Alenka Globočnik nam je predstavila avantgardne kroje in oblike, oblačila poudarjajo subkulturni slog, ki ima svoja pravila in teži k provokaciji in kaosu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Alenka Globočnik nam je predstavila avantgardne kroje in oblike, oblačila poudarjajo subkulturni slog, ki ima svoja pravila in teži k provokaciji in kaosu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Oblikovalci so predstavili kolekcije za jesen/zimo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Petja Zorec je svojo kolekcijo pospremila z besedami: "Podoba, ki nas zaznamuje. Podoba, ki ji slepo verjamemo. Podoba, ki nas ovira. Podobe, vedno podobe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lorella Flego
FW je tudi tokrat pritegnil številne znane obraze. Na fotografiji Lorella Flego, ki je po koncu Tedna mode strnila vtise za MMC. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Vsaka država ima svojo identiteto, FW-ji so prilagojeni državi, naš je zelo poseben, zato, ker smo majhni, ampak mislim, da bi iz te majhnosti tu in tam lahko naredili prednost, ne pa vedno šibke točke. Mislim, da nam to še manjka - globalnosti, da malček pogledamo tudi čez mejo, in da imamo malo manj meja v sebi. To je mogoče stvar, ki jo še vedno pogrešam pri nas.

Lorella Flego o FW-jih
Šesti FW je gostil kopico domačih in tujih modnih oblikovalcev. V ponedeljek je najbolj šokirala srbska modna oblikovalka Ivana Pilja s svojo futuristično kolekcijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Kar se tiče samih kosov, je stvar okusa, ampak nekaj kosov je bilo izjemno zanimivih in dobrih."

Besede s katerimi je modna poznavalka Lorella Flego opisala zadnji večer 6. Fashion Weeka, na katerem so oblikovalci predstavili kolekcije za jesen/zimo 2014.

Simpatična Primorka je razkrila, da ji je žal, ker je bila udeležba oblikovalcev na tokratnem FW-ju slabša: "Mislim, da je to ta sindrom zime, kajti zimske kolekcije so nekoliko zahtevnejše - več je pletenin, več plaščev, več vrhnjih kosov, ki zahtevajo več blaga in zato je znesek, ki ga vložijo za kolekcije, večji. Upam, da bo v naslednji sezoni, ko bomo gledali revije za poletje 2015, drugače, da bo vse skupaj, kot je bilo včasih - več oblikovalcev in več lepe mode."

Oblikovalci na večerni reviji
Večer je odprla priznana oblikovalka Nataša Peršuh, ki je navdušila s svojo kolekcijo LETOUT, pri kateri gre za kombinacijo starih in novih kosov, za pretanjen izbor in nadgradnjo že poznanega. Oblikovalka sodobno modo enači z zgodbami, ki govorijo o vsebini, celoti, videzu, slogu in identiteti. Sodobna moda ne govori več o posameznih kosih, o posameznih oblikovalcih, niti ne o sezonah, ni več starega, novega, "in" ali "out, dodaja oblikovalka. Sodobna moda pripoveduje o sinergiji in dopolnjevanju, o novem načinu ustvarjalnosti in inovacije. O zasnovi in drznosti.

Oblikovalka Petja Zorec je v svoji kolekciji F(R)AME prav tako kombinirala: tekstilne tehnike in tehnološke novosti, moško linijo je popestrila še z avtorskimi pleteninami.

Akultura, znamka Alenke Globočnik, se jeseni in pozimi namerava vračati h koreninam, kar nazorno kaže tudi ime kolekcije Back to the roots, izhodišče katere je oblikovalka našla v ideji in estetiki panka. Predstavila je avantgardne kroje in oblike, oblačila poudarjajo subkulturni slog, ki ima svoja pravila in teži k provokaciji in kaosu.

Sofia Nogard, blagovna znamka, pod katero se skrivata Mija Curk in Boštjan Mljač je bila tokrat nekoliko bolj elegantna, a še vedno predstavlja nosljive kose. Navdih za kolekcijo Habitat sta črpala na Krasu, ki pri oblikovalcih vedno ustvari občutek miru in sreče.

Zadnja se je predstavila Tanja Zorn, ki se je v kolekciji Harmony osredotočila predvsem na detajle, na oblačila uniseks in na inovativnost v krojih. Oblikovalka se sprašuje, kje so pri oblačilih meje med moškim in ženskim? Ona navija za ženstvene ženske in možate moške, dodaja pa, da ji je všeč, ko oblačilo določa tisti, ki ga nosi ...

Lorella o favoritih na FW-ju
Voditeljica modne oddaje Bleščica je dejala, da je bila v sredo na reviji vsaka kolekcija po svoje zanimiva: "Sofia Nogard je imela nekaj zelo lepih kosov, všeč mi je bila kontinuiteta na reviji - bil je začetek, pa sredina in konec. Akultura je izvrstna na svojem področju, se pravi na področju usnja, všeč mi je bil tudi projekt Nataše Peršuh, ki je na novo interpretirala določene kose, zelo zanimiva kolekcija ..."

Prejšnja dva dneva so ji bila všeč Draž, Almira Sadar, Zoran Garevski in tudi Dajana Ljubičić, za katero Lorella pravi: "Mislim, da se pri njej pozna njegova šola, kosi so bili zelo zelo podobni njegovi modi, to ni mišljeno kot kritika, temveč kot kompliment." Lorelli je tako kot mnogim ostala v spominu tudi gostujoča oblikovalka iz Srbije Ivana Pilja: "Meni je bilo zanimivo in zabavno kot modni eksperiment, ampak glede na to, da vsi iščemo nosljive kose in stvari, ki so lepe za na ulico in v službo, je bilo zunaj konteksta, je pa zanimiva kot odločitev. Zelo podpiram tudi, da so tujci na tednu mode, to je zelo dobra stvar, da lahko povabimo koga iz tujine."

"Modno oko" ocenjuje
Petra Windschnurer, urednica mode in lepote pri reviji Elle, je po večerni modni reviji, največ pohval namenila fantastičnim študentom NTF-ja s Petrom Movrinom in Anđelo Lukanović na čelu (več o njihovih kolekcijah boste lahko izvedeli v naslednjih dneh), zvečer pa so jo najbolj navdušile: "Pričakovala sem nekaj drugega, ampak všeč mi je bil Natašin koncept, ki je bil super izpeljan, Akultura me je pozitivno presenetila, bila je zelo dodelana in sodobna. Pa tudi Sofia Nogard." Petra, ki ji je bil v ponedeljek zelo všeč Garevski, včeraj pa Draževi, je iskreno odgovorila tudi na vprašanje, katera kolekcija pa ji ni ravno blizu: "To je zgolj moj okus, ampak po navadi mi ni všeč estetika Urške Drofenik. Letos mi je bilo pri njeni kolekciji všeč to, da pri svojih korzetih prvič ni povsod uporabila prevezovanja, zadnja obleka je imela zadrgo, to se mi je zdel velik korak. Meni je v osnovi to moteče, ampak to je moj slog, moj okus."

Windschnurerjeva je za konec opravila nehvaležno nalogo, ocenila je slog obiskovalcev FW-ja: "Mislim, da nihče na FW ni prišel, ne da bi se pogledal v ogledalo in enostavno rekel: Zdaj pa grem na Fashion WeeK. Vsi, ki so tu, so si verjetno rekli: 'V tem pa dobro izgledam ... Zdaj, ali je to meni všeč ali pa nekomu drugemu, je zelo težko razpravljati, ampak recimo ... 20 odstotkov jih je super dobrih, 30 tako tako, 50 pa nič posebnega."

'Plusi' za Akulturo, Zornovo, Garevskega in Sofio Nogard
Vižazistki, učiteljici plesa ob drogu in poslovni ženski Tini Vrhovnik je bila večerna revija zelo všeč, vsak izmed oblikovalcev je po njenem dodal svojo noto, a je vseeno izpostavila eno ime: "Zagotovo mi je bila Tanja Zorn najboljša. Všeč so mi bile njene stvari, saj so zelo nosljive, super hlače je imela, se že vidim v njih."

Svoje vtise je po koncu revije delila tudi mlada pevka, manekenka in igralka Zala Đurić Ribič, ki se ji je na celem FW-ju, tako kot vedno, vtisnil v spomin Zoran Garevski. V sredo pa jo je navdušila: "... Sofia Nogard, všeč so mi bile jaknice, bilo je res vrhunsko. Drugače pa sem na reviji pogrešala barve."

Raper Boštjan Čukur alias 6pack Čukur je kot najboljšo izpostavil Akulturo, ki ga je spominjala na "pankcajte": "OK revija je bila, bilo je nekaj hudih kosov, muzika je bla dobra, pista je bila zelo zanimiva, ves čas se je nekaj dogajalo, ves čas si moral nekaj spremljati, koncept je bil fajn." Boštjanova žena Nika pa je dodala: "V bistvu je bilo kar nekaj kosov, ki bi jih imela. Vsak oblikovalec je imel vsaj en kos, ki bi ga želela v svoji omari imeti skoraj vsaka Slovenka. FW je 'kul', mislim, da se lahko kosamo z drugimi prestolnicami sveta."

Kolekcije za jesen/zimo modnih znamk LETOUT (6-29), Petja Zorec (30-45), Akultura (46-59), Sofia Nogard (60-84) in Tanja Zorn (85-105) si lahko pogledate v fotogaleriji.

Vsaka država ima svojo identiteto, FW-ji so prilagojeni državi, naš je zelo poseben, zato, ker smo majhni, ampak mislim, da bi iz te majhnosti tu in tam lahko naredili prednost, ne pa vedno šibke točke. Mislim, da nam to še manjka - globalnosti, da malček pogledamo tudi čez mejo, in da imamo malo manj meja v sebi. To je mogoče stvar, ki jo še vedno pogrešam pri nas.

Lorella Flego o FW-jih