Italijanska
Italijanska "ekorevija" na 6. Fashion Weeku. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Modna revija je pritegnila tudi znane obraze. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Šlo je za modno revijo kolekcij italijanskih blagovnih znamk iz mednarodne platforme C.L.A.S.S., izložbe mode, blaga in ekskluzivnih materialov, narejenih z uporabo pametnih in okolju prijaznih tehnologij. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
"Ekosurovine" nastajajo tudi v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

To so besede, s katerimi je Giusy Bettoni, direktorica podjetja C.L.A.S.S., odprla italijansko "ekorevijo" na Fashion Weeku.

Naslednja, ki je predstavila svoje podjetje, je bila Nathalie De Marco iz podjetja Aquafill, mednarodne mreže za predelavo odpadkov in zavrženih materialov, ki se spet uporabijo kot surovine v proizvodnem procesu in v nove namene - izdelujejo najlon 6.

Italijanka je razkrila, da projekt Econyl nastaja tudi v Ljubljani: "Investirali smo v Ljubljano, kjer izdelujejo 'ekonajlon', ki ga dobimo iz ribjih mrež, stenskih preprog, tkanin, ki temeljijo na najlonu ...," je razkrila Italijanka in dodala: "Fashion Week je velik posel, modna industrija je velika, šteje več kot 26 milijonov ljudi, ki delajo v tem poslu. Je posel, ki ima velik vpliv na trajnost, zato smo čutili potrebo, da zmanjšamo slab vpliv na okolje z recikliranjem starih kosov, iz katerih oblikovalec nato naredi krasne stvaritve, ki jih boste videli tudi danes."

Proizvodni proces, ki ga je uvedel Aquafil, omogoča skoraj neskončno recikliranje, zato je namen podjetja postopoma zmanjšati odvisnost od surovin fosilnega izvora za blaginjo našega planeta. Pri tem, kot rečeno, sodeluje tudi Ljubljana, kjer se izvaja projekt Econyl, ki skušajo z inovativnimi tehnologijami zadovoljiti stroge okoljske politike, potrošnikom pa želijo ponuditi trajnostne izdelke.

Po tiskovni konferenci je sledila revija, na kateri so kolekcije predstavile modne hiše Bioneuma, Goodsociety, Na2rale, Opificio V, Retro in Silenziostampa. To je bila modna revija kolekcij italijanskih blagovnih znamk iz mednarodne platforme C.L.A.S.S., izložbe mode, blaga in ekskluzivnih materialov, narejenih z uporabo pametnih in do okolja prijaznih tehnologij.

V spodnji fotogaleriji si lahko pogledate nekaj stvaritev z revije.