Joan z ameriško manekenko Karlie Kloss vodi tudi obujeno MTV-jevo oddajo House of Style. Foto: EPA
Joan z ameriško manekenko Karlie Kloss vodi tudi obujeno MTV-jevo oddajo House of Style. Foto: EPA
Joan Smalls
Zagotovo ste njen obraz že kje videli, le vedeli niste, da gre za Joan. Foto: EPA

Na vrh najuspešnejših, najbolj obleganih in najdražjih manekenk jo je uvrstila priznana spletna stran models.com. Smallsova je tako za seboj pustila številna bolj zveneča imena, ki so zadnja leta v vrhu manekenskega posla, kot so Karlie Kloss, Liu Ven, Daria Strokous, Cara Delevingne, Lara Stone, Candice Swanepoel in druge.

Joan se je po modnih brveh najuspešnejših modnih oblikovalcev na svetu začela sprehajati pred štirimi leti, od takrat pa so jo najela številna najslavnejša imena, od Stelle McCartney do hiše Versace. Pozirala je najuglednejšim fotografom, se pojavila na naslovnicah modnih revij in posnela cel kup oglasov. V nasprotju z, na primer, Delevingnejevo in Stonovo, ki sta pozornost zbudili z neobičajno lepoto, je Smallsova prepričala z dolgimi nogami, naravnim videzom, polnimi ustnicami in hitrimi menjavami videza, saj so njene preobrazbe na snemanjih zares korenite.

Estee Lauder, Victoria's Secret, H&M ...
Joan, ki je bila rojena v mestu Hatillo v Portoriku, se je v svet mode zapisala tudi po tem, da je leta 2011 postala prva Latinskoameričanka, ki jo je kozmetični velikan, hiša Estee Lauder, izbral za svoj obraz. Poleg tega je že nekaj časa del ekipe podjetja za spodnje perilo Victoria's Secret, videti pa jo je tudi v novi liniji New Icons švedske tekstilne verige H&M.

Čeprav je kar nekaj manekenk znanih po pestrem nočnem življenju, menjavanju partnerjev in posledično polnjenju rumenih stolpcev, pa o zasebnosti Joan molči in se raje drži v ozadju. V njenem življenjepisu ni mogoče najti nobenega rokerskega fanta, mamil, alkohola ali spolnega škandala, srečna je v zvezi z malo znanim nekdanjim manekenom Bernardom Smithom.

Vrata ji je odprl Givenchy
V svet mode se je podala, kot povsem odkrito pove, zaradi želje po finančni varnosti, s katero bi lahko pomagala tudi svoji družini. Pri 13 letih se je prvič preizkusila na lepotnih tekmovanjih, a brez uspeha. "Vedno so mi dejali, da sem previsoka, previtka in pretemna," se spominja manekenka, ki kljub temu ni obupala, ampak se je odločila, da bo svojo srečo preizkusila v New Yorku. Dobila je štipendijo, s katero je končala tudi študij psihologije, nato pa se začela sprehajati z avdicije na avdicijo. Preboj ji je uspel leta 2010, ko je na modni reviji Givenchyja dobila posebno mesto, od takrat pa ponudbe kar letijo.

Čeprav je že krasila naslovnice več področnih izdaj "modne biblije", revije Vogue, pa ji veliki met - ta, da bi jo urednica ameriškega Voguea Anna Wintour uvrstila na naslovnico -, še ni uspel. Njena velika želja ostaja tudi sodelovanje z modno hišo Burberry, ki jo trenutno predstavljajo Cara Delevingne, Edie Campbell in Romeo Beckham.

Ni pa pozabila niti na dobrodelno noto, saj sodeluje pri projektu Project Sunshine, ki otrokom in družinam z zdravstvenimi težavami zagotavlja brezplačne izobraževalne, rekreacijske in socialne programe. Mediji pa radi napišejo tudi, da je za prvo plačo očetu kupila nov avto, materi pa novo kuhinjo.

V svojem skromnem slogu Joan odgovarja tudi na vprašanje, kako se počuti prav na vrhu najuspešnejših modelov. Dejala je: "To je res čudovit občutek, sem neskončno počaščena. Gre za potrditev, da se je moje trdo delo izplačalo, da se je bilo vredno odpovedati vsem rojstnim dnevom, počitnicam in dnem brez družine."