Odpadni tekstil in embalaža sta zelo pogosta odpadka, ki ju lahko vedno znova uporabimo - tudi za izdelovanje oblačil. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Odpadni tekstil in embalaža sta zelo pogosta odpadka, ki ju lahko vedno znova uporabimo - tudi za izdelovanje oblačil. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Do okolja prijazni dogodek je povezovala Mojca Mavec. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Pobudniki projekta Očistimo Slovenijo 2012 Ekologi brez meja so pripravili modno revijo 3Re 2012 (Reduce/Reuse/Recycle), ki je v sredo popoldne potekala na Čopovi ulici v Ljubljani.

Dogodek je povezovala Mojca Mavec, za glasbeno popestritev pa so poskrbeli Rok Trkaj, Janez Dovč in Boštjan Gombač. Na modni reviji so bili na ogled kreacije in modni dodatki, izdelani iz rabljenih oblačil ter iz embalažne plastike Ljubljanskih mlekarn.

Na modni reviji 3Re 2012 so manekenke agencije Vulcano Models predstavile kreacije mladih modnih oblikovalcev, študentov ljubljanske Visoke šole za dizajn, Srednje šole za oblikovanje Maribor ter študentk Fakultete za strojništvo, Oddelek za tekstilne materiale in oblikovanje UM.

Za modni studio in modno fotografijo so v pritličju Mestnega gledališča ljubljanskega poskrbeli študentje VSŠ ŠC Sežana in vodja fotografov pri projektu Očistimo Slovenijo 2012 Tanja Ristič. Za pričeske je skrbel Mitja Styling.

Še bo priložnosti za ogled kreacij
Kreacije bodo na ogled v pritličju Name in Maximarketa do konca marca, nato bodo predstavljene na skupni razstavi v Kavarni Mestnega muzeja. Slovenski etnografski muzej bo 18. maja gostil kreacije, nastale v sklopu modne revije 3Re 2012, modna revija pa bo ponovitvi doživela 31. marca v mariborskem Europarku ter 5. septembra spet v Ljubljani.

V okviru projekta Očistimo Slovenijo 2012, ki se bo 24. marca sklenil z vseslovensko prostovoljsko čistilno akcijo, potekajo številne dejavnosti, ki spodbujajo javnost k preprečevanju nastajanja odpadkov in utrjujejo zavedanje, da je najboljši odpadek tisti, ki ne nastane. Če pa nastane, to ni smet, ampak dragocena surovina za nadaljnjo uporabo.