V takih oblačilih bodo slovenski dobitniki medalj stopili na zmagovalni oder. Foto: Aleš Fevžer
V takih oblačilih bodo slovenski dobitniki medalj stopili na zmagovalni oder. Foto: Aleš Fevžer
Olimpijska kolekcija
Oblačila za prosti čas. Foto: Aleš Fevžer

OKS je ostal zvest istemu opremljevalcu, ki je najboljše slovenske športnike spremljal že na poletnih igrah v Londonu leta 2012. To je kitajsko modno podjetje Peak, olimpijsko kolekcijo pa je po njihovem izboru oblikoval arhitekt Sandi Murovec, ki je sicer bolj znan kot demonstrator smučanja.

Mladostno in energično
Pri kolekciji je očitno prepletanje slovenskih športnih barv – zelene, modre in bele, kot glavni grafični motiv pa se pojavlja simbol Triglava.

Pri oblikovanju je OKS sledil smernicam, da je kolekcija mladostna, energična in preprosta ter po drugi strani opazna. "Kot nadaljevanje kolekcije za olimpijske igre v Londonu leta 2012 so uporabljene sveže in živahne barve - zelena, modra in bela, dopolnjene z različnimi kombinacijami simbola Triglava. Velik poudarek smo, poleg dizajnu, dali tudi kakovostnim materialom in zagotavljanju udobnosti, kar bo pripomoglo k dobremu počutju članov olimpijske reprezentance Slovenije na olimpijskih igrah," so sporočili.

Končno poenotene barve?
Murovec pa je dodal, da se je kot pravilna izkazala odločitev, da se določi spekter slovenskih športnih barv. "Postavili smo novo barvno karto, ki naj bi v prihodnje predstavljala vizualno najmočnejši segment identifikacije slovenskega športa na reprezentančni ravni. Ta poteza se je izkazala kot zadetek v polno in v manj kot letu dni je praktično ves slovenski šport odet v te barve. Zato tudi pri olimpijski kolekciji Soči 2014 nadaljujemo v tej smeri, skušamo pa vnašati še nekatere nove grafične elemente. Med njimi nedvomno najbolj izstopa podoba Triglava. Kolekcijo sam težko ocenjujem, pravzaprav to niti ne bi bilo korektno, menim pa, da bodo naši športniki eni najbolj prepoznavnih in absolutno trendovski."

Dresa hokejske reprezentance in še nekaterih dresov niso predstavili, ker je to po besedah OKS-a "v domeni nacionalnih panožnih zvez", so pojasnili za MMC.

Več različic
Slovesna oblačila, ki jih bodo nosili člani olimpijske reprezentance Slovenije na odprtju in na sklepni slovesnosti ter na podelitvah kolajn, bodo tokrat športna. Predstavili so tudi zimski komplet, oblačila za prosti čas, športna oblačila ter olimpijske navijaške izdelke - kape, trakove, šale in rokavice, ki jih je že mogoče kupiti v nekaterih prodajalnah.

Oglejte si fotografije uradne olimpijske kolekcije Soči 2014, ki so nastale v Luki Koper.