Moda
Gigi Hadid
Manekenka Gigi Hadid je ena glavnih zvezd koledarja. Foto: Instagram/Pirelli

Dodaj v

Foto: Pirelli ni več, kar je bil - seksualnost zamenjale umetniške fotografije

Izdajo ga le v nekaj tisoč izvodih
6. december 2018 ob 08:36
New York - MMC RTV SLO

Pirellijev koledar je bil v preteklosti simbol seksualnosti in izzivalnosti, zdaj, v času gibanja #MeToo, pa so se fotografije v njem spremenile v umetniško delo, ki slavi ženskost.

Italijanski proizvajalec pnevmatik je predstavil svoj ikonični koledar za leto 2019, ki je tako zaželen tudi zato, ker ga natisnejo v le nekaj tisoč izvodih. Medtem ko so koledar za leto 2016 krasile močnejše ženske, za leto 2017 oskarjevke, lani pa je bila tema koledarja Alica v Čudežni deželi, so tokrat za rdečo nit izbrali "ženske, ki sanjarijo".

Fotografije je že aprila v New Yorku posnel škotski fotograf Albert Watson, govorijo pa zgodbo štirih filmskih likov. Vanje so se prelevile manekenka Gigi Hadid, balerina Misty Copeland, igralka Laetitia Casta in igralka in manekenka Julia Garner, ki se "spoprijemajo ali s trdim delom, da bi dosegle svoje cilje, ali s posledicami tega uspeha".

Na dogodku ob izidu koledarja v Milanu je kot glavni izvajalec nastopil slovenski vokalni orkester Perpetuum Jazzile. Prireditev, ki se je je udeležilo okoli 700 povabljenih, je povezovala z oskarjem nagrajena igralka Halle Berry, ki je na oder povabila tudi Perpetuum Jazzile. Skupina je v trajno last ter spomin na dogodek prejela tudi dva izvoda sicer močno omejene serije koledarja.


"Pirellijev koledar je bil na samem začetku namenjen avtomehanikom, da so si lahko med menjavanjem pnevmatik ogledovali razgaljene ženske. Zelo dolgo so se držali tega sloga, a ko so k sodelovanju povabili mene, se mi je zdelo narobe, da bi manekenke preprosto odpeljal na plažo in jim rekel, naj si slečejo majice. To se mi je zdelo v popolnem neskladju s smernicami gibanja #MeToo,"
je dejal Watson.

Rezervirano za največje zvezdnice
Misty Copeland in Calvin Royal III. se na koledarju pojavita kot plesalca in ljubimca, Copelandova pa se je prelevila tudi v vlogo plesalke v striptizklubu. Laetitia Casta igra slikarko, ki živi s svojim partnerjem – upodobil ga je plesalec Sergej Polunin, Julia Garner se je za Pirellijev koledar spremenila v fotografinjo, ki v botaničnem vrtu fotografira manekenko Astrid Eiko, Gigi Hadid pa upodablja uspešno žensko. Pridružil se ji je tesen prijatelj in znan modni oblikovalec Alexander Wang.

Pirelli je prvi koledar izdal daljnega leta 1964, od takrat pa se je v zgodovino mode zapisal po nekoliko drugačnih fotografijah znanih žensk. Med tistimi, ki so v preteklosti krasile strani Pirellijevega koledarja, tako najdemo Sienno Miller, Naomi Campbell, Gisele Bündchen, Kate Moss, Cindy Crawford, Lauren Bush, Laetitio Casta, Millo Jovovich, Doutzen Kroes, Heidi Klum, Sophio Loren, Penélope Cruz, Brittany Murphy, Amy Smart, Julio Stiles, Karolino Kurkovo, Adriano Lima, Alessandro Ambrosio, Bridget Moynahan, Shannyn Sossamon, Meno Suvari, Isabeli Fontano, Hilary Swank in Natasho Poly.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
rezonator
# 06.12.2018 ob 09:41
patetično - naredili so koledar za #metoo-jevke, ki so zgleda njihove glavne stranke in vulkanizerke.
Balada
# 06.12.2018 ob 09:30
Najbolj smešen pri tem je ta kvaziaktivistični ton, ki ga uporabljajo pri vsaki možni gluposti.
Glejte, mehaniki bojo kje drugje poiskali vir nagih babnic, če bojo to želeli, in pač ne bojo imeli tega vašega bebavega kvazielitističnega nebodigatreba koledarja. Pol boste pa spet jokali o "populizmu" in kako so si "deplorables" poiskali alternativno pot tako kot pri politiki, kulturi, medijih, itd.. itd.
nuLanuLa
# 06.12.2018 ob 12:18
Kaj se lahko zgodi s civilizacijo, ki ne časti več sxualnosti in plodnosti? Postali bomo androgeni, aseksualni in kastrirani - fizično, psihično, družbeno in metaforično.
Balada
# 06.12.2018 ob 11:21
Vedno me je zanimalo v čem je fora, da morajo imeti mehaniki dnevno na vpogled slike golih žensk. Je sposobnost šraufanja avtov povezana z občasno erekcijo na delovnem mestu ali kako grejo te povezave?

Saj ga ne morajo imeti. Eni imajo te slike drugi ne, pač moškim paše občasen pogled na nago žensko, sploh po fizično napornem delu. Ni tukaj nobenega strateškega premisleka ali filozofiranja, saj sploh ni potrebno.
Ampak jaz bi sedaj namerno povsod izobesil slike lepih nagic, tudi če jih prej ne bi imel, samo zato da provociram določene osebke.
Osebke, ki hočejo kriminalizrati moško sekusalnost in jo preoblikovati po svoji meri - npr. s stalnim uštulavnjem, da so seksi 100-kilske ženske s celulitom ali pa s "kariero".
E24
# 06.12.2018 ob 09:10
Krasni novi svet...
Je pa tako: Pirellijev koledar je z veliko mero umetniškega navdiha vedno častil žensko. Včasih še bolj, kakor misli, da jo danes. Takrat je med širokim naborom svetovne lepote, ki si je želela pojaviti na teh fotografijah, vedno izbral zanimiva imena. In vsi smo strmeli in častili lepoto boginj na stenah.
Danes pa, v času enakosti, zabrusim ženi: "Sama si olje zamenjaj v avtu, a ne vidiš, da prah brišem..."
aljaz26
# 06.12.2018 ob 09:38
Jih ne smirglamo vec...
los-t
# 06.12.2018 ob 13:54
Vedno me je zanimalo v čem je fora, da morajo imeti mehaniki dnevno na vpogled slike golih žensk. Je sposobnost šraufanja avtov povezana z občasno erekcijo na delovnem mestu ali kako grejo te povezave?

ni samo ena znanstvena raziskava, ki dokazuje, da smo srečnejši če je kje za pogledat kaj ženske golote...vi gledate moževo bančno kartico, mi ženine prsi...vsakemu svoje, srečni vsi.
E24
# 06.12.2018 ob 13:42
@Elleganja
Lepa dekleta na stenah predstavljajo vse tisto pozitivno, kar pooseblja ženska figura. V kontrast nergajočim, nezadovoljnim in zahtevnim ženskam, ki so stranke delavnice.
:) :) :)
los-t
# 06.12.2018 ob 12:30
Kakšen mora bit koledar za mehankarje se ve že 50 let. Če ga bo Pirelli nehu delat, ga bodo drugi. V delavnici mora viset slika nage ženske. Škoda, ker se ti novodobni liberalni umetniki mešajo v stvari, ki niso niti njihove niti njim namenjene.
Kris
# 06.12.2018 ob 12:05
Naslednji korak: koledar z nunami in muslimankami.
Elleganja
# 06.12.2018 ob 10:27
Vedno me je zanimalo v čem je fora, da morajo imeti mehaniki dnevno na vpogled slike golih žensk. Je sposobnost šraufanja avtov povezana z občasno erekcijo na delovnem mestu ali kako grejo te povezave?
Bivši uporabnik
# 06.12.2018 ob 14:02
Jaz še gum od Pirelli več nočem, je nov koledar preveč depresiven.
Zagabli so se mi totalno ko so ukinili hostese v formuli 1.
Če bi rad gledal tečne, zavaljane babe grem na fitnes po novem letu.
anny22
# 06.12.2018 ob 11:15
Koledarji in slike golih žensk - veliko bolj vulgarnih od Pirellija - so bile včasih klasika "moških" delovnih okolij, od avtomehanikov do kovinarjev, gradbenikov.
Ko so tuji poslovni partnerji začeli hoditi na obhode po deloviščih in halah, so se potiho umaknile ena za drugo. Danes so videti kot anahronizem. Kot ženska se močno strinjam. V obrambo navidezne nastrojenosti proti moškemu spolu - tudi golih ali polgolih tipov nočem videti na delovnem mestu. Enostavno ne spada v resno okolje. Komur kaj manjka, naj potegne tulifon iz žepa in v odmoru gleda tete brez obleke.
dunbar
# 06.12.2018 ob 10:18
Mogoče bi si jih lahko za vzgled vzele naše estradnice tipa Kataya, ki brezsramno na slikah prodajajo volumne svojih krapov....
spela55
# 06.12.2018 ob 11:08
mehaniki bojo kje drugje poiskali vir nagih babnic

Sploh mehaniki so ga imeli vedno v delavnicah, ja.
dunbar
# 06.12.2018 ob 10:17
Meni pa je zelo všečno, v poplavi cenene vulgarne erotike in pornografije (ki jo seveda tudi z veseljem pogledam) Pirellijevim koledarjem ni treba razgaljati žensk, da jih naredijo poželjive...
OnionRing
# 06.12.2018 ob 09:54
lol kr se enga deca so uvalil na slike….
fah-q
# 12.12.2018 ob 13:03
@elleganja
Vedno me je zanimalo v čem je fora, da morajo imeti mehaniki dnevno na vpogled slike golih žensk. Je sposobnost šraufanja avtov povezana z občasno erekcijo na delovnem mestu ali kako grejo te povezave?

mislim, da gre za podobnost z visokimi petkami in šminko ter uhani ipd na delovnem mestu...tudi te povezave so meni "vojna tajna", ki je ne uspem razvozlat na tvoj način...

odgovor je pa preprost...metlam pač narava da štile...si predstavljaš družbo v kateri bi bili moški večinsko modri in preudarni...ja ljuba moja, s kom bi pa bili? s povprečno žensko?? pa ne moreš dvometrašu dat tricikel za triletnika in pričakovat, da se bo vozil na njem...
Ples
# 06.12.2018 ob 11:07
Dobra fotka Laetitie in Polunina
BepaJoseph
# 06.12.2018 ob 09:55
Mehaniki in vulkanizerji Pirellijevega koledarja itak nikoli niso dobili,ker je bil natisnjen v malih serijah... Za njih ostajajo tisti z nagicami na pokrovih avtov ali pa fotografirane ob zloženih gumah...
V poplavi vseprisotne golote lahko koledar naredi drugačen le artistični pristop. Vse drugo je že videno...
interista93
# 06.12.2018 ob 21:01
Močno dvomim da ta Pirellijev koledar, ki ga izdajo v omejeni izdaji vidi mehanika ali pa proizvodnji obrat v kakšnem acroniju.
Trubadur
# 06.12.2018 ob 12:47
E24
# 06.12.2018 ob 09:10
Krasni novi svet...
Je pa tako: Pirellijev koledar je z veliko mero umetniškega navdiha vedno častil žensko. Včasih še bolj, kakor misli, da jo danes


Pirellijevi koledarji izpred 40let so imeli avtomobile.. ne najdem manekenk..
firtoh
# 06.12.2018 ob 12:32
Ozarku
firtoh
# 06.12.2018 ob 12:32
Julie Garner mi je bila všeč v Ozadju.Se zdaj še ne morem odločiti ali je lepa ali pa toliko grda,da je lepa
Ples
# 06.12.2018 ob 11:09
@Elleganja

Dobro vprašanje :)
Morda pa se javi kdo in razloži ...
Kazalo