj se je zjutraj zaradi velikega obiska "sesula" H & M-ova spletna stran. Iz vodstva podjetja na Švedskem so se strankam za nevšečnosti nato opravičili na Twitterju.

Na dražbeni spletni strani eBay se je znašla že zavidljiva zbirka kosov iz kolekcije, in to kljub trudu, da se to ne bi dogajalo, saj vsak izmed nakupovalcev določen kos lahko kupi v največ dveh "izvodih".

Nekaj utrinkov iz različnih koncev sveta, kjer je zavladala "versacemanija", si oglejte v fotogaleriji.