Multimedijska modna instalacija Marka Mitanovskega. Foto: Iztok Kurnik
Multimedijska modna instalacija Marka Mitanovskega. Foto: Iztok Kurnik

Prestižni prvi teden mode po imenu Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana - prestolnica se je pridružila mednarodno priznani verigi tednov mode v Berlinu, Sydneyju, Carigradu in Miamiju - so uradno odprli v četrtek zvečer.

Najprej so predstavili razstavo oblikovalcev, ki se potegujejo za nagrado Mercedes-Benz Fashion Award. Zanjo se potegujejo: Aleksandra Brlan, Ana Jelinič, Janja Videc, Maja Leskovšek, Matic Veler, Nika Ravnik, Sanija Reja Aske, Sara Valenci in Timotej Bistan.

V ospredju otvoritvenega večera je bila multimedijska modna instalacija Marka Mitanovskega, beograjskega modnega oblikovalca, ki deluje v Londonu.

Obiskovalce so po skupinah vodili v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, kjer so si lahko ogledali modni performans oblikovalca, ki ga zaznamujejo teatralnost, natančna konstrukcija, skulpturalnost in precizna geometrija. Kot je bilo v instalaciji razbrati, oblikovalec išče navdih v naravi, ptičih, okostjih reptilov, zgodovinskih kostumih in arhitekturi. Pri kolekciji, ki jo je Mitanovski predstavil na Fahion Weeku, poimenovano Drugi obraz resničnosti, je začel eksperimentirati z lateksom.

Prva modna revija bo na ogled nocoj, ko se bo predstavila znamka JSP sestrskega dvojca Jelene in Svetlane Proković, drugi uveljavljeni modni oblikovalci pa se bodo predstavili v soboto.

Fotoutrinke iz Cankarjevega doma si lahko pogledate spodaj.