Vedno hvaljena Michelle Obama si je za tokratno opravo prislužila črno piko, medtem ko je bila Peng Lijuan precej bolj pohvaljena. Foto: Reuters
Vedno hvaljena Michelle Obama si je za tokratno opravo prislužila črno piko, medtem ko je bila Peng Lijuan precej bolj pohvaljena. Foto: Reuters
Ženski del družine Obame na obisku pri prvem paru Kitajske. Foto: Reuters

Razlog? Tako kot Obamova tudi kitajska prva dama, Peng Lijuan, velja za modno ikono, tako da modni navdušenci govorijo o obisku kot o "modni bitki velikank".

Kot poroča Huffington Post, je bila ključna beseda "Michelle" do petka opoldne že med desetimi najbolj iskanimi na najbolj priljubljenem kitajskem družbenem omrežju, Sina Weiboju - in večina razprav se je osredotočala na prvo srečanje Obamove in Peng Lijuan, priljubljene žene kitajskega predsednika Ši Džinpinga.

Ravno tako, kot je v ZDA veliko pozornosti (in hvale) pritegnil modni izbor Michelle Obama, na Kitajskem pravo norijo med ženskami povzročajo oprave Peng Lijuan. Kitajski mediji, spletni forumi in blogi so tako te dni polni fotografij obeh dam, s primerjavo njunih garderob - "plašč proti plašču", "bela bluza proti beli bluzi".

Enotedenski obisk Obamove na Kitajskem naj bi bil sicer izrecno nepolitični, prva dama ZDA bo v tem času obiskala Peking, Šjan in Čengdu, pri tem pa se bo osredotočila na izobraževanje in kulturne izmenjave med državama. Na poti jo spremljajo hčerki Sasha in Malia ter njena mama Marian Robinson. Gostiteljica Obamovih v Pekingu je Peng, ki bo kolegico popeljala po lokalnih osnovnih šolah.
Michelle Obama - vzor močnim ženskam
Peng Lijuan je takoj po moževem prihodu na predsedniški stolček osvojila srca Kitajk, vajenih prvih dam, ki so ostajale v nevidni senci možev. A Peng je skorajda večja zvezdnica od svojega moža, saj je v 80. letih zaslovela kot pevka domoljubnih pesmi v kitajski vojski.
Obamovo po drugi strani Kitajke cenijo zaradi njene samostojnosti in močne osebnosti, saj je na Kitajskem še vedno velik tabu biti neporočena ženska pri 30. letu, kar je pogost pojav pri tistih, ki postavljajo kariero visoko.

Prvi dan obiska sta prvi dami obiskali Prepovedano mesto in nekdanjo cesarsko palačo. Odzivi na Michellino opravo - črne hlače, bela bluza in črni brezrokavnik - so bili bolj medli, medtem ko je precej več hvale požela Peng z visokimi petami, modrim krilom in ujemajočim se suknjičem ter rdečimi dodatki.
"Naša dama Peng je prava modna gurujka," je zapisal eden izmed modno ozaveščenih uporabnikov Sina Weiboja. "Visoke pete za sprehod po Prepovedanem mestu? Vsa čast!"