Hollywoodska igralka Diane Kruger na sproščenem druženju z novinarji v čevljih z visoko peto. Foto: Reuters
Hollywoodska igralka Diane Kruger na sproščenem druženju z novinarji v čevljih z visoko peto. Foto: Reuters
Charlotte Casiraghi
V Cannesu je tudi Charlotte Casiraghi z monaškega dvora. Foto: Reuters

Do modnega spora naj bi prišlo na svetovni premieri filma Carol, v katerem nastopata hollywoodski igralki Cate Blanchett in Rooney Mara. Nekaj ženskam - nekatere med njimi so starejše in imajo zdravstvene težave - naj ne bi bil dovoljen sprehod po rdeči preprogi, ker niso nosile čevljev z visoko peto.

Screen Daily je zapisal, da so jim organizatorji festivala potrdili, da za vse ženske velja enako pravilo - na rdečo preprogo lahko stopijo le v čevljih z visoko peto. "Nekomu, ki ga poznam, so zavrnili vstop. Nosila je lepe čevlje, nič za na plažo, povedali so ji, naj zamenja čevlje in naj se vrne," je povedal neimenovani vir za Screen Daily.

Da je višina pete resnično težava, je povedal tudi priznani režiser Asif Kapadia, ki režira dokumentarec o pokojni pevki Amy Winehouse. Tvitnil je, da sta se z ženo znašla pred prepreko ob prihodu na festival, ker žena ni nosila čevljev z visoko peto. Po pregovarjanju so par le spustili na rdečo preprogo - v prepovedanih čevljih.

Direktor festivala je povedal, da so govorice neutemeljene, predstavnica festivala pa je za BBC zadevo pokomentirala z besedami: "Pravila se skozi leta niso spremenila - smoking za moške in večerna toaleta za ženske za galaprojekcije, nikjer pa nič ne piše posebej glede višine pete tako pri ženskah kot tudi moških."

Zadeva je sprožila precej polemik na družbenih omrežjih, na današnji tiskovni konferenci filma Sicario, v katerem nastopa hollywoodska igralka Emily Blunt, so jo vprašali glede zadeve čevlji z visoko peto. "Mislim, da bi vsi morali nositi čevlje brez pete," je povedala zvezdnica filma Hudičevka v Pradi (The Devil Wears Prada), ki pa se v Cannesu vseeno sprehaja v čevljih z visoko peto.

V mondeno obalno mesto v Franciji, kjer poteka 68. filmski festival, se v teh dneh zgrinja veliko igralk in igralcev kot tudi manekenk in drugih slavnih osebnosti. Nekateri med njimi pa se, roko na srce, bolj kot gledanja filmov veselijo sprehoda po rdeči preprogi, ki velja za eno najbolj "fotogeničnih" in fotografiranih na svetu. Pa seveda tudi udeležbe na raznoraznih zabav, ki popestrijo dogajanje v Cannesu.

Kaj vse so dame v Cannesu izbrale za na rdečo preprogo, si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.